Мед — солодкий натуральний продукт, а ще взимку в дитинстві чаєм з медом нас напували мами і бабусі, коли ми хворіли. Цілющі властивості меду заміняли навіть антибіотики і хвороба тривала менше.
Ароматний бджолиний мед — це справжнє диво природи. Він вміщує більшість елементів таблиці Менделєєва, насичений амінокислотами і багатьма іншими біологічно активними сполуками, незмінний харчовий продукт. І, без сумніву, є важливим лікувальним засобом народної медицини.
Редактори GoToShop розкажуть про корисні властивості меду та які можливі побічні ефекти після його вживання.
Поживні речовини на 1 столову ложку меду (21 грам):
Калорійність: 63,8 Ккал
Жири: 0 г
Вуглеводи: 17,3 г
Цукор: 17,2 г
Фруктоза: 8,6 г
Глюкоза: 7,5 г
Сахароза: 0,2 г
Клітковина: <0,5 г
Білок: <0,5 г
Чим же так корисний мед
Мед має антимікробні властивості
Мед має унікальні властивості, які допомагають боротися зі шкідливими мікроорганізмами — бактеріями, грибками та вірусами. Він може використовуватися навіть для лікування інфікованих ран, оскільки його ефективність у боротьбі з інфекціями вже доведена.
Мед багатий на антиоксиданти
Мед містить значну кількість потужних антиоксидантів, які захищають клітини організму від пошкоджень, спричинених вільними радикалами. Ці антиоксиданти допомагають зменшити ризик розвитку хронічних захворювань, раку, хвороб серця та хвороби Альцгеймера. Окрім цього, мед сприяє зменшенню рівня хронічного запалення.
Мед допоможе здоров’ю кишківника
Мед не лише солодка добавка або ліки від хвороби, він може покращити роботу кишково-шлункового тракту. Він сприяє росту корисних бактерій у вашому кишківнику, що полегшує процес травлення. Окрім цього, мед має пребіотичний вплив на здоров’я кишківника.
Мед допомагає знизити артеріальний тиск
Дослідження підтверджують, що мед має позитивний вплив на серцево-судинну систему. Він покращує серцебиття, регулює рівень жиру у крові і захищає здорові клітини в організмі від пошкоджень. Вживання помірної кількості меду знижує артеріальний тиск, особливо у жінок старше 40 років.
Мед не підвищить рівень цукру в крові
Звичайний цукор і мед мають приблизно однакову кількість калорій та цукру. Однак мед не підвищує рівень глюкози в крові так сильно, як звичайний рафінований чи нерафінований цукор. Тому, якщо ви хочете контролювати свій рівень глюкози в крові, замініть звичайний цукор на мед, це буде кращим вибором.
Які можуть бути негативні наслідки споживання меду
Мед має свої плюси, однак і про мінуси варто памʼятати.
Висока калорійність: хоч мед не так сильно підвищує рівень цукру в крові, як інші цукрові продукти, він все ще має багато калорій. Одна столова ложка меду містить близько 64 калорії та 17 грамів цукру. Тому слід обмежити його споживання.
Алергічні реакції: деякі люди можуть мати алергію на мед, яка проявляється у вигляді кропив’янки, свербіжу або набряку. У важких випадках це може призвести до анафілаксії, серйозної алергічної реакції, що потребує негайної медичної допомоги.
Небезпечний для дітей до 1 року: мед містить спори бактерій, що викликають ботулізм. Вони можуть рости та виробляти токсини в кишківнику немовляти. Це може призвести до серйозної хвороби або навіть смерті дитини. Тому дітям до одного року мед краще не вживати.
Не забувайте про ці фактори, коли вирішуєте, скільки меду вам варто споживати та чи варто його давати маленьким дітям.
Скільки можна їсти меду на день
Людям зрілого віку можна щодня споживати до чотирьох чайних ложок меду. Але не більше, бо це може стати причиною проблем з підшлунковою залозою. Щоб краще засвоївся, мед краще їсти за півтори години до їди.
Дорослим можна з'їдати до 150 грамів меду щодня, розподілені на кілька разів, якщо немає проблем зі здоров’ям. Для дітей норма меду — не більше двох чайних ложок на день, якщо немає протипоказань.
Раніше ми зібрали перевірені способи, які допоможуть розрізнити справжній мед від цукрового та отримати від нього справжню користь. А щоб купити його вигідно, радимо ознайомитися з актуальними акціями на мед.