Варені яйця — це простий, смачний та водночас поживний сніданок. Та почистити їх, щоб білок не залишився на шкаралупі — ще той квест. Варіння яєць — це надзвичайно тонкий процес, який потребує знання певних нюансів, адже саме від них залежить кінцевий результат.
Редактори GoToShop розкажуть деякі секрети, як зробити так, щоб варені яйця легко чистилися, а шкаралупа сама відстрибувала.
Як правильно варити яйця
Існує хибна думка, що варені яйця чистяться простіше після охолодження. Насправді вирішити цю проблему допоможе правильна температура відносно води та повітря в приміщені. Тож, щоб яйця добре чистилися, потрібно потурбуватися про це ще до варіння.
Як це зробити? Дістаньте їх із холодильника за 15-30 хвилин до приготування, щоб вони встигли стати кімнатної температури. Якщо часу немає, покладіть холодне яйце одразу в киплячу воду. У чому суть?
Якщо ви покладете холодне яйце у холодну воду, а потім доведете рідину до кипіння, білок щільно прилипне до шкаралупи. Через це процес очищення стане неприємним сюрпризом, і красиво зробити у вас не вийде. Та й доведеться викинути половину білка разом з шкаралупою.
Однак варіння яйця відразу в киплячій воді теж має істотний мінус — жовток може зсунутися. Яйце починає бовтатися, через що жовток змінює свою позицію. Якщо це для вас важливо, краще вийміть яйця з холодильника заздалегідь.
Один з варіантів — варити яйця на пару. Для цього вам знадобиться спеціальна решітка для каструлі. Налийте в ємність 2-4 см води, доведіть її до кипіння, а потім покладіть яйця на решітку і варіть приблизно 11 хвилин.
Як остудити яйця за лічені хвилини
Звісно, що після того, як яйця зварилися, щоб їх було легше чистити, їх необхідно остудити. І найпростіший спосіб це — залити крижаною водою. Так ви зупините процес варіння і охолодите їх швидше.
Однак існують способи, які допоможуть пришвидшити цей процес.
Оббийте яйця: перш ніж класти їх у крижану воду, трохи оббийте кожне яйце об стільницю. Це зробить невеликі тріщини у шкарлупі, через які вода швидше проникне, а яйце охолодиться швидше.
Крижана вода: після того, як ви оббили яйця, покладіть їх у каструлю з крижаною водою. Тримайте їх там 5-7 хвилин. Це допоможе швидко остигнути.
Оновіть воду: якщо ви готуєте яйця для салату, через 5 хвилин поміняйте воду в каструлі і залиште їх ще на цей час.
Під струмінь води: дехто радить поміщати яйця не у ємність з водою, а під струмінь. Але шеф-кухарі все-таки сходяться на думці, що різниця у швидкості охолодження не суттєва, а ось витратити води доведеться більше.
Що робити, щоб шкаралупа яєць легко чистилася
Почистити варені яйця — заняття не з приємних, адже шкаралупа часто просто намертво прилипає до білка. Тож, щоб обережно прибрати її, доводиться витратити багато часу та зусиль.
Проте професійні кулінари знають спосіб, який допомагає впоратися з цим завданням швидко і легко. Для цього потрібно два простих продукти, які є на кухні у кожної господині.
Під час варіння яєць, додайте у воду трохи солі. Це допомагає зробити шкарлупу менш прилипчастою і вона легше зніматиметься.
А якщо додасте до води оцту — це дозволить запобігти витіканню білка у випадку, якщо під час варіння яйце трісне, оскільки кислота скріплює білок, що робить його міцнішим.
Щоб легше зняти шкарлупу, починайте чистити яйця з тупого кінця. Там збирається повітря, і шкарлупа легше відходить від білка. Таким чином, ви зможете чистити яйця швидше і без зайвих проблем.
Перед покупкою їх для крашанок чи салатів радимо ознайомитися з актуальними акціями на яйця та обрати найвигіднішу пропозицію.