Твердий і соковитий столовий виноград ідеально підходить для перекусу, втамовує бажання скуштувати щось солодке, смакує і як закуска, і як доповнення до сирної чи до м’ясної нарізки. Щоб зберегти його спокусливу текстуру та смак цієї ягоди, потрібно знати правила зберігання. Редактори GoToShop дізналися, як обрати найсвіжіший виноград і як правильно його зберігати, щоб продовжити термін придатності.
Як обирати виноград
Переглядаючи грона у супермаркеті, шукайте найсвіжіший виноград, оскільки, починаючи зі свіжості, він довше зберігає соковитість і смакові якості. Також радимо ознайомитися з актуальними акціями на виноград, щоб придбати його якнайвигідніше.
Для визначення свіжості винограду зверніть увагу на:
Яскравий колір: Зелений виноград найкраще виглядає, коли він жовто-зелений, червоний виноград повинен бути рівномірно червоним, а чорний — насиченого фіолетового кольору.
Міцні стебла: Грона винограду повинні бути міцно прикріплені до зелених, гнучких стебел. Якщо вони коричневі або ягоди підгнилі — купувати його не варто. Виноград з часом втрачає вологу, і перше, що ви помітите, — це те, що стебла висохнуть, а він розм’якне, а шкірка на ньому поморщиться.
Види винограду, які зберігаються найдовше
Деякі сорти винограду можуть псуватися швидше, ніж інші. Так, сорти з товстою шкіркою зазвичай мають довший термін зберігання.
Великий, зелений і без кісточок виноград може зберігатися до двох тижнів, якщо зберігати його в ящику для хрустких ягід в оригінальній упаковці.
Вас також може зацікавити:
Соковитий скарб: як зберегти кавун надовше
Мистецтво поєднання: секрети вибору закусок до білого вина
Як зберігати виноград
Як і всі свіжі фрукти, виноград може легко зіпсуватися, якщо його неправильно зберігати.
Покладіть його в холодильник
Хоча виноград має гарний вигляд у вазі для фруктів на столі, це не найкраще місце для його зберігання. Найкраще зберігати його у найхолоднішій частині холодильника. Це допомагає винограду зберігати вологу.
Миття та пакування
Мийте виноград тільки тоді, коли готові до вживання. Хоча деякі любителі фруктів вважають за краще промивати виноград перед зберіганням, не піддавайтеся цьому бажанню. Адже додаткова волога призведе до швидшого псування ягід.
Використовуйте оригінальну упаковку. Вся упаковка винограду вентилюється для збереження якості, тому найкраще зберігати його в тому пакеті, в якому ви його купили.
Грона найкраще
Ще одна важлива умова зберігання: зберігати грона винограду неушкодженими. Виноград, що випадає, часто зневоднюється і набагато швидше стає мокрим або кашоподібним, тому краще тримати виноград на стеблі. Якщо ви хочете відірвати виноградинку від грона, зачекайте до того моменту, як будете її споживати, щоб зберегти його текстуру та якість.
Подача винограду
Коли ви готові насолоджуватися виноградом, покладіть його в друшляк і промийте під прохолодною проточною водою протягом хвилини або близько того. Промивання також зніме наліт з ягід. Обов’язково видаліть розчавлений або зіпсований виноград.
Правильна температура
Хоча виноградні грона рекомендують зберігати в холодильнику, можна зробити поправку на час подачі на стіл. Зрештою, температура може бути дуже індивідуальною. Якщо ви прихильник ягід кімнатної температури, тримайте більшу частину винограду в холодильнику, а одну порцію — на столі в мисці з фруктами.
Також можна під час подачі винограду на стіл поставите миску з ним у відро з льодом. Це забезпечить охолоджений, хрусткий і свіжий смак.
Раніше ми розповідали, як правильно заморозити ягоди та фрукти на зиму. Адже заморожування — це прекрасний спосіб зберегти їхню свіжість, аромат і поживні речовини на холодну пору року.