Чим корисна печінка тріски: що лікує та кому варто відмовитися

Печінку тріски дуже важливо їсти весною, коли організм відчуває дефіцит вітамінів. Розповідаємо, чим вона корисна та кому краще відмовитися

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Печінка тріски — дуже смачний і неймовірно корисний делікатес, який є джерелом багатьох незамінних мікроелементів. Цей продукт особливо корисно їсти ранньою весною, коли організму дуже не вистачає вітамінів.

Печінку тріски можна їсти виделкою прямо з банки, або ж готувати з нею салати і бутерброди. У будь-якому випадку буде смачно і корисно. Редактори GoToShop розкажуть, чим корисна печінка тріски та чи усім можна її їсти.

Чим корисна печінка тріски

Печінка тріски багата риб’ячим жиром, який загальновизнаний одним з найкорисніших продуктів. Печінка тріски містить поліненасичені кислоти, омега-3 і омега-6 кислоти, амінокислоти триптофан і лізин, а також фтор, кальцій, молібден, йод, магній і фосфор.

А також печінка тріски містить багато вітамінів A, B, C та D, які дуже корисні для нашого організму.

Вітамін A допомагає зберігати сильний імунітет, покращує зір і забезпечує ріст клітин. Він особливо важливий для вагітних жінок, бо допомагає розвитку плода.

Вітамін D допомагає зберігати кістки та зуби міцними, адже саме завдяки йому засвоюються кальцій та фосфор.

До того ж цей вітамін допоможе:

  • нормально працювати імунній системі;

  • зменшити ймовірність виникнення серцевих захворювань;

  • поліпшити настрій і знизити ризик розвитку депресії;

  • уникнути певних проблем із зором (вітамін D позитивно впливає на очний тиск і сповільнює вікове погіршення зору);

  • покращити якість сну.

Достатньо з’їдати 15-20 г печінки тріски, щоб отримати добову норму вітаміну D. Печінка тріски також містить багато йоду, який необхідний для здоров’я щитоподібної залози, шкіри та волосся.

Також в ній є фолат, який допомагає знизити рівень холестерину в крові. Особливо важливо отримувати достатню кількість фолату вагітним і тим жінкам, які планують завагітніти, оскільки це дає змогу уникнути вад розвитку хребта, спинного мозку та центральної нервової системи майбутньої дитини.

Кому не варто їсти печінку тріски, щоб не нашкодити здоровʼю

Печінка тріски, попри свою користь, може бути шкідливою для деяких людей. Її не слід їсти, хто має:

  • алергію на рибу;

  • захворювання жовчного міхура чи печінки;

  • камені в нирках;

  • надлишкову вагу.

Через те, що вона містить багато жиру, надмірне споживання може спричинити нудоту, печію та проблеми з травленням.

Також, печінка тріски, яка була зібрана з хімічно забруднених водойм, може бути небезпечною.

Крім того, якщо печінку готують із замороженої тріски, вона може втратити частину корисних речовин. Тому важливо обирати свіжу рибу для приготування печінки і уникати продуктів зі штучними консервантами чи з простроченою придатністю.

Які лікувальні властивості печінки тріски

Печінка тріски від запалень

Лікує запалення. Завдяки високому вмісту жирів, амінокислот і вітамінів печінка тріски допомагає у разі запалень. Антиоксидантні молекули нейтралізують вільні радикали і зупиняють запальні процеси в організмі. Щоб менше хворіти на запальні захворювання, треба включити у свій раціон цей продукт.

Печінка тріски для кісток і суглобів

Для міцності кісток і суглобів. Печінка тріски містить вітамін D, який зміцнює кісткову та сполучну тканину. Якщо регулярно вживати цей продукт, зменшиться біль у суглобах і знизиться ризик запальних процесів у кістковій тканині.

Печінка тріски для серця і судин

Від хвороби серця й судин. Внаслідок вмісту кислоти омега-3 і вітаміну РР продукт протистоїть низці захворювань серцево-судинної системи. Печінка тріски також знижує рівень «поганого» холестерину в крові та нормалізує артеріальний тиск. Регулярне вживання печінки сприяє розрідженню крові й нівелює ризики утворення бляшок.

Печінка тріски для чоловіків і жінок

Для чоловічого та жіночого здоров’я. Цей продукт вкрай корисний для жінок, які планують вагітність. Внаслідок вмісту фолієвої кислоти печінка тріски позитивно впливає на формування плоду і розвиток мозку. У чоловіків печінка тріски покращує потенцію й активізує рухливість сперматозоїдів. Якщо в сім’ї планується зачаття, то чоловікам дуже корисно вживати цей продукт.

Печінка тріски для нервової системи

Для зміцнення нервової системи. Поліненасичені жирні кислоти корисні для клітинних мембран нашого мозку. Ці кислоти полегшують симптоми депресії, знімають тривожність і знижують розвиток психічних захворювань.

Щоб споживання печінки тріски принесло користь вашому організму, але не нашкодило бюджету, радимо ознайомитися з актуальними акціями на рибні консерви.

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися