Ягода довголіття: чому необхідно долати лохину до свого раціону

Розповімо про всю користь лохини та скільки її потрібно споживати і як зберігати, щоб насолодитися нею сповна

Ягода довголіття: чому необхідно долати лохину до свого раціону
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Останнім часом лохина стала дуже популярною в Україні завдяки своєму цінному складу та чудовим смаковим якостям. Лохина зараз неодмінний атрибут здорового харчування і ягідних дієт. Її додають у каші і йогурти, смузі й коктейлі, використовують у випічці.

Лохину називають ягодою довголіття, оскільки вона є природним антиоксидантом, який здатний гальмувати процеси старіння організму, очищати та омолоджувати його. Але чи насправді вона так корисна?

Редактори GoToShop розкажуть про користь лохини для здоров’я, протипоказання до вживання ягоди та скільки її можна їсти щодня.

Яку користь можна отримати від лохини

Лохина — це справжнє джерело користі для вашого здоров’я! І якщо ви додасте її до свого раціону, це принесе багато користі для вашого здоров’я і допоможе вам залишатися сильними і здоровими.

  • Має протиракову дію: Лохина захищає організм від онкологічних захворювань завдяки високому вмісту антиоксидантів. Коли в організмі з’являється багато вільних радикалів, вони можуть спричинити пошкодження клітин, що може призвести до ракових захворювань. Антиоксиданти пригнічують розмноження вільних радикалів, цим самим запобігаючи руйнуванню клітин.

  • Знижує ризик хронічних захворювань: Лохина містить антоціани, які допомагають боротися з окислювальним стресом і запаленням. Це допомагає знизити ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет та проблеми з когнітивними функціями.

  • Покращує зір: Лохина містить вітаміни C і A, які важливі для здоров’я очей і можуть зменшити ризик вікової дегенерації жовтої плями та катаракти.

  • Покращує травлення: Клітковина в лохині підтримує здоров’я кишківника, допомагає регулярному випорожненню і запобігає проблемам з ним.

  • Здорова шкіра: Антиоксиданти в лохині захищають шкіру від старіння і стимулюють вироблення колагену, що робить шкіру більш гладенькою і пружною.

  • Зменшує хронічні запалення: Лохина містить сполуки, які можуть боротися з хронічним запаленням, що є причиною багатьох захворювань.

  • Запобігає вірусним інфекціям: Деякі складові лохини мають противірусні властивості, які можуть допомогти організму запобігти вірусним інфекціям, таким як інфекції сечовивідних шляхів.

Чи можна лохину вживати дітям

Лохину обовʼязково необхідно включити до дитячого харчування через її корисні властивості та багатий склад поживних речовин. Ось декілька аспектів користі лохини для дітей:

  • Лохина містить вітаміни і мінерали, які допомагають підтримувати нормальний ріст і розвиток дітей. Вітаміни A і C необхідні для зміцнення кісток та забезпечення нормальної роботи імунної системи.

  • Ягоди лохини містять велику кількість вітаміну C, який є потужним антиоксидантом і сприяє підвищенню імунітету дітей.

  • Лохина містить клітковину, яка сприяє нормалізації травлення та попереджає проблеми зі шлунком і кишечником.

  • Ягода містить калій, який важливий для нормального функціонування серця, м’язів та нервової системи.

Протипоказання до вживання лохини

Лохина — це дуже корисна ягода, але її треба споживати з обережністю. Якщо ви її їстиме занадто багато, це може мати погані наслідки.

Лохина корисна в певних кількостях. Оскільки ця ягода є низькокалорійним продуктом, жінки часто включають її до дієтичного раціону, щоб схуднути. Тому вживають її надмірно. Це призводить до перенасичення організму антиоксидантами, кількість кисню у тканинах зменшується, що призводить до збою роботи м’язів.

  • Надмірне вживання лохини може призвести до підвищення згортання крові, що може призвести до утворення тромбів у судинах.

  • Іншою небезпекою у вживанні лохини стають органічні кислоти. Їхній високий вміст знижує рівень кислотності в організмі.

  • Не рекомендується для вагітних і годуючих жінок: Вони повинні проконсультуватися з лікарем перед споживанням.

  • Людям з проблемами з жовчним міхуром: Також потрібно бути обережним з лохиною.

  • Людям з хворобами серця і судин: Особливо тим, хто має ризик тромбозу.

  • З індивідуальною непереносністю: Якщо ви відчуваєте негативні реакції після споживання лохини, краще уникати її.

У яких кількостях можна споживати лохину, щоб не нашкодити організму

Добова норма: Їжте одну-дві склянки ягід на день. Не перевищуйте цю кількість, бо може бути шкідливо.

Способи споживання: Лохину можна їсти самостійно або додавати до смузі, каш або йогуртів. Вона смачна й корисна в будь-якому вигляді!

Зберігання: Свіжу лохину можна зберігати в холодильнику приблизно тиждень, а при кімнатній температурі — не більше 4 днів. Також можна заморожувати лохину, щоб зберегти її на зиму.

Оптимальний час: Найкращий час для їжі ягід — ранок. Тоді організм потребує глікогену для нормальної роботи мозку.

Щоб придбати лохину вигідно, радимо ознайомитися з актуальними акціями на ягоди.

Читати статті на тему

2024.05.03 17:02
Рекомендації

Зелений чай: міфи та правда про його користь

Розповідаємо про користь та шкоду зеленого чаю, розкриваючи його секрети, розвіюючи міфи та даючи поради щодо його заварювання
2024.05.03 13:01
Рекомендації

Чому жовтіє часник та як цьому запобігти

Зберегти урожай часнику можливо, якщо дотримуватися декількох простих рекомендацій
2024.05.03 11:37
Рекомендації

Великодні яйця: користь чи шкода

Розповідаємо про користь та шкоду варених яєць, даємо рекомендації щодо їх вживання та ділимося цікавими фактами про цей продукт
2024.05.03 11:30
Рекомендації

Що означають наліпки на бананах: на що потрібно звернути увагу

Розповімо, чого ви не знали про наліпки на бананах та про всю користь цих фруктів
2024.05.02 17:15
Рекомендації

Секрети ідеальної паски: як уникнути 5 найпоширеніших помилок

Розповідаємо про секрети випікання ідеальної паски: як уникнути поширених помилок, домогтися пишності та аромату, а також красиво прикрасити святковий хліб