Що означають наліпки на бананах: на що потрібно звернути увагу

Розповімо, чого ви не знали про наліпки на бананах та про всю користь цих фруктів

Що означають наліпки на бананах: на що потрібно звернути увагу
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Банани впродовж років є одним з найпопулярніших фруктів в Україні, і не лише через їх доступну ціну, але й через їх неймовірний смак. Їх люблять і дорослі, і діти. А ще банани — це цінне джерело поживних речовин — калію, кальцію, фосфору, бета-каротину, фтору та заліза. Ці речовини нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають знизити рівень холестерину та корисні для серцево-судинної системи.

Та чи помічали ви маленькі кольорові наклейки на бананах? Однак мало хто знає, що вони означають і яку інформацію надають. Схожі наклейки можна побачити й на інших фруктах. Редактори GoToShop розкажуть, що ж означають наліпки на бананах та на що потрібно звернути увагу, купуючи їх.

Наклейки на бананах містять інформацію про країну-виробника, компанію-виробника і спосіб вирощування фруктів. Один з найважливіших елементів це чотири- або п’ятизначний код на наклейці, який дозволяє споживачеві дізнатися, наскільки корисний їх банан.

Якщо на наклейці з банана є 4-значний код, починаючи з цифр 3 або 4, це означає, що банани вирощувалися за допомогою інтенсивного сільського господарства. Це значить, що для їх прискореного зростання і дозрівання використовувалися природні та мінеральні добрива, серед яких пестициди та інші хімічні речовини.

Якщо код на наклейці має 5 знаків і починається з цифри 9, це означає, що банани вирощувалися традиційним «органічним» способом, без застосування пестицидів та хімічних добрив.

Якщо на банані є наклейка з 5-значним кодом, що починається з цифри 8, це означає, що продукт є генетично модифікованим.

Яка поживна цінність банана

У середньому банані вагою приблизно 100 грамів міститься:

  • Калорії: 89

  • Вода: 75%

  • Білок: 1,1 г

  • Вуглеводи: 22,8 г

  • Цукор: 12,2 г

  • Клітковина: 2,6 г

  • Жир: 0,3 грама

Які корисні властивості бананів

Дієтологи довели, що регулярне, але водночас помірне споживання бананів в їжу, принесе користь вашому здоров’ю.

Користь для серця та мозку: банани містять калій і магній, які покращують роботу серцево-судинної системи і живлять та насичують мозкові клітини киснем. Вони також приводять у норму водно-сольовий баланс.

Допомога в позбавленні від паління: калій і магній допомагають подолати залежність від нікотину. За допомогою цих мікроелементів організм простіше долає так званий «бар’єр залежності».

Зменшення стресу: вітаміни групи В і триптофан, що містяться в бананах, зменшують нервове напруження і допомагають впоратися зі стресом і гнівом.

Підвищення настрою: 1-2 банани на день забезпечать відмінний настрій, оскільки триптофан з бананів в організмі людини перетворюються на гормон радості серотонін.

Корисність для крові: високий вміст залізо в бананах сприяє утворенню гемоглобіну в крові.

Допомога для шлунково-кишкового тракту: клітковина у бананах полегшує роботу травної системи і допомагає у відновленні її функцій.

Джерело енергії: банани містять натуральні цукри, що робить їх чудовим джерелом швидкої енергії, особливо під час високих фізичних і інтелектуальних навантажень.

Лікування кашлю: банани можуть допомогти заспокоїти кашель.

Краса шкіри: м'якоть банана використовується для поживних масок, а також для заспокоєння шкіри при запаленнях і укусах комах.

Шкода бананів: кому не можна їх їсти

Проте банани не є безпечними для всіх без винятку. Існують певні побоювання щодо можливої шкоди, яку може завдати їх надмірне споживання. Серед потенційних негативних наслідків від зловживання бананами можна відзначити:

  • банан виводить рідину з організму, сприяє згущення крові;

  • підвищення в’язкості крові з подальшим зниженням кровоносних потоків до окремих органів або частин тіла;

  • вищевказаний факт несприятливий для осіб з варикозним розширенням вен і для чоловіків з проблемами ерекції;

  • за схожими причинами небажано вживання бананів в їжу хворим з тромбофлебітом, ішемічною хворобою серця і всім іншим, у кого відзначається підвищене згортання крові;

  • для деяких людей банани можуть стати причиною здуття живота, а тому їх вживання не рекомендується людям з синдромом подразненого кишківника;

  • не рекомендуються банани і людям з підвищеною масою тіла, адже вони висококалорійні. Цей фрукт не стільки потрібно виключити з раціону, скільки вживати його по мінімуму або відповідно до розробленої доктором дієтою;

  • штучне дозрівання бананів сприяє тому, що певна частина складних вуглеводів (крохмаль і клітковина) конвертуються в вуглеводи з високим глікемічним індексом, а значить, такий банан з корисного для діабетиків перетворюється на шкідливий.

6 цікавих фактів про банани

  1. Ботанічно не фрукти: з погляду науки про рослини, банани насправді є ягодами, так само як і кавуни. І навіть бананове «дерево» не є деревом, а травою.

  2. Багато видів: існує близько тисячі різних видів бананів, але далеко не всі з них їстівні.

  3. Поживність: банани майже в 1,5 раза поживніші за картоплю, а в сушених бананах у п’ять разів більше калорій, ніж у свіжих.

  4. Радіоактивність: дивно, але банани — найрадіоактивніший фрукт на Землі порівняно з іншими культурами. Але не хвилюйтеся, їх безпечно їсти, оскільки навіть якщо ви з'їсте велику кількість, радіація не нашкодить вам.

  5. Тривалий процес дозрівання: банани дуже довго стигнуть — від 10 до 18 місяців залежно від сорту. І якщо клімат дозволяє, вони можуть дозрівати аж три рази на рік.

  6. Не тільки в їжу: з бананів можна виготовляти багато різних продуктів, таких як борошно і кетчуп. А з бананової шкірки можна зробити мило.

Ці фрукти можуть принести користь і вашому гаманцю, якщо заздалегідь ознайомитися з акціями на банани.

Читати статті на тему

2024.09.20 14:28
Рекомендації

Як сонячна диня підтримує здоров’я кишківника

Соковита та солодка диня — справжній скарб для нашого організму. Розповідаємо, як цей фрукт впливає на травлення, допомагає підтримувати здоров’я кишківника та покращує загальне самопочуття
2024.09.20 10:28
Рекомендації

Корисні запіканки: смак без шкоди для фігури

Шукаєте легкі та корисні рецепти для щоденного меню? Дізнайтеся, як приготувати різноманітні дієтичні запіканки, які поєднують у собі насичений смак і низьку калорійність
2024.09.19 16:26
Рекомендації

Що ви робите не так: поширені помилки при готуванні олів'є

Хочете, щоб улюблений салат завжди виходив смачним і довершеним? Розповідаємо про найпоширеніші помилки при приготуванні олів'є та даємо практичні поради, які допоможуть вам уникнути їх
2024.09.19 15:29
Рекомендації

Розвінчуємо міфи: чи можна їсти картоплю і худнути

Картопля — джерело цінних поживних речовин, але часто вважається ворогом стрункої фігури. Розповідаємо, чи справді цей овоч заважає схудненню, і як правильно включити картоплю в свій раціон
2024.09.19 11:28
Рекомендації

Калорійність гарбуза та його роль у дієтичному харчуванні

Розповідаємо про всі переваги гарбуза для тих, хто стежить за вагою. Дізнайтеся про його калорійність, склад вітамінів та мінералів, а також, як включити гарбуз у свій раціон