Вишня чи черешня: яку ягоду обрати для більшої користі

Дізналися все про користь вишень та черешень та кому варто відмовитися від їх споживання

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Сезон вишень та черешень вже майже в розпалі. З них готують варення, компоти, додають до пирогів та споживають окремо. Хоча вишня та черешня належать до одного роду слив, але різні за калорійністю та споживчими властивостями.

Редактори GoToShop розкажуть, яка ж ягода корисніша, що схожого між ними та кому категорично не можна їх їсти.

Вишня і черешня — рослини подібні, вони сестри, але не близнюки

І у вишні, і в черешні є рослинні пігменти антоціаніни, на що вказує темно-червоний колір стиглих ягід. Їх користь полягає у тому, що вони блокують запальні процеси. До речі, щоб купувати їх за найкращою пропозицією, радимо слідкувати за актуальними акціями на вишні та черешні.

Вишня і черешня — дуже малокалорійні. У свіжому вигляді обидві ягоди мають приблизно однакову кількість калорій 50-62 ккал.

Глікемічний індекс у вишні навіть нижчий, ніж у черешні і дорівнює 22, у черешні — 25. Це означає, що вона менше впливає на рівень цукру в крові.

У вишні та черешні також є калій, кальцій, залізо, магній та інші корисні елементи, а також рослинні волокна, які підтримують здоров’я травної системи.

У вишні:

  • вітамінно-мінеральний склад багатший,

  • цукру у 2 рази менше, ніж у черешні,

  • високий вміст бета-каротину (в 100 г — 15% добової норми) набагато більше, ніж в черешні.

Дієтологи рекомендують вживати черешню та вишню щоденно, враховуючи їхні корисні властивості та певні протипоказання. Рекомендована добова доза фруктів — 300 г на день, частиною з них можуть бути вишні та черешні.

Вам також може бути цікаво:

Смак літа надовго: як і де зберігати черешню

Як правильно заморозити ягоди та фрукти на зиму

Чим корисна вишня

Плоди вишні містять вітамін С, вітаміни групи B, бета-каротин, вітамін Р, залізо, калій, а також клітковину та пектин.

  • Покращує сон, має антидепресивну дію, оскільки плоди, особливо кислі, терпкі сорти містять мелатонін.

  • Позитивно діє на роботу серця та стан судин.

  • Має позитивний вплив на рівень кров’яного тиску.

  • Допомагає в роботі нервової системи.

  • Служить профілактикою простудних захворювань.

  • Покращує травлення, перистальтику кишківника, допомагає в разі запорів.

  • Добре впливає на сітківку ока, стан волосся та нігтів.

Чим корисна черешня

  • Свіжа черешня рекомендована людям з залізодефіцитною анемією, 100 г плодів містять 10% добової норми заліза.

  • Черешня корисна тим, хто страждає дерматологічними проблемами.

  • Косметичні засоби (маски) на основі черешні допомагають впоратися з вуграми, підлітковими прищами.

Кому не можна споживати вишню

  • Людям з гострими та хронічними захворюваннями травного тракту.

  • В разі виразки або гастриту з підвищеною кислотністю.

  • В разі алергічної реакції на вишню або черешню слід відмовитися від їхнього вживання.

  • Людям із чутливою зубною емаллю краще не зловживати вишнями. Через високий вміст органічних кислот вишня може стати причиною пошкодження зубної емалі. Тож після їди краще прополоскати ротову порожнину.

Кому не можна їсти черешню

  • Людям, схильних до повноти та хворих на цукровий діабет

  • Не рекомендується вживати черешню у великих кількостях для тих, хто має схильність до набору зайвої ваги або хворіє на цукровий діабет, оскільки ця ягода містить велику кількість глюкози і фруктози, що може погіршити їх стан.

  • Людям з проблемами травлення

Також варто утриматися від зловживання черешнею для тих, у кого є схильність до діареї і підвищеного газоутворення в кишківнику, оскільки це може спричинити дискомфорт та негативно вплинути на їхнє травлення.

Раніше ми розповідали, як правильно обрати черешню, а саме як відрізнити стиглу ягідку від недозрілої або переспілої, де її краще купувати та як зберігати, щоб насолодитися солодким та ароматним смаком.

Читати статті на тему

2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях
2024.11.18 14:37
Як обирати продукти

Гречка для здоров’я: як обрати найкориснішу

Хочете, щоб ваша гречка була не лише ситною, а й смачною та корисною? Дізнайтеся, як серед різноманіття сортів і виробників обрати саме той, який підкреслить смак ваших страв і принесе користь організму