Мити чи не мити? Це одвічне питання бентежить не одну господиню під час приготування мʼясних страв. Існує чимало суперечок, навколо того, чи необхідно мити сире м’ясо. Одні вважають, що перед приготуванням його потрібно обов’язково мити, інші дотримуються думки, що цього робити не варто, адже це може зашкодити здоров’ю.
Редактори GoToShop розкажуть, як зберегти всі корисні властивості м’яса, при цьому очистити його від небезпечних чи шкідливих для здоров’я речовин.
Чому не варто мити сире м’ясо
Сире м’ясо може містити небезпечні бактерії — Salmonella, Listeria, Campylobacter та E. coli. Його миття не є ефективним способом зниження кількості бактерій і може навіть збільшити ризик харчового отруєння.
Все, до чого торкається м’ясо, поки воно ще сире, наприклад, інші продукти, поверхні чи кухонне приладдя, може бути заражене цими бактеріями. Якщо ви вирішили помити м’ясо під краном, розбризкування води може перенести до раковини хвороботворні бактерії, що призведе до поширення їх активності.
Після нарізання м’яса рекомендується ретельно мити усі поверхні, які стикалися з продуктом, гарячою водою з милом, а потім просушувати їх паперовим рушником.
Крім того, промивання м'яса гарячою водою може вплинути на якість продукту та його текстуру. Вологе м’ясо скоріш тушкується, ніж смажиться, що не дозволяє отримати, правильно приготований стейк.
Насправді всі ці хвороботворні мікроби добре знищуються при термообробці, а значить у митті водою немає жодного сенсу.
Не забувайте добре мити руки після роботи з сирим м’ясом, витрачаючи на весь процес щонайменше 20 секунд.
Чи потрібно мити сире м’ясо перед заморожуванням
Перед заморожуванням також не рекомендують мити мʼясо, адже так збільшується ризик перехресного зараження. Коли м’ясо розморозиться і ви розпочнете приготування страви, термічна обробка вб'є всі бактерії на вогні.
А якщо без промивання не обійтись? Що робити, якщо м’ясо в піску чи інших забрудненнях?
У таких випадках швидко промийте його під крижаною водою і витріть паперовим рушником. Після цього потрібно відразу ж викинути використану серветку та ретельно вимити руки з милом. В інших випадках м’ясо мити не потрібно.
Замочування м’яса в солі, лимонному соку, соді чи засолювання не має жодного впливу на бактерії, оскільки ці методи не знищують їх. Ці лайфхаки, звісно, можна використовувати, але важливо тримати м’ясо в окремому контейнері у холодильнику під закритою кришкою, щоб уникнути перекриття запахів і контакту з іншими продуктами.
Та головне правило, щоб уникнути ризику зараження та отруєння — правильно приготувати його.
Тож чим замінити промивання водою
Найчастіше відповідь — нічим! Більшість кухарів згодні, що не потрібно нічого робити з м’ясом, крім того, що витягнути його з пакунка. Просто відкрийте упаковку і починайте готувати. Потім викиньте пакунок і ретельно вимийте руки та будь-які поверхні, які торкнулися м’яса.
Деякі кухарі рекомендують промокнути м’ясо паперовим рушником, щоб прибрати зайву вологу і зробити шкірку більш рум’яною під час приготування. Проте важливо відразу ж викинути використаний рушник і ретельно вимити руки.
Цей крок може покращити якість страви, але не є обов’язковим. Дотримуйтесь цих порад, і ваше м’ясо буде свіже та готове до приготування.
Навіщо промивати м’ясо оцтом перед приготуванням
Оскільки вода не знищує бактерії, які можуть бути на поверхні мʼяса, деякі фахівці радять промивати його оцтом, оскільки він має деякі переваги порівняно зі звичайною водою:
він допомагає вбити бактерії на поверхні м’яса, зменшує ризик зараження кишковою паличкою або сальмонелою;
він допомагає видалити залишки пестицидів та бруду, що можуть залишатися на м’ясі;
використання оцту може зробити м’ясо ніжнішим і пом’якшити його структуру, що особливо важливо для жорсткого м’яса.
Як правильно мити м’ясо оцтом
Процедура досить проста:
Змішайте у мисці склянку гарячої води з однією столовою ложкою оцту.
Покладіть туди шматок м’яса, який ви збираєтесь готувати і залиште на 15 хвилин.
Витягніть м’ясо з миски та промийте його холодною водою з-під крану, щоб вимити залишки оцту.
Також не забудьте перед приготуванням підсушити шматок за допомогою паперового рушника.
Як правильно зберігати сире м’ясо
Зберігайте сире м’ясо від інших продуктів в окремих пакетах, щоб уникнути пересмакування.
Щоб не просочувалися соки, мʼясо краще тримати у холодильнику в контейнерах з щільно накритою кришкою.
Для нарізання сирого м’яса та інших продуктів необхідно мати окремі дошки, щоб уникнути змішування. Також кожного разу після нарізання сирого м’яса їх потрібно добре промивати.
Щоб приготування мʼясних страв не влетіло вам у копієчку, радимо ознайомитися з актуальними акціями на свіже та заморожене мʼясо.