Close the fixed Barcode

Як правильно обрати та приготувати смачну спаржу

У розпал сезону спаржі розповімо, що потрібно врахувати та зробити, щоб насолодитися її неповторним смаком

Як правильно обрати та приготувати смачну спаржу
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

Редакторка GoToShop

Спаржа стає дедалі популярнішою в Україні, а фермери все частіше роблять ставку на вирощування та продаж цієї смачної і корисної рослини.

Усе це пояснюється наявністю у ній поживних речовин — антиоксидантів, вітамінів (А, К, Е та вітаміни групи В), а також — низькокалорійністю та підтримкою здоров’я серця і судин.

На що саме варто звертати увагу при виборі спаржі і що смачненьке можна з неї приготувати, розкаже GoToShop.

Як вибрати спаржу

Спочатку з'ясуймо, які ключові аспекти варто враховувати, аби обрати якісну спаржу:

1. Колір. Якісна спаржа зазвичай має світло-зелений або яскравий зелений колір.

2. Стебло. Стебла спаржі мають бути тонкими і стрункими — без пошкоджень, темних плям та інших ознак псування.

Кінчики стебел якісної спаржі закриті. Якщо ж кінчики відкриті, це може свідчити про перезрівання. Також кінчики мають бути свіжими і соковитими, а не сухими.

Радимо обирати спаржу з однорідною товщиною стебел — це потім полегшить процес її приготування, оскільки всі стебла готуватимуться рівномірно.

3. Запах. Зазвичай спаржа не має запаху, але має бути свіжою і чистою. Якщо ж стебла пахнуть неприємно, це може бути однією з ознак псування.

4. Вибір постачальника. Якщо маєте можливість, обирайте спаржу від перевіреного виробника чи постачальника, які мають гарну репутацію та відомі якістю продукції.

5. Купівля спаржі в упаковці. Купуючи стебла спаржі в упаковці, пам’ятайте, що конденсату не повинно бути, навіть у невеликих обсягах. Велике скупчення конденсату може свідчити про те, що стебла вже псуються або про те, що їх зберігали у неналежних умовах.

Як готувати спаржу

1. Підготовка спаржі. Перед готуванням спаржі її спочатку варто обробити. Для цього радимо відрізати нижню частину пагонів — вона зазвичай тверда, тому жувати її не надто приємно, відрізайте до 2 сантиметрів.

Наступний процес — очищення. За бажанням, можете застосувати овочечистку, щоб зняти тонкий шар шкірки з нижньої частини стебла.

2. Приготування. Є кілька основних способів приготування спаржі:

  • варіння — цей варіант вважається чи не найпопулярнішим. Відварюйте спаржу у киплячій воді протягом 2-4 хвилин (тонка спаржа) або 4-6 хвилин (товста спаржа) до того, як вона стане ніжною, але ще тримає форму;

  • бланшування — зазвичай спаржу бланшують у підсоленій киплячій воді до 1 хвилини, а далі перекладають у холодну воду, потім — на паперовий рушник, аби вода увібралась. Далі ж додавайте бланшовану спаржу у ваші улюблені салати, смажте чи подавайте з соусом;

  • смаження — обсмаження спаржі на олії чи на вершковому маслі додає їй аромату й смаку. Радимо обсмажувати стебла спаржі протягом 3-5 хвилин на середньому вогні, поки вони не стануть трохи золотистими та ніжними;

  • гриль — це ще один спосіб приготування спаржі, особливо для посиденьок на свіжому повітрі. Обсмажте стебла на сильному вогні протягом 2-3 хвилин з кожного боку, поки вони не отримають коричневу скоринку;

  • запікання — для цього треба помити та почистити спаржу та запікати у розігрітій до 180 градусів духовці до 10 хвилин.

3. Подача. Додайте спаржі смаку за допомогою солі, свіжих трав, лимонного соку чи пармезану.

Також кулінари радять спаржу як гарнір до м’яса й риби. Або ж додавати її до зелених чи теплих салатів, зокрема, із куркою. 

Крім цього, її часто додають до боулів, поєднуючи з рисом чи кіноа. А серед соусів найкраще для спаржі підійдуть бешамель та голландез.

Обирайте якісну й свіжу спаржу, додавайте до своїх улюблених страв та насолоджуйтесь її смаком і користю. Купуйте її вигідно, для цього ознайомтеся з акціями на спаржу в супермаркетах вашого міста. А перераховані нами поради зроблять процес приготування спаржі простішим.

Читати статті на тему

2024.11.22 17:21
Як обирати продукти

Яку комбучу вибрати: критерії ідеального напою

Розповідаємо все, що потрібно знати про комбучу: від її корисних властивостей та різноманітності смаків до порад щодо вибору якісного продукту та його вживання
2024.11.21 13:27
Як обирати продукти

Як вибрати смачні квашені огірки на базарі: 5 критеріїв якості

Вибирати квашені огірки на ринку — справжнє мистецтво! Розповідаємо, як відрізнити якісний продукт від неякісного та вибирати найкращі огірки, щоб ваша закуска була не лише смачною, а й безпечною
2024.11.20 12:30
Як обирати продукти

Дієтичні переваги свинини: чи можна їсти м’ясо і худнути

Свинина — універсальний продукт, який може бути як частиною святкової вечері, так і повсякденного раціону. Дізнайтеся, які відруби свинини є найменш калорійними та як їх правильно готувати
2024.11.19 10:30
Як обирати продукти

Лимон для кожної страви: обираємо сорт за смаком

Від класичного солодко-кислого смаку до екзотичних ароматів — кожен сорт лимона має свої унікальні особливості, які впливають на його застосування в кулінарії та коктейлях
2024.11.18 14:37
Як обирати продукти

Гречка для здоров’я: як обрати найкориснішу

Хочете, щоб ваша гречка була не лише ситною, а й смачною та корисною? Дізнайтеся, як серед різноманіття сортів і виробників обрати саме той, який підкреслить смак ваших страв і принесе користь організму