М’ясні, рибні, грибні, овочеві, фруктові, ягідні, молочні, навіть готові супи та другі страви. У магазині можна купити різноманітну консервацію, оскільки вона стала чи не популярнішою їжею під час війни. Консерви не потребують особливих умов зберігання і доволі доступні.
Тож для українців вони стають порятунком, коли відбуваються аварійні та заплановані відключення світла, і готувати немає можливості. Але не все так ідеально, як здається на перший погляд. Адже щоразу як ви відкриваєте баночку з консерваціями, наражаєте себе на смертельну небезпеку. А все через дрібну бактеріальну паличку, яка дуже добре розвивається у середовищі, де рівень кисню низький, а кислотність підвищена.
Редактори GoToShop розкажуть, як правильно обрати консерви, щоб уникнути загрози для здоров’я.
Зазвичай для консервів використовують скляні або жерстяні банки, бо обидва матеріали не вступають у небажану реакцію зі вмістом їжі. Термін придатності консервів може варіюватися, але завдяки процесу консервації їжа може зберігатися довгий час, навіть роками.
Під час виробництва консервів у спеціальних автоклавах проводиться термічна обробка, яка допомагає знищити шкідливі бактерії та зберегти їжу. Цей процес дозволяє продовжити термін зберігання продуктів у консервах.
Як обрати найкращі консерви для довготривалого зберігання
Під час вибору консервів для довготривалого зберігання важливо звернути увагу на кілька ключових моментів:
Виробник: Оберіть консерви від відомих виробників, незалежно від того, чи це овочі, м’ясо чи риба. Великі виробники зазвичай дотримуються всіх правил приготування їжі. Перевірте інформацію про виробника на упаковці консерви, зокрема, де розташоване місце виробництва та хто замовник продукції.
Інформація на етикетці: уважно прочитайте склад продукту, умови та термін зберігання. Термін придатності має бути чітко вказаним. Краще, якщо ця інформація нанесена лазером.
Державний стандарт (ДСТУ) або технічні умови (ТУ): якщо на упаковці зазначено, що продукт приготовлений згідно з державним стандартом, то це говорить про те, що він був приготовлений за певними правилами. Якщо консерви відповідають ТУ, виробник може змінювати рецептуру та технологію приготування за власним розсудом.
Склад продукту: головне, на що треба звернути увагу — це склад продукту. Першим в інформації зазначається той продукт, кількість якого в консерві є найбільшою. Тобто, якщо на консерві зазначено, що у складі міститься яловичина, то вона має бути головною складовою і всередині банки не повинно бути курячого м’яса. Також якщо заявлено, що продукт є натуральним, у складі не повинно бути шкідливих добавок — глутамату натрію чи консервантів та інших сумнівних складових.
Зовнішній вигляд: під час оцінки якості консервів зверніть увагу на їх зовнішній вигляд. Банки мають бути гладкими, без тріщин, деформацій, іржі або чорних плям. Деякі мінімальні дефекти, такі як невеликі вм’ятини, матовість або сліди від обладнання, можуть бути припустимими. Будь-які пошкодження на банці можуть спровокувати зростання шкідливих мікроорганізмів, що спричиняє небезпеку для життя та здоров’я людини.
Герметичність: важливим показником якості є герметичність банок. Якщо консерви не добре закриті, це може бути серйозною проблемою після стерилізації. Негерметичність консервів — це серйозний недолік, який може призвести до проблем після виробництва.
Стан банки: неприпустимо, щоб вона була здутою або мала вигляд «бомби. Такі консерви краще не купувати. Це може бути ознакою, що банки не були достатньо стерилізовані або герметично закриті, що спричинить зростання бактерій. Споживання таких консервів може призвести до серйозних отруєнь.
Потрясіть консерви: прослуховуйте звуки, коли струшуєте банку. Якщо ви чуєте, що вона булькає, це може означати, що продукт у ній не так щільно укладений.
Якщо щось виглядає підозріло у відкритій консерві, краще відмовитися від її споживання.
Уникайте покупки консервів на ринках або в магазинах, де немає належних умов зберігання, якщо ви плануєте довготривале зберігання.
Чим небезпечні консерви
Більшість рибних консервів містять велику кількість солі, що може становити загрозу для здоров’я. Приміром, в одній банці консервованої риби може міститися добова норма солі. Тому вживати їх щодня не рекомендується. Накопичення натрію сприяє розвитку гіпертонії, порушенню електролітного балансу, перешкоджає розщепленню власних жирів, сприяє набору ваги, виводить кальцій, створює навантаження на нирки та призводить до багатьох інших станів і проблем зі здоров’ям.
Ртуть — важкий метал — також часто присутня у рибі через забруднення води. Це може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, зокрема, порушення роботи центральної нервової системи. Риби-хижаки — тунець, лосось і тиляпія містить її особливо велику кількість, оскільки вони поїдають дрібну, вже забруднену рибу.
Дослідження показали, що люди, які споживають рибу з високим вмістом ртуті, хоча б раз в тиждень відчувають втому через перевищення допустимого рівня цього металу. З цієї причини потрібно виключити консервовану рибу з раціону дитини.
Щоб обрати консервовану продукцію вигіднно, звертайте увагу на акційні пропозиції. Для цього радимо ознайомитися з актуальними акціями на рибні консерви та мʼясні консерви.