У святковий сезон, коли на столах рясніють частування, а келихи наповнені алкоголем, важливо знати, які закуски не лише не підходять до певних напоїв, але й можуть зашкодити вашому здоров’ю. Ось кілька поширених помилок, яких слід уникати.
Чим не потрібно закушувати горілку
Малосольні овочі, гриби, сало, слабосолона риба
Солі, що містяться в цих продуктах, дратують слизову оболонку шлунка, що може призвести до нудоти, блювоти та діареї. Жир в салі та рибі уповільнює перетравлення їжі, що викликає відчуття тяжкості в шлунку та дискомфорту. Гриби, особливо мариновані, можуть бути важкими для перетравлення і викликати здуття живота та метеоризм. Цукор, який переважає у дині та фруктах, призводить до бродіння в кишечнику, що викликає метеоризм, здуття живота та коліки.
Диня та яблука
Цукор, що міститься в дині та фруктах, може призвести до бродіння в кишечнику, що викликає метеоризм, здуття живота та коліки. Яблука містять багато клітковини, яка уповільнює перетравлення їжі, що може призвести до відчуття тяжкості в шлунку.
Рекомендовані закуски: курка, індичка, перепілка, фазан, огірки, помідори, болгарський перець, зелень, легкі салати з оливковою олією, овочеві канапе.
Чим не потрібно закушувати коньяк
Лимон
Кислота лимона нейтралізує ароматичні та смакові характеристики коньяку, не дозволяючи вам насолодитися його букетом. Виробники неякісного коньяку часто додають лимон, щоб замаскувати недоліки смаку.
Шоколад та солодощі
Цукор, що міститься в солодощах, різко підвищує рівень інсуліну в крові, що може призвести до швидкого сп’яніння. Алкоголь, в свою чергу, уповільнює метаболізм цукру, а це гарантує вам сильне похмілля на ранок. Поєднання алкоголю та солодощів створює надмірне навантаження на підшлункову залозу, що підвищує ризик розвитку панкреатиту.
Рекомендовані закуски: груша, виноград, абрикос, сири, чорна кава. Якщо плануєте святкування з алкоголем та закусками, ознайомтеся з акціями на сири в супермаркетах свого міста.
Чим не потрібно закушувати вино і шампанське
Шоколад, солодощі, морозиво
Цукор, що міститься в солодощах, різко підвищує рівень інсуліну в крові, що може призвести до сильного навантаження на підшлункову залозу.
Рекомендовані закуски: легкі салати з овочів та зелені, канапе з сиром, м’ясом та овочами, яблука, груші, персики, виноград, малина, полуниця, горіхи.
Плануючи свої покупки, заздалегідь перегляньте поточні акції на вино та шампанське.
Бутерброди з ікрою, салати з тунцем, сири з пліснявою
Смажена, жирна їжа може перебити смак вина та шампанського. Риба та морепродукти, а також сири із пліснявою мають специфічний смак, який може не поєднуватися з вином та шампанським та домінувати над смаком напою.
Чим не потрібно закушувати віскі
Солодке, випічка, гостра їжа, жирне м’ясо, соління, маринади
Цукор, що міститься в солодощах, може нейтралізувати димні та карамельні нотки віскі. Поєднання віскі та цих продуктів також може призвести до відчуття тяжкості в шлунку, нудоти, блювоти та похмілля.
Рекомендовані закуски: яловичина, баранина, сири, чорний шоколад.
Для свого святкового столу обирайте тільки свіжі та якісні продукти. Пам’ятайте, що помірність у вживанні алкоголю та правильний вибір закусок допоможуть вам насолодитися святом без шкоди для здоров’я.