Хоча домашня ковбаса з якісного м’яса і натуральних спецій безсумнівно є найкращою, не завжди є час на її приготування. Тому, купуючи ковбасу в магазині, важливо вміти вибирати якісний продукт.
Сорти ковбаси: що потрібно знати
В Україні існує класифікація ковбасних виробів за сортами, яка ґрунтується на їх складі:
Вищий сорт (ДСТУ): найсуворіші вимоги до якості м’яса, заборона на використання штучних добавок (крохмаль, глутамат натрію, емульгатори), допускається аскорбінова кислота, коптильні препарати, нітрит натрію.
Перший сорт: може містити крохмаль, глутамат натрію, підсилювачі смаку, емульгатори, стабілізатори.
Другий сорт: допускається використання субпродуктів, м’ясного фаршу з меншим вмістом м’яса, можуть бути присутні всі перелічені вище добавки.
Яка ковбаса найбезпечніша
Експерти визнають варену ковбасу найменш небезпечною. На відміну від копчених та напівкопчених аналогів, вона проходить менше стадій обробки, не коптиться і не смажиться, тому не містить канцерогенів. Незважаючи на те, що варена ковбаса вважається найбезпечнішою, її вживання слід обмежувати. Рекомендована добова норма — 50 грамів.
Вас також зацікавить:
Крабові палички: вибираємо якісне та корисне
Як вибрати свинячі ребра для запікання: секрети ідеального м’яса
Перевіряємо якість ковбаси вдома: прості методи
Тест на спливання
Наріжте ковбасу кубиками та покладіть їх у склянку з чистою водою. Якісна ковбаса потоне, неякісна — спливе. Це відбувається через те, що неякісні продукти містять поліфосфати, соєву клітковину або крохмаль, які роблять їх легшими.
Тест з йодом
Капніть на шматочок ковбаси кілька крапель йоду. Зачекайте 2-3 хвилини. Якщо йод посиніє або почорніє, в ковбасі багато крохмалю.
Візуальний огляд
Натуральна ковбаса має чітко видимі шари м’яса та жиру. Якісний продукт володіє не різким, приємним ароматом м’яса та спецій. Не повинно бути сторонніх запахів або присмаків. Надто яскравий колір ковбаси — тривожний знак.
Дотримуючись цих порад, ви завжди зможете купити якісну та смачну ковбасу, а щоб зробити це вигідно, радимо переглянути акції на ковбасні вироби в супермаркетах вашого міста.
Свіжість
Несвіжа ковбаса стає слизькою, змінюються її запах, смак і колір. При появі неприємного (кислуватого) запаху або зміні кольору ковбасу слід викинути.
Уважне ставлення до вибору ковбасних виробів та знання простих методів перевірки їх якості допоможуть вам зберегти здоров’я та насолодитися смачним продуктом.
Раніше ми писали, як правильно вибрати ковбасу в магазині. Дізнайтеся, як не помилитися з вибором і купити дійсно якісний та безпечний продукт.