Свіжі трави: як їх ефективно зберігати та використовувати

Петрушка, кріп, базилік чи мʼята зберігатимуться набагато довше, якщо дотримуватися цих простих правил

Свіжі трави: як їх ефективно зберігати та використовувати
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

шеф-редакторка GoToShop

Свіжі трави — петрушка, кріп, базилік, м’ята, коріандр та багато-багато інших — мають величезний потенціал для покращення смаку, аромату та поживності приготованих вами страв. Їхнє правильне зберігання та використання надзвичайно важливе, адже допомагає розкрити весь «букет» корисних властивостей. Як це зробити? GoToShop підготував для вас кілька порад.

Збирайте трави зранку

Найкращим часом для збирання свіжих трав вважається ранок — саме тоді вони мають найвищий рівень аромату.

Після збирання ваші трави обов’язково промийте під холодною проточною водою, щоб позбутися бруду та залишків хімічних речовин. Далі обсушіть трави, поклавши їх на паперові рушники.

Зберігання в холодильнику 

Для збереження свіжості та поживних властивостей петрушки, кропу та інших трав їх можна тримати в холодильнику чи заморожувати. 

Перед зберіганням в холодильнику обмотайте трави у вологий паперовий рушник чи пакет, щоб зберегти вологу. Трави також можна тримати у контейнерах з отворами для циркуляції повітря.

Заморожування

Для заморожування розріжте трави на невеликі шматочки та розмістіть у контейнерах для льоду. Заповніть їх водою чи олією. Потім їх можна легко розморожувати та додавати до салатів чи супів.

Заморожуючи трави, не забувайте вказати їх назву та час збору. Заморожена зелень може зберігатися понад рік.

Петрушку, кінзу та кріп зберігають як заморожуванням, так і сушінням. Зелена цибуля ж краще зберігається «букетиком», який занурюють у холодну воду.

Сушіння

Ще один популярний спосіб зберегти користь і аромат свіжих трав — засушити їх. Для цього помиті трави розкладіть в один шар на паперових рушниках у сухому, темному місці з хорошою циркуляцією повітря. Після повного висушування зберігайте їх у герметично закритих контейнерах.

Додавайте трави у салати, супи, до м’яса та риби

Так вони нададуть вашому раціону свіжості, аромату та смаку, а також підвищують харчову цінність.

Також не бійтесь експериментувати з комбінаціями — кожна трава має свою унікальну особливість, а їх поєднання може приємно здивувати.

Сіль 

Це ще один секрет збереження свіжості зелені. Розітріть з сіллю обрані вами трави та зберігайте у закритій банці. Враховуйте потім солоність при використанні.

Для тривалого зберігання купуйте трави за вигідною ціною. Для цього радимо ознайомитися з актуальними акціями на кріп, петрушку, кінзу та знайти найвигіднішу пропозицію.

Читати статті на тему

2024.05.15 10:23
Як зберігати продукти

Як зберегти свіжість кисломолочного сиру: секрети та поради

Як зберегти свіжість кисломолочного сиру, щоб він радував вас своїм приємним смаком та цінними властивостями протягом декількох днів
2024.05.14 17:20
Як зберігати продукти

Як зберігати щавель: від заморожування до соління

Розповідаємо про різні методи зберігання щавлю, щоб ви могли насолоджуватися його свіжістю та ароматом протягом року, додаючи його до своїх улюблених страв
2024.05.14 13:22
Як зберігати продукти

Прозорі контейнери — ворог спецій: секрети правильного зберігання

Розповідаємо, як правильно зберігати спеції, щоб зберегти їхню свіжість, аромат та смак, а також розкриваємо секрети, чому прозорі контейнери — це найгірший варіант для зберігання цих кухонних скарбів
2024.05.14 13:01
Як зберігати продукти

Замороження огірків: чи можливо так зберегти овоч

Шеф-кухарі розповіли про незвичний спосіб зберігання огірків і як їх потім використовувати
2024.05.14 12:21
Як зберігати продукти

Зберігання молока в морозилці: все, що потрібно знати

Розповідаємо, як правильно заморожувати молоко, коли його найкраще заморожувати, а також даємо поради щодо заморожування вершків, згущеного молока та масла