Як зробити свій сир у домашніх умовах

Домашній сир найбільш корисний, адже приготований з натуральних інгредієнтів. Розповімо, як це легко зробити

Як зробити свій сир у домашніх умовах
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

шеф-редакторка GoToShop

Сир — це один із найпопулярніших і найулюбленіших продуктів на українській кухні. Без кисломолочного сиру у нас не було б наших улюблених сирників, налисників, вареників і ще десятка традиційних українських страв.

Сир не просто різновид кисломолочних продуктів, а й джерело корисних і поживних речовин, наприклад, білка і кальцію. Його рекомендується регулярно вживати дітям, підліткам і дорослим, особливо тим, хто стежить за своїм здоров’ям і харчуванням.

Щоб отримати максимум користі від сиру, найкраще його готувати вдома самим. Так ви будете впевнені в його якості та свіжості. До речі, сам процес досить простий і не вимагає особливих навичок. Так для приготування домашнього сиру вам знадобляться всього два інгредієнти:

  • 1 літр молока (бажано домашнього, без добавок)

  • 2-3 столові ложки йогурту з живими культурами (або спеціальну закваску)

Як зробити свій сир удома

Вилийте молоко у велику каструлю і, постійно помішуючи, нагрійте на середньому вогні до температури близько 85°C. На цьому етапі важливо не допустити його закипання.

Після нагрівання молока, зніміть каструлю з вогню і дайте йому охолонути до кімнатної температури. Після чого додайте йогурт із живими культурами і добре все перемішайте.

Накрийте каструлю кришкою або рушником і залиште на добу в теплому місці. За цей час живі йогуртові культури перетворять молоко на сир.

Через добу перевірте сир. Він має стати густим і мати характерний кислуватий смак. Якщо сир не досить густий, ви можете залишити його настоюватися ще на кілька годин.

Коли сир буде готовий, акуратно перемішайте його і перекладіть у чисту ємність із кришкою. Пам’ятайте, що домашній сир не містить добавок і консервантів, а тому зберігати його обов’язково потрібно в холодильнику, щоб він залишився свіжим.

Готово, тепер ви можете насолоджуватися свіжим і корисним сиром! Його можна використовувати для приготування різних страв і десертів, а також їсти, як самостійний продукт, додавши до нього свіжі фрукти, мед, горіхи або інші інгредієнти на свій смак. А якщо хочете поласувати ним тут і зараз, то перед походом у супермаркет ознайомтеся з актуальними акціями на сир та сиркові десерти.

Читати статті на тему

2024.05.15 08:41
Рекомендації

Як зварити рис: 6 корисних порад

Щоб насолодитися сповна рисовою кашею чи пловом, потрібно дотримуватися декількох правил під час його приготування
2024.05.14 15:21
Рекомендації

Морепродукти: чому їх обов’язково слід включити до раціону

Користь та поживна цінність таких морепродуктів, як сардини, скумбрія, оселедець, тунець, мідії та морські гребінці
2024.05.14 10:34
Рекомендації

Чому потрібно споживати шовковицю та де її застосовують

Зібрали все про користь шовковиці та обмеження, які потрібно врахувати під час її споживання
2024.05.13 17:25
Рекомендації

Як кава допоможе позбутися темних кіл під очима

Ділимося рецептом маски з кавової гущі, яка бореться з темними колами під очима, покращуючи кровообіг і зволожуючи шкіру
2024.05.13 17:13
Рекомендації

Що їсти під час менструації: 10 продуктів, які полегшать симптоми

Розповідаємо про 10 продуктів, які допоможуть полегшити симптоми менструації, покращити настрій та зменшити втому