Неможливо собі уявити святковий великодній стіл без смачної та ароматної паски. Приготувати її вдома не складно, головне слідувати рецепту і вибрати хороші, свіжі та якісні дріжджі. Зазначимо, що для випікання паски можуть використовуватися різні види дріжджів — дріжджові закваски, свіжі пресовані або сухі (активні або швидкорозчинні). Вони всі чудово підходять для паски, але мають свої нюанси і смакові відмінності, про що ми розповімо вам у нашій статті.
Свіжі пресовані дріжджі
Класичні свіжі пресовані дріжджі знайомі будь-якій господині. Вони можуть зберігатися в холодильнику приблизно 2 тижні, а в морозилці — близько 2-3 місяців. Свіжі пресовані дріжджі ідеально підходять для приготування класичної паски, бо витримують багаторазове підняття й обминання тіста. Паски з «живих» дріжджів виходять пишними, ароматними і довше залишаються свіжими.
Сухі активні та швидкорозчинні дріжджі
Сухі дріжджі — це чудове рішення, коли часу на приготування паски мало або просто не хочеться довго возитися з тістом.
Сухі активні дріжджі потребують попереднього замочування в теплій воді з цукром приблизно 10 хвилин, а сухі швидкорозчинні дріжджі розчиняються миттєво завдяки своїм дрібним гранулам — їх попередньо замочувати не треба.
Із сухими дріжджами паску можна приготувати всього за кілька годин, єдиний нюанс їхній у тому, що такі дріжджі погано справляються з жирним і надто солодким тістом, і не витримують багаторазового підняття, а тому підходять для приготування простих і дієтичних рецептів паски або приготування в хлібопічці.
Домашня дріжджова закваска
Паска на таких дріжджах вважається найсмачнішою та найбільш домашньою, але водночас цей варіант є найдовшим і найретельнішим.
Річ у тім, що дріжджова закваска сама по собі готується 3-4 дні, і випікати паску можна буде тільки на 5-й день. Домашні дріжджі готуються зі звичайного борошна (найкраще житнього) і води. Їх змішують і залишають «киснути» кілька днів за кімнатної температури, щодня додаючи в закваску невелику кількість борошна.
Готовність закваски можна визначити за її кислуватим запахом і зовнішнім виглядом — маса має збільшитися в об'ємі вдвічі, а всередині мають бути бульбашки. Такі дріжджі можна використовувати для будь-яких рецептів паски.
Який би вид дріжджів ви не вибрали, потрібно пам’ятати, що не тільки від них залежить якою буде ваша паска. Дуже важливо точно дотримуватися рецепта: пропорції інгредієнтів, етапи замішування та підняття тіста, а також час на приготування. Усе це і допоможе вам досягти бажаного результату.
До речі, дізнатися ціни на дріжджі, а також інші інгредієнти для приготування паски в супермаркетах вашого міста ви можете за допомогою сервісу GoToShop. Заходьте, порівнюйте ціни та обирайте найкращі варіанти. Також радимо ознайомитися з актуальними акціями на дріжджі, щоб придбати їх за найвигіднішою пропозицією.