Close the fixed Barcode

Які фрукти та овочі потрібно їсти зі шкіркою, а які обовʼязково почистити

Деякі овочі та фрукти принесуть набагато більше користі, якщо споживати їх зі шкіркою

Які фрукти та овочі потрібно їсти зі шкіркою, а які обовʼязково почистити
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Багато людей звикли чистити чи не всі овочі, навіть огірки, особливо якщо шкірка гірчить на смак. З фруктами роблять вибірково. Тож коли вже ваша рука потягнулася взяти ніж, щоб очистити шкірку фруктів чи овочів, зупиніться. Виявляється, що деякі з них не потрібно чистити, інакше знімете з них усю максимальну користь для здоров’я.

Редактори GoToShop розкажуть, які саме фрукти та овочі необхідно обовʼязково чистити, а які корисно споживати разом зі шкіркою. Головне — не забудьте їх попередньо ретельно помити.

Які фрукти та овочі варто їсти зі шкіркою

Картопля: її краще залишати, оскільки вона містить багато корисних речовин, включаючи вітаміни, мінерали — калій та залізо, а також клітковину. Крім того, вона додає текстури та смаку стравам. Якщо ви вирішили залишити шкірку, ретельно промийте картоплю під водою та видаліть будь-які плями чи бруд перед готуванням.

Морква: всі найкорисніші вітаміни, включаючи вітамін С та B3, містяться саме в шкірці та в тонкому шарі, що лежить під нею. Тому, якщо ви хочете отримати всі морквяні благодаті, не потрібно її чистити. Просто добре промийте її під холодною водою перед використанням. Однак, якщо ви збираєтесь смажити моркву, шкірку краще все ж прибрати, адже вона може гірчити.

Баклажани: після того, як ви проварите або стушкуєте ці овочі, шкірка стане м’якою та ніжною, тож немає потреби її чистити. Ба більше, у шкірці баклажана зосереджено багато корисних речовин, зокрема, клітковина, антиоксиданти та марганець. Щоб підготувати баклажани до приготування, ретельно промийте їх під водою, видаліть будь-які плями або бруд та підсушіть за допомогою паперового рушника.

Огірки: ці овочі мають надвисокий вміст води та багато корисних речовин у своїй шкірці. Тут можна знайти вітамін К, який сприяє здоров’ю кісток, а також вітамін А, корисний для шкіри та очей. Деякі сорти огірків можуть мати жорстку шкірку, тому важливо ретельно промити їх перед вживанням у їжу.

Ківі: чи знали ви, що шкірка цього фрукта містить багато клітковини? Вона навіть перевершує кількість клітковини у м’якоті ківі у три рази. Тому не варто відмовлятися від шкірки, адже вона має такий самий смак, але з додатковим легким терпким відтінком і меншою солодкістю.

Кабачки: ці овочі багаті антиоксидантами і двома видами клітковини: розчинною і нерозчинною. І знову ж таки, більша частина корисних речовин міститься в шкірці через велику кількість води в плодах. Щоб очистити кабачки або цукіні перед готуванням, досить просто їх добре промити та просушити паперовим рушником.

Які фрукти та овочі обовʼязково потрібно чистити

Авокадо: шкірку з авокадо варто видаляти, якщо ви плануєте додавати цей фрукт у салати або на бутерброди. Проте шкірка авокадо сорту Хасс, який часто зустрічається у магазинах, є їстівною. Тому, готуючи напої або смузі, ви сміливо можете використовувати її, але у невеликих кількостях.

Цитрусові: зазвичай шкірка цитрусових також є їстівною, оскільки в багатьох рецептах використовується цедра лимона чи апельсина. Проте для споживання свіжих цитрусових краще зчищати шкірку і залишати для приготування інших страв.

Ананаси: ці тропічні фрукти мають міцну та товсту шкірку, яка допомагає захистити ніжну м’якоть від суворих умов клімату. Це робить шкірку непридатною для споживання.

Манго: чи можна їсти шкірку від манго? Технічно, так. Проте в ній міститься невелика кількість урусіолу — це хімічна речовина, яка також зустрічається в отруйного плюща. Щоб уникнути потенційних проблем з алергією або іншими ризиками, краще відмовитися від споживання шкірки манго.

Банани: шкірка банана є об'єктом роздоріжжя серед споживачів. Хоча технічно вона їстівна, багато людей вважають, що вона не надто смачна і має неприємну текстуру. Якщо ви все ж хочете спробувати, завжди є можливість спекти її для більш приємного досвіду.

Щоб придбати усе корисне з вигодою, радимо ознайомитися з актуальними акціями на фрукти та овочі.

Читати статті на тему

2024.11.22 15:43
Рекомендації

5 помилок, які псують вашу випічку

Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
2024.11.22 13:37
Рекомендації

Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
2024.11.22 10:41
Рекомендації

Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
2024.11.21 17:24
Рекомендації

Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
2024.11.21 16:35
Рекомендації

Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися