Як правильно зберігати крупи, щоб не завелися шкідники

Зібрали головні правила, які допоможуть продовжити «життя» ваших круп

Як правильно зберігати крупи, щоб не завелися шкідники
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Міллю, довгоносиками, борошняними хрущаками чи іншими маленькими жучками на кухні уже нікого не здивуєш. Звісно, вони не кусаються і не жалять, однак можуть зіпсувати продукти, які люди старанно зберігають про запас.

Ці дрібні шкідники можуть оселитися в борошні, крупах, напівфабрикатах, сухофруктах, бобах, горіхах, спеціях, чаях, практично у будь-якій сухій їжі, яка зберігається за кімнатної температури. Вони проникають у відкриті або погано запаковані упаковки і роблять продукти непридатними для споживання.

Редактори GoTosShop розкажуть, як правильно зберігати крупи, щоб у них не завелися жучки.

Чимало українців у цей надскладний воєнний період запасаються продуктами на тривалий термін, включаючи різні крупи. І хоч вони можуть зберігатися довго, вони не застраховані від псування — увібрати вологу і стати кислими, в них можуть завестися харчова міль чи інші жучки. Проте це не завжди вина господині, часто крупи можуть бути заражені личинками ще до того, як їх упаковують.

У яких ємностях найкраще зберігати крупи

Найкраще зберігати крупи в скляних банках або спеціальних поліетиленових контейнерах з щільно закритою кришкою.

Можна також використовувати керамічні або металеві посудини, але слід пам’ятати, що вони не прозорі, тому важко бачити, що коїться в середині.

Не слід зберігати крупи у фабричній упаковці або в поліетиленових пакетах, оскільки вони створюють сприятливе середовище для розвитку комах.

Також не рекомендується зберігати їх у пластикових контейнерах, оскільки у них можуть з’явитися шкідники.

Якщо ви звикли зберігати борошно та крупи у полотняних мішечках, перед використанням обробіть тару міцним розчином солі і просушіть.

Як попередити появу шкідників та молі у крупі

Якщо ви купуєте крупи на вагу у магазині, слід звертати увагу на зерна, щоб переконатися, чи не містять вони часом жучків, які з часом перетворяться на хробаків та міль.

Якщо ви маєте підозри на зараження круп, або просто хочете запобігти цьому, краще обробити їх перед зберіганням. Можна провести термічну обробку — прожарити її на сковорідці або в духовці, або обробити холодом і залишити в морозильній камері на декілька днів. Після цього потрібно просіяти крупи.

Взимку добре зберігати запаси круп у коморі, веранді або балконі. Це стосується також лущеної квасолі, бобів та гороху.

Хтось вважає, що краще закривати банки з сипучими продуктами щільно, використовуючи пластмасові або металеві кришки. Інші переконані, що краще використовувати марлеві або лляні полотнянки. Дехто навіть проколює поліетиленові кришки, щоб крупи могли «дихати». Кожна господиня обирає метод зберігання, який вважає найкращим залежно від стану круп, вологості та тривалості зберігання.

Зберігайте банки з крупами на нижніх полицях у прохолодному темному і сухому місці, з хорошою циркуляцією повітря.

Щоб запобігти появі жучків, перед зберіганням обробіть дерев’яні полиці оцтом. Використовуйте народні засоби, щоб зберегти крупи: додайте до них часник або гіркий перець, лавровий лист для пшона, а також покладіть в кухонну шафу лаванду, полин, материнку, гвоздику або м’яту. Запахи цих продуктів не подобаються жучкам і молі, тому вони уникають зближення з ними і не відкладають поблизу свої яйця.

Деякі господині, щоб зберегти свої запаси від шкідників тримають у банках з борошном та крупами шматочки фольги, кришечки від пивних пляшок і навіть сталеві ложки.

Покладіть на дно банки з крупою марлевий пакетик з кам’яною сіллю. Вона вбере зайву вологу, яку так люблять комахи та плісняві грибки. Дехто кладе у банки з крупами сухий стручок гіркого червоного перцю, щоб запобігти затхлому запаху.

Якщо ви помітили жучка у крупі або борошні, не поспішайте викидати продукт. Просійте крупу через дуже дрібне сито і після цього прогрійте у духовці при високій температурі. Спробуйте використати продукт якнайшвидше.

Видалити неприємних чорних жучків з квасолі та гороху досить легко — залийте їх солоною водою. Через кілька хвилин комахи спливуть. Тоді воду злийте, а бобові просушіть на рушнику чи полотнині й помістіть на зберігання у холодильник чи на мороз.

Проте якщо жучків та личинок занадто багато, краще не використовувати таку крупу. Пам’ятайте, що зіпсований продукт може спричинити алергічну реакцію або навіть отруєння.

Дотримуйтесь правил і термінів зберігання сипучих продуктів і якомога частіше перевіряйте їх на наявність комах!

Тривалість зберігання круп

Найкраще зберігаються рис, кукурудза та гречка. Пшениця, перловка та овес можна зберігати довше. Пшоно зберігається погано. Пропарені крупи швидше псуються, ніж непропарені.

В середньому, за умов правильного догляду терміни зберігання круп такі:

  • вівсяні пластівці — 4 місяці,

  • рис — 16 місяців,

  • гречка — 18 місяців,

  • перлова крупа — 18 місяців,

  • шліфоване пшоно — 9 місяців,

  • овес — 10 місяців,

  • манка — 10 місяців,

  • кукурудзяна крупа — 10 місяців,

  • пшенична крупа — 14 місяців,

  • булгур — 14 місяців,

  • яєчна крупа — 15 місяців,

  • кускус — 18 місяців,

  • ячмінна крупа — 24 місяці.

Придбати їх про запас або за потреби можна вигідніше, якщо заздалегідь ознайомитися з акціями на крупи.

Читати статті на тему

2024.05.14 17:20
Як зберігати продукти

Як зберігати щавель: від заморожування до соління

Розповідаємо про різні методи зберігання щавлю, щоб ви могли насолоджуватися його свіжістю та ароматом протягом року, додаючи його до своїх улюблених страв
2024.05.14 13:22
Як зберігати продукти

Прозорі контейнери — ворог спецій: секрети правильного зберігання

Розповідаємо, як правильно зберігати спеції, щоб зберегти їхню свіжість, аромат та смак, а також розкриваємо секрети, чому прозорі контейнери — це найгірший варіант для зберігання цих кухонних скарбів
2024.05.14 13:01
Як зберігати продукти

Замороження огірків: чи можливо так зберегти овоч

Шеф-кухарі розповіли про незвичний спосіб зберігання огірків і як їх потім використовувати
2024.05.14 12:21
Як зберігати продукти

Зберігання молока в морозилці: все, що потрібно знати

Розповідаємо, як правильно заморожувати молоко, коли його найкраще заморожувати, а також даємо поради щодо заморожування вершків, згущеного молока та масла
2024.05.14 11:28
Як зберігати продукти

Зберігаємо ревінь на зиму: 5 унікальних способів заготівлі

Розповідаємо про унікальні та прості способи заготівлі ревеню на зиму, щоб ви могли насолоджуватися його ароматом та користю протягом року