Ласкаве сонечко, щебетання птахів, апетитний димок від багаття і смачнющий шашлик під час весняних свят. Але мало того, що ця страва дуже важка і жирна, вона може бути ще і шкідливою, адже мало хто знає, яка небезпека ховається у тих шматочках мʼяса, які ми готуємо самі чи купуємо в магазині.
І хоч говорити про користь шашликів досить складно, редактори GoToShop розкажуть, яких принципів необхідно дотримуватися, щоб шашлики не завдали суттєвої шкоди здоров’ю.
Наскільки небезпечні шашлики
Шашлики можуть бути небезпечними через кілька причин:
Приготоване на вогні м’ясо містить концерогени, які провокують розвиток раку. Вони містяться у випарах, що утворюються під час попадання жиру на гаряче вугілля. Людям, які стоять над мангалом, небезпечно вдихати ці речовини.
Канцерогенні сполуки можуть накопичуватися в обвугленій скоринці м’яса, що може призвести до серйозних наслідків для здоров’я, подібних на шкідливий вплив куріння.
Шашлики також можуть приховувати небезпеку трихінелозу, хворобу, яка викликається трихінелами, які можуть бути в несвіжому м’ясі, особливо свинині. Ці паразити можуть проникнути в м’язові тканини людини та спричинити серйозні хвороби. Для попередження цих ризиків важливо вибирати свіже м’ясо та добре маринувати шашлики перед смаженням.
Як зменшити шкоду шашликів
Без солодкого та мучного: перед пікніком не їжте багато кондитерських виробів. Це допоможе уникнути зайвих вуглеводів, які можуть нашкодити.
Не переїдайте: рекомендується їсти не більше 200 г шашлику в один прийом їжі.
Маринад має важливе значення: кислий якісний маринад захистить шашлик від канцерогенів та мікробів
Смажте на дровах: варто смажити шашлик на дровах, це менше шкідливо, ніж на вугіллі.
Без гострого: якщо ви не переносите гострі приправи, замініть їх на томатний соус або гранатовий сік. Вони менше шкідливі.
Не їжте засмаженого: зрізайте згорілу частину м’яса, вона може містити погані речовини.
Не пийте алкоголь: уникайте вживання горілки під час споживання шашлику, це згубно впливає на печінку. Для кращого розщеплення жирів можна випити не більше 100 грамів алкоголю. Загалом краще обрати сухе червоне вино.
Більше зелені: їжте з шашликом багато зелених овочів і свіжу зелень. Це допоможе зменшити негативний вплив вугілля на м’ясо.
Без помідорів: уникайте м’яса з помідорами, вони можуть ускладнити перетравлення білка.
Без важких закусок: шашлик не потрібно подавати з важкими закусками — ковбасою, шпротами, нарізкою.
Кому протипоказані шашлики
Людям з проблемами шлунку і кишківника краще уникати важкої для перетравлення баранини.
Людям із виразковими захворюваннями та проблемами з печінкою не рекомендується споживати шашлики з гострими приправами, кетчупом чи лимонним соком.
М’ясо, вимочене в кефірі, може призвести до печії та здуття живота, тому людям із нестійким рівнем кислотності слід бути обережними.
Лікарі рекомендують уникають частого споживання шашликів людям із захворюваннями нирок та пожилому людям.
Декілька слів на захист шашлику
Знижують ризик серцево-судинних захворювань та артриту, якщо правильно готуються.
М’ясо, смажене на вугіллі, містить більше вітамінів та корисних мікроелементів.
М’ясо з вугілля має менше калорій, ніж звичайно смажене.
Шашлик — дієтична страва, оскільки він запікається, а не смажиться.
Тож правильно приготовлений шашлик може бути не лише смачним, але й корисним для здоров’я.
Щоб шашлик не приніс шкоди вашому бюджету, радимо ознайомитися з актуальними акціями на мариноване мʼясо.