Відпочинок на пляжі або пікнік на природі може бути зіпсований не лише капризами погоди, але й харчовим отруєнням. Щоб уникнути цієї неприємності, лікар відділення невідкладної допомоги Джон Торрес з Колорадо рекомендує не брати з собою на природу п’ять продуктів:
Нарізки з м’яса та птиці
Шинка, індичка, курка, ростбіф, бекон та інші делікатеси, навіть якщо вони оброблені та сушені, можуть містити бактерії, які при високих температурах швидко розмножуються і призводять до отруєння.
Свіжі салати
Фрукти та овочі, заражені сальмонелою, кишковою паличкою, лістерією та іншими шкідливими мікроорганізмами, стають причиною багатьох харчових отруєнь. Хоча миття продуктів зменшує кількість бактерій, в теплому середовищі, наприклад, в контейнері з салатом на пляжі, вони все одно можуть розмножуватися.
Вас також зацікавить:
Які продукти шкідливі для чоловіків і можуть нашкодити здоровʼю
Скумбрія на грилі: ароматна альтернатива шашлику
Страви з майонезом
Картопляний салат, салати з яйцями та інші страви з майонезом слід зберігати в холодильнику до моменту вживання. Майонез створює сприятливе середовище для розмноження бактерій, особливо в спеку.
Сире м’ясо
Хоча страви з барбекю на природі дуже популярні, брати з собою сире м’ясо для гамбургерів або курки небезпечно. До приготування м’ясо може побувати при різних температурах, що сприяє розмноженню бактерій.
Нагадуємо, що придбати усе усе необхідне за вигідними пропозиціями допоможе сервіс порівняння цін від GoToShop!
Попередньо нарізані фрукти
Персики, кавуни, дині та інші подібні фрукти, нарізані заздалегідь, часто містять сальмонелу та інші патогенні мікроорганізми. Розрізаючи фрукт, ви переносите бактерії з його поверхні в м’якоть, де вони швидко розмножуються в теплі. Крім того, нарізані фрукти швидше псуються і приваблюють комах.
Замість того, щоб брати з собою нарізані фрукти, візьміть цілі та наріжте їх на пляжі. Переконайтеся, що ваші руки чисті, а для нарізання використовуйте чистий ніж і обробну дошку.
Пам’ятайте:
Зберігайте продукти в прохолодному місці в щільно закритому контейнері.
Ретельно мийте руки перед приготуванням їжі та перед вживанням їжі.
Використовуйте чисті ножі та обробні дошки.
Не готуйте їжу, якщо ви себе неважливо почуваєте.
При перших ознаках харчового отруєння (нудота, блювота, діарея, біль у животі) зверніться за медичною допомогою.
Дотримуючись цих простих порад, ви зможете убезпечити себе та своїх близьких від харчового отруєння під час відпочинку на природі.
Раніше ми писали, як зменшити шкоду шашликів. Адже щоб вони не завдали шкоди організму, потрібно дотримуватися деяких правил.