Кожен з дитинства пам’ятає, як бабусі змушували зʼїсти нас хоча б одну морквину на день, адже вона має дуже багато вітамінів і корисна для зору та очей. Однак це не єдина лікувальна властивість цього помаранчевого овочу. Морква багата на калій, фосфор, магній, йод, кальцій, вітаміни А, В3, Е, К, фолати, каротиноїди та антиоксиданти. Саме тому її рекомендують включати в щоденний раціон.
Користь моркви для здоров’я
Для здоров’я очей:
Сорква містить вітамін А, який важливий для зору. Нестача цього вітаміну може призвести до різних проблем із зором, включаючи вікову дегенерацію жовтої плями ока і навіть курячу сліпоту. Щоденна норма вітаміну А міститься у 200 г моркви. Лютеїн і зеаксантин, які також є в моркві, захищають сітківку та кришталик від ушкоджень. А щоб обрати овоч за найкращою ціною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на моркву в супермаркетах вашого міста.
Захищає шкіру від сонця:
Антиоксиданти та каротиноїди, які є в моркві, допомагають захистити шкіру від шкідливого впливу сонячних променів і сприяють швидкому загоєнню опіків.
Допомагає схуднути:
Морква містить клітковину, яка необхідна для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Вона може бути корисною, щоб знизити калорії в щоденному раціоні, оскільки можна використовувати її для перекусів.
Вас також зацікавить:
Свіжа морква до весни: як правильно зберігати в погребі
Що перше смажити — моркву чи цибулю: перевірте, чи все правильно ви робите
Нормалізує систему шлунково-кишкового тракту:
Клітковина в моркві сприяє здоровому травленню та допомагає підтримувати роботу кишківника. Це допоможе запобігти запорам та покращить загальне функціонування шлунково-кишкового тракту. Дізнайтеся, як правильно вибрати моркву, на які критерії звернути увагу та як зберігати цей коренеплід, щоб морква довше залишалася свіжою.
Загальний захист організму:
Морква містить антиоксиданти, які допомагають боротися зі стресом від вільних радикалів та запобігає пошкодженню клітин. Це підтримає загальне здоров’я та знизить ризик розвитку хронічних захворювань.
Профілактика раку:
Морква містить каротиноїди, які є потужними антиоксидантами. Вони допомагають зменшити кількість вільних радикалів в організмі. Дослідження показали, що регулярне споживання моркви може знизити ризик розвитку раку легенів, молочних залоз і товстої кишки.
Регулює кров’яний тиск:
Морква містить багато калію, який допомагає збалансувати рівень натрію в організмі. Окрім цього морква допоможе вивести надлишки натрію, зменшить навантаження на серце і врегулює кров’яний тиск. Щоб включити цей овоч у свій раціон, спробуйте приготувати моркву по-корейськи за нашим простим рецептом.
Для здоров’я зубів:
Сира морква є ефективним механічним засобом очищення зубів. Вона також стимулює виділення слини, яка має лужне середовище, що допомагає контролювати кислотні мікроорганізми в порожнині рота.
Зміцнює нігті та волосся:
Бета-каротин, який міститься у моркві, допомагає зміцнити волосся і нігті.
Запобігає старінню:
Антиоксиданти, які містяться в моркві, допомагають запобігти появі зморшок, роблять шкіру більш пружною, і зменшують інші ознаки старіння.
Кому варто обмежити споживання моркви
Для переважної більшості людей морква є корисною, але дехто може відчути збільшення газоутворення. Також вагітним жінкам слід бути обережними з морквою, оскільки занадто велика кількість вітаміну А може викликати вроджені аномалії у розвитку плоду.
Пам’ятайте ці поради, і ви завжди зможете вибрати найкращу моркву для себе. Раніше ми розповідали, як зварити моркву для салату за 5 хвилин у мікрохвильовці, використовуючи трюк досвідчених кулінарів.