Спаржа відома своїми корисними властивостями, але її сезон досить короткий і триває з квітня до кінця червня. Як бути? Чудовий вихід — заморожування. Як це правильно зробити, розкаже GoToShop.
Вибір та підготовка спаржі
Пам’ятайте, що заморожувати спаржу варто одразу після покупки, поки вона ще має гарну текстуру і смак. Саме тому варто приділити особливу увагу вибору свіжої та соковитої спаржі.
Потім обріжте знизу стебла на 2-3 см та очистіть від зовнішньої шкірки ще 3-4 см знизу.
При цьому можна заморожувати і цілі стебла, і нарізані. Цілу спаржу ви згодом зможете зробити повноцінним гарніром, натомість нарізана чудово підійде до таких страв, як рагу, або як начинка для пирога. Для більшого різноманіття радимо обрати обидва варіанти.
Бланшування
Приготуйте велику каструлю з водою, доведіть її до кипіння, додавши трохи солі. Потім поставте спаржу у киплячу воду та варіть 1-2 хвилини (залежно від розміру) — це зупинить процес старіння та збереже колір і текстуру спаржі.
Після варіння помістіть спаржу в миску з льодом або обполосніть холодною водою, аби вона швидко охолонула.
Пакування
Далі розділіть спаржу на порції, які вам буде зручно використовувати. Упакуйте її в пластикові чи вакуумні пакети — простежте, щоб не залишилось повітря.
Заморожування
Поставте упаковані порції спаржі в морозилку. Зберігайте там 2-3 години, щоб спаржа швидко охолола до низької температури. Потім перекладіть її у зіп-пакети та зберігайте в морозильній камері до 9 місяців.
Радимо позначити пакети з датою, щоб знати, скільки часу вони знаходяться в морозилці.
Таким чином, ви зможете зберегти спаржу на зиму і використовувати її в супах, салатах, омлетах і багатьох інших стравах.
Заморожування смаженої спаржі
Смажену чи приготовану на грилі спаржу також можна заморозити. Для цього спаржу після бланшування варто обсмажити до 5 хвилин, потім дайте їй охолонути та заморозьте таким же способом, який ми описали.
Як потім приготувати спаржу
Бланшовану спаржу радять готувати, не розморожуючи, а додавати прямо до страв — запіканок, пирогів та рагу.
Якщо ви хочете подати спаржу як гарнір, розморожувати її також не треба — просто обсмажте, поки не стане гарячою. Натомість смажену заморожену спаржу можна розморозити в холодильнику.
А щоб купити її за найвигіднішою пропозицією, радимо ознайомитися з актуальними акціями на спаржу.