Спаржа стає дедалі популярнішою в Україні, а фермери все частіше роблять ставку на вирощування та продаж цієї смачної і корисної рослини.
Усе це пояснюється наявністю у ній поживних речовин — антиоксидантів, вітамінів (А, К, Е та вітаміни групи В), а також — низькокалорійністю та підтримкою здоров’я серця і судин.
На що саме варто звертати увагу при виборі спаржі і що смачненьке можна з неї приготувати, розкаже GoToShop.
Як вибрати спаржу
Спочатку з'ясуймо, які ключові аспекти варто враховувати, аби обрати якісну спаржу:
1. Колір. Якісна спаржа зазвичай має світло-зелений або яскравий зелений колір.
2. Стебло. Стебла спаржі мають бути тонкими і стрункими — без пошкоджень, темних плям та інших ознак псування.
Кінчики стебел якісної спаржі закриті. Якщо ж кінчики відкриті, це може свідчити про перезрівання. Також кінчики мають бути свіжими і соковитими, а не сухими.
Радимо обирати спаржу з однорідною товщиною стебел — це потім полегшить процес її приготування, оскільки всі стебла готуватимуться рівномірно.
3. Запах. Зазвичай спаржа не має запаху, але має бути свіжою і чистою. Якщо ж стебла пахнуть неприємно, це може бути однією з ознак псування.
4. Вибір постачальника. Якщо маєте можливість, обирайте спаржу від перевіреного виробника чи постачальника, які мають гарну репутацію та відомі якістю продукції.
5. Купівля спаржі в упаковці. Купуючи стебла спаржі в упаковці, пам’ятайте, що конденсату не повинно бути, навіть у невеликих обсягах. Велике скупчення конденсату може свідчити про те, що стебла вже псуються або про те, що їх зберігали у неналежних умовах.
Як готувати спаржу
1. Підготовка спаржі. Перед готуванням спаржі її спочатку варто обробити. Для цього радимо відрізати нижню частину пагонів — вона зазвичай тверда, тому жувати її не надто приємно, відрізайте до 2 сантиметрів.
Наступний процес — очищення. За бажанням, можете застосувати овочечистку, щоб зняти тонкий шар шкірки з нижньої частини стебла.
2. Приготування. Є кілька основних способів приготування спаржі:
варіння — цей варіант вважається чи не найпопулярнішим. Відварюйте спаржу у киплячій воді протягом 2-4 хвилин (тонка спаржа) або 4-6 хвилин (товста спаржа) до того, як вона стане ніжною, але ще тримає форму;
бланшування — зазвичай спаржу бланшують у підсоленій киплячій воді до 1 хвилини, а далі перекладають у холодну воду, потім — на паперовий рушник, аби вода увібралась. Далі ж додавайте бланшовану спаржу у ваші улюблені салати, смажте чи подавайте з соусом;
смаження — обсмаження спаржі на олії чи на вершковому маслі додає їй аромату й смаку. Радимо обсмажувати стебла спаржі протягом 3-5 хвилин на середньому вогні, поки вони не стануть трохи золотистими та ніжними;
гриль — це ще один спосіб приготування спаржі, особливо для посиденьок на свіжому повітрі. Обсмажте стебла на сильному вогні протягом 2-3 хвилин з кожного боку, поки вони не отримають коричневу скоринку;
запікання — для цього треба помити та почистити спаржу та запікати у розігрітій до 180 градусів духовці до 10 хвилин.
3. Подача. Додайте спаржі смаку за допомогою солі, свіжих трав, лимонного соку чи пармезану.
Також кулінари радять спаржу як гарнір до м’яса й риби. Або ж додавати її до зелених чи теплих салатів, зокрема, із куркою.
Крім цього, її часто додають до боулів, поєднуючи з рисом чи кіноа. А серед соусів найкраще для спаржі підійдуть бешамель та голландез.
Обирайте якісну й свіжу спаржу, додавайте до своїх улюблених страв та насолоджуйтесь її смаком і користю. Купуйте її вигідно, для цього ознайомтеся з акціями на спаржу в супермаркетах вашого міста. А перераховані нами поради зроблять процес приготування спаржі простішим.