Суп — досить поширена перша страва, яку традиційно готують на обід. З овочами, м’ясом, макаронами, рисом, на бульйоні, молоці і воді — різноманітність супів вражає. Втім, попри його популярність далеко не всі знають про одне важливе правило. Чимало кулінарів навіть не замислюються про те, як варити рідку страву в каструлі — під кришкою чи без неї.
Редактори GoToShop розкажуть усі секрети смачного супу.
Накривати каструлю кришкою чи не треба?
Від того, чи ви варите суп під кришкою або без неї залежить смак, аромат та консистенція страви. Кожна друга господиня накриває каструлю кришкою, коли варить в ній суп, навіть не підозрюючи, що це — поширена помилка.
Насправді це може призвести до того, що кипіння стає більш бурхливим і як наслідок, — ваш суп стане мутним і втратить свій апетитний вигляд.
Проте, цього правила слід дотримуватися не завжди.
Якщо ви готуєте суп з мʼясом, воно повинне пройти термічну обробку винятково під закритою кришкою. Інакше м’ясо не набуде необхідної м’якості, буде надто жорстким, що погіршить смак усієї страви.
Але якщо ви додали до мʼясного супу овочі — далі краще варити його у відкритому вигляді, не накриваючи каструлю кришкою.
Також під кришкою слід готувати густі супи, наприклад, крем-суп. А ось, якщо ви додаєте до супу тільки овочі і рибу, накривати його кришкою не потрібно.
Сім правил приготування ідеального супу
Мінімальна кількість бульйону
Навіть якщо рецепт супу вимагає використання готового бульйону, ви можете влити просто воду. Бульйон звісно може підсилити смак, але якщо в супі вже багато овочів і м’яса, вони самі створять потрібний смак і аромат. Стежте, щоб інгредієнти не ввібрали в себе занадто багато рідини — якщо суп видається занадто густим, додайте трохи води або бульйону.
Варіть помалу, щоб не переварити
Суп потрібно варити на помірному вогні, не допускайте, щоб він постійно кипів. Це дозволить інгредієнтам рівномірно розм’якшуватися і поєднувати свої аромати, а рідина — насичуватися смаками. Поставте каструлю на плиту, налийте рідину, закладіть всі інгредієнти, доведіть до кипіння, а потім знизьте вогонь.
Обережно з сіллю
Сіль в супі необхідна, але у свій час і в правильній кількості. Зачекайте, доки суп звариться, спробуйте на смак і додайте стільки солі, скільки вважаєте за необхідне. Якщо додати її на початку, ризик пересолити великий. Чому?
Деякі інгредієнти, які додають в суп, можуть бути вже досить солоними, наприклад, солоні огірки або копчене м’ясо.
Додаючи овочі в суп, дотримуйтесь порядку
Щоб кожен овоч був м’яким, але не перевареним, важливо додавати їх в правильній послідовності. Найперше в каструлю з бульйоном або водою кладуть моркву і картоплю, а потім квасолю, броколі та інші овочі.
Рис та макарони — на останок
Рис і макарони повинні зберегти свою форму, тому їх додають пізніше. Це допоможе їм залишитися цілими і не перетворитися в кашу. Порада: на кожній упаковці зазначено, як довго треба варити ті чи інші макарони або рис, щоб вони не розвалилися.
Не забувайте про прянощі й добавки
Перед подачею поріжте кріп, вийміть з холодильника сметану або шматочок вершкового масла і не соромтеся покласти у тарілку трішки тертого сиру.
Дайте супу відпочити
Почекайте, поки суп трішки настоїться, близько 15-20 хвилин, і тільки потім подавайте до столу. До деяких супів чудово пасують пампушки або сухарики з часником та сиром. Вони чудово доповнюють і підсилюють смак перших страв.
Головні поради щодо приготування супу
Під час варіння м’яса для супу завжди знімайте піну. При цьому до закипання м’ясо повинне варитися на сильному вогні, тоді піна швидко з’являється і її легко зібрати. Після того, як зберете піну, вогонь треба зменшити до середнього і так варити до готовності.
Якщо ви додаєте в суп товчений часник, то робити це треба в самому кінці варіння.
Якщо ви зварили занадто жирний суп, його можна процідити через змочену в холодній воді тканину. Велика частина жиру залишиться на тканині.
Для того, щоб суп з домашніми макаронами не вийшов мутним, варто спочатку опустити макарони в гарячу воду на одну хвилину, потім викинути їх на сито і вже після цього класти в суп і варити до готовності.
Щоб бульйон в супі з рисом був прозорим, потрібно промити рис та покласти на 3-5 хвилин в киплячу воду, потім викинути на ситу і тільки після цього додати в суп.
Усі продукти для приготування своїх смачних супів ви можете придбати вигідно. Для цього скористайтеся сервісом порівняння цін від GoToShop та знаходьте найдешевші пропозиції.