Як розпізнати натуральний мед: дієві методи

Зібрали перевірені способи, які допоможуть розрізнити справжній мед від цукрового

Як розпізнати натуральний мед: дієві методи
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Квітковий, липовий, гречаний, соняшниковий, акацієвий… Незабаром ринки заповняться золотистими баночками з медом різноманітних відтінків кольору та смаку. Якщо ви збираєтесь прикупити цілющі ласощі на ярмарку, озбройтеся декількома правилами правильного вибору, щоб не натрапити на підробку.

Редактори GoToShop розкажуть, яким повинен бути корисний мед і як виділити його серед фальсифікату.

Як колотять «штучний» мед

Деякі недобросовісні виробники можуть додавати до меду різні речовини, щоб збільшити свій прибуток. Зазвичай для цього використовують патоку, солодкий сироп або ще гірше — такі «екзотичні» продукти як бурякова або крохмальна меляса, борошно, крейда або навіть тирса.

У кращому випадку такий «мед» не принесе жодної шкоди, але і користі від нього теж не буде.

Існує ще один хитрий спосіб, як розбавити мед: під час збору нектару бджіл підгодовують цукровим сиропом, щоб збільшити кількість виробленого меду. Однак цей продукт не матиме лікувальних властивостей. І, на жаль, в лабораторії важко визначити, чи були бджоли підгодовані цим способом.

Які бувають сорти меду і як їх розрізнити

Різні сорти меду відрізняються за кольором:

  • мед з акації — світлий;

  • липовий — бурштиновий;

  • падевий мед — темного кольору;

  • гречаний — коричневий.

Натуральний мед ніколи не буває прозорим. Його колір завжди трішки мутнуватий. Якщо за консистенцією він нагадує рідкий сироп, краще не купуйте такий продукт.

Як визначити натуральний це мед чи підробка

Візуально

  • Густота: справжній мед має густу консистенцію і навіть під час переливання з банки в банку зберігається у вигляді гірки, яка повільно розпливається. Це через те, що він має високий вміст цукру і низький вміст води — всього 17-20%. Щоб перевірити це, справжній мед важить більше: кілограм меду поміщається в посудину об'ємом 0,8 літра, а літрова банка наповнена медом тягне майже на півтора кілограма.

  • Текстура і консистенція: перевірте консистенцію товару паличкою або ложкою. Якщо мед тягнеться тонкою ниточкою, то він якісний, а фальсифікований капає з ложки і миттєво топиться в масі. Окрім цього, натуральний мед має однорідну та прозору текстуру. Якщо він мутний або є осад на дні, це свідчить про його низьку якість. Також підроблений мед може містити розшарування, коли на дно кладуть манку з патокою, а медом прикривають лише зверху.

  • Піна: надмірна піна на поверхні меду свідчить про його низьку якість або недозрілість. Такий мед може швидко загравати.

На дотик, запах та смак

  • На дотик: хороший мед має легку, м’яку консистенцію і Якщо намажете трохи на пальці і розітрете, він повинен легко вбиратися в шкіру, а не залишати клаптиків.

  • На смак: хороший мед має приємний, легкий смак і злегка дере горло своєю терпкістю. Якщо відчувається кислинка, це може бути ознакою того, що мед не дозрів або вже почав псуватися.

  • Запах: Справжній мед має сильний, характерний аромат, який може бути квітковим або пилковим. Якщо мед майже не має запаху, це може свідчити про те, що в нього додали сиропу.

За станом: твердий чи рідкий

Чим більше в меді корисних речовин, тим швидше він затвердіє.

Мед може бути твердим або рідким залежно від того, коли його збирали. Весняний мед зазвичай стає твердим дуже швидко, тоді як літній мед залишається рідким.

Якщо ви купуєте мед влітку, очікуйте, що він буде рідким, особливо якщо він зібраний влітку. У зимовий час більшість меду буде твердим або зацукрованим. В цю пору якісний продукт іншим не буває. Виняток є акацієвий сорт, який довго зберігає рідку форму.

Рідкий мед зазвичай має темний або жовтий відтінок, тоді як твердий мед може бути світлішого кольору, навіть білого.

