Оливкові дерева відомі своїм довголіттям, Оливки часто використовують у стравах середземноморської кухні. І хоч не кожному подобається їх особливий смак, вони дуже корисні для здоров’я. Сполуки, що містяться в оливках та оливковій олії, зокрема олеокантал, мають протизапальні, антиоксидантні та заспокійливі властивості.
Редактори GoToShop розкажуть, чому необхідно додати цей продукт до свого раціону
Оливки — є джерелом корисних речовин і володіють рясним запасом мінералів і вітамінів, що необхідні для нашого здоров’я. Вони містять значну кількість вітамінів групи B, які відіграють важливу роль у правильному функціонуванні нервової системи. Окрім цього, оливки поліпшують настрій, зменшують тривогу і стрес, підтримують концентрацію і пам’ять. Вітаміни групи B також відповідальні за здоров’я нігтів, волосся і шкіри, і забезпечують їм красивий зовнішній вигляд.
В оливках міститься значна кількість вітамінів А, Е та С, які є потужними антиоксидантами, що захищають клітини від дії вільних радикалів. Вони сповільнюють процеси старіння, зменшують ризик захворювань, що пов’язані з неправильним способом життя.
Хоча оливки можуть здатися висококалорійними на перший погляд (в 100 г міститься приблизно 120 ккал), в них містяться корисні жири, які здатні підвищити рівень хорошого холестерину (ЛПВЩ).
Щоб отримати всі переваги для здоров’я, фахівці стверджують, що необхідно з'їдати 7-8 штук оливок в день.
У чому полягає користь оливок для нашого здоров’я
Оливки забезпечують організм антиоксидантами
Окислення в організмі пов’язане з розвитком багатьох хвороб, зокрема хвороби серця та рак. Оливки містять багато антиоксидантів, які захищають організм від цього процесу.
Вони містять поліфеноли, які мають антидіабетичні, нейропротекторні та протиракові властивості. Антиоксидантні властивості оливок корисні для всього організму.
Також оливки підвищують рівень глутатіону в крові, який сприяє зміцненню імунітету та зниженню рівня цукру в крові.
Оливки зменшують запалення
Оливки, попри вміст жирів, не шкодять артеріям, як інші жири. Дослідження показують, що олієві кислоти в оливах сорту Manzanilla здатні знижувати артеріальний тиск і рівень холестерину.
Їх споживання також допомагає зменшити запалення в організмі в цілому.
Оливки зменшують біль
Оливки Manzanilla містять невелику кількість нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), які допомагають зменшити запалення, біль, запобігають утворенню тромбів.
Коли ви споживаєте ці оливки, вони гальмують розвиток ферментів, що спричиняють запалення, тим самим полегшуючи біль.
Профілактика та лікування раку
У оливках є сполуки, які мають протипухлинні властивості. Вони особливо ефективні у запобіганні раку грудей, товстої кишки та шлунка. Тому їх вживання допомагає у запобіганні та лікуванні раку.
Оливки покращують роботу серця
Оливки Manzanilla містять широкий спектр антиоксидантів, протизапальних сполук, вітамінів Е, здорових жирів і мідь. Ці речовини допомагають підтримувати здоров’я серця. Регулярне вживання оливок може зменшити ризик серцево-судинних захворювань і запобігти ішемічній хворобі серця.
Оливки як природний стимулятор корисних бактерій у кишківнику
Фенольні сполуки, що присутні в оливках, можуть сприяти збільшенню кількості корисних біфідобактерій у кишківнику. Ці бактерії здатні виробляти вітаміни та антибактеріальні речовини, що покращує здоров’я кишківника та сприяє роботі його мікробів.
Оливки зменшують ризики діабету та ожиріння
Оливки Manzanilla містять велику кількість мононенасичених жирів, що сприяє зниженню ризику розвитку діабету 2 типу та ожиріння. Також вони багаті антиоксидантами, які допомагають пригнічувати окислювальний стрес, пов’язаний з діабетом, що робить оливки ефективним засобом для лікування гіперглікемії та діабетичних ускладнень.
Оливки допомагають боротися з інфекціями
Антиоксиданти та антибіотики, які містяться в оливках Manzanilla, ефективні у боротьбі з певними мікробними інфекціями. Екстракт плодів оливи та оливкового листя можуть пригнічувати розвиток бактерій, вірусів і грибків, включаючи MRSA.
Оливки запобігають остеопорозу
Оливки допомагають запобігти остеопорозу завдяки поліфенолам, які містяться в них. Дослідження показують, що вони сприяють формуванню та підтримці кісток. Оливки містять фітонутрієнти, які корисні для лікування остеопорозу.
Кому протипоказано їсти оливки
На жаль, не всі можуть споживати оливки. Оскільки цей продукт має сильний жовчогінний ефект, оливки не варто їсти тим, хто має проблеми з жовчним міхуром, під час загострення холециститу, або каменях у нирках.
Також важливо уникати консервованих оливок, оскільки вони можуть містити шкідливі добавки, які можуть призвести до алергічних реакцій.
Дітям до 3 років теж не варто споживати оливки.
Ознайомтеся з актуальними акціями на оливки, щоб купити їх найвигідніше і заощадити кошти.