Чесний продавець не буде продавати твердий мед влітку або рідкий мед взимку. Переконайтеся, що купуєте мед, який відповідає сезону. У першому випадку він, найімовірніше, буде розтопленим, а топити можна тільки обережно, за температури не вище 37°, інакше всі корисні властивості зведуться нанівець, у другому — нерозтопленим, але теж торішнім.

Перевірте мед шматочком хліба

Не купуйте великі обсяги меду з першого разу, особливо якщо продавець не перевірений. Замість цього візьміть невеличку майонезну баночку для тестування.

Занурте шматочок хліба у мед на 10-12 хвилин. Якщо хліб став м’яким, це означає, що мед розведений або фальсифікований. Якщо хліб залишається твердим, то мед є натуральним.

Перевірте мед розпеченим кінчиком ножа

Розведений водою мед утворить рідкі плями на папері або протече. Якщо мед чистий, він залишиться на місці без змін.

Якщо доторкнутися розпеченим кінчиком ножа до меду, і на ньому залишається шар паленого цукру, то це свідчить про фальсифікат. Натуральний мед не залишить слідів на ножі.

Перевірка меду краплею спирту, йоду та оцту

Розведіть чайну ложку меду в половині склянки гарячої води. Низькоякісний мед не розчиниться повністю у воді і залишиться видимим.

Якщо додати трошки спирту до отриманої рідини, якісний мед залишиться прозорим, а низькоякісний може змутніти.

Також можна капнути краплю йоду до меду: якщо він посиніє, це означає, що продавець підмітав крохмаль.

Коли ви додасте до меду оцет, можуть піти бульбашки. А це явні ознаки, що в мед потрапила крейда.

Перевірка меду дрібкою крохмалю

Посипте крапельку меду дрібкою крохмалю. Якщо крохмаль залишається окремим шаром, то мед є якісним. Штучно змішаний мед неодмінно ввійде з ним в якусь реакцію.

Перевірка меду за документами

За документами можна впевнитися у якості меду. Лабораторні тести миттю визначать будь-які домішки і зайву воду у меді. Тому не забудьте попросити продавця продемонструвати ветеринарно-санітарний паспорт пасіки та сертифікат відповідності, які підтверджують якість продукту.

Якщо у продавця є ці документи, то мед пройшов контроль і вважається безпечним. У документах також має бути печатка лабораторії і позначка про проходження радіологічного контролю.

Переконайтеся, що до сертифіката додається чек про сплату досліджень із датою, яка збігається з датою в експертному висновку.

Чим небезпечний штучний мед

Штучний мед може бути небезпечним через те, що він не має в собі тих корисних речовин, які є в натуральному меді. Це все через те, що до продукту додають цукровий сироп, ультрафільтрацію та термічну обробку.

Підроблений мед може нашкодити організму і спричинити такі проблеми: 

  • підвищення рівня цукру в крові,

  • ожиріння,

  • отруєння,

  • посилення запалення.

Також обирайте мед за ціною. Не завжди якісний продукти обовʼязково повинен коштувати дорого. Тому перед походом у супермаркет ознайомтеся з актуальними акціями на мед та оберіть найвигіднішу пропозицію.

Читати статті на тему

2024.05.15 17:35
Як обирати продукти

Не всі води однакові: як підібрати мінеральну воду для себе

Як зробити правильний вибір мінеральної води, враховуючи її мінералізацію, хімічний склад та індивідуальні потреби, щоб вживати цей напій з максимальною користю для здоров’я
2024.05.15 16:10
Як обирати продукти

Чи корисні рибні консерви: робимо правильний вибір якісного продукту

Розповідаємо про користь рибних консервів та розвінчуємо міф про ртуть, щоб ви могли з насолодою та без шкоди для здоров’я ласувати цим смачним та доступним продуктом
2024.05.15 15:21
Як обирати продукти

Імпортна чи вітчизняна: яку гречку обрати

Гречана крупа може відрізняти залежно від походження. Розповідаємо, якій краще віддати перевагу
2024.05.15 12:24
Як обирати продукти

Секрети вибору кабачка: що шукати, щоб не розчаруватися

Як правильно вибрати кабачок, щоб він був свіжим, смачним та корисним
2024.05.15 12:10
Як обирати продукти

Увага на етикетку: як обрати якісну олію

Всього три пункти на етикетці з олією допоможуть вам обрати якісний продукт