Close the fixed Barcode

Небезпека в банці: коли консерви стають отрутою

Розповідаємо про те, як консерви можуть стати джерелом харчового отруєння, зокрема ботулізму, та даємо поради щодо безпечного вибору, зберігання та вживання цих продуктів

Небезпека в банці: коли консерви стають отрутою
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Консерви — справжня палочка-виручалочка для будь-якої господині. Вони рятують у ситуаціях, коли немає часу на готування, виручають у походах та на пікніках, а також слугують стратегічним запасом на випадок непередбачених обставин. Проте, не все так райдужно, як здається на перший погляд. Адже під маскою безпечного та зручного продукту може ховатися підступна небезпека — харчове отруєння.

Як консерви перетворюються на отруту

Ботулізм

Ця смертельно небезпечна хвороба викликається токсином, що виробляється бактерією Clostridium botulinum. Вона може міститися в м’ясних та овочевих консервах, а також у в’яленій рибі та продуктах домашнього консервування, якщо були порушені технології приготування або зберігання.

Ознаки ботулізму:

  • нудота та блювота

  • діарея

  • запор

  • зміна зору

  • сухість у роті

  • м’язова слабкість

  • утруднення дихання

Важливо! При появі хоча б одного з цих симптомів негайно зверніться за медичною допомогою.

Вас також зацікавить:

Безпечне харчування при відключенні світла: що не можна їсти без холодильника

Як вибрати найсвіжіші продукти в супермаркеті: практичні поради

Псування

З часом навіть герметично закриті консерви можуть зіпсуватися. Це відбувається через порушення правил зберігання (висока температура, прямі сонячні промені), а також через дефекти упаковки.

Ознаки зіпсованих консервів:

  • здута банка

  • помутніння рідини

  • зміна запаху та смаку продукту

Їсти такі консерви категорично не можна!

Як себе вберегти

Купуйте консерви лише у перевірених магазинах та звертайте увагу на термін придатності та цілісність упаковки. Щоб обрати консервовану продукцію вигідно, звертайте увагу на акційні пропозиції. Для цього радимо ознайомитися з актуальними акціями на рибні консерви та мʼясні консерви.

Не зберігайте відкриті консерви в холодильнику довше рекомендованого терміну. Після відкриття перекладіть вміст консервів у скляний або пластиковий контейнер з кришкою. При перших ознаках нездужання після вживання консервів негайно зверніться до лікаря.

Для м’ясних та рибних консервів рекомендується використовувати скляний або пластиковий посуд, щоб уникнути контакту з металом. Овочеві та фруктові консерви можна зберігати в банці, щільно закривши її кришкою. Якщо ви не впевнені в якості консервів, краще їх не вживати.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете уберегти себе та своїх близьких від харчового отруєння.

Раніше ми розповідали, як вибрати найкращі консерви. Дізнайтеся, як правильно обрати консерви, щоб уникнути загрози для здоров’я.

  • Головні шуршдні!
    18 - 24 листопад 2024
    99.9грн
    - 34% 149.9 грн
  • Товар тижня!
    18 - 24 листопад 2024
    72.99грн
    - 32% 106.91 грн
  • Анонс акції "Товар тижня!"
    25 листопада - 1 грудня 2024
    56.99грн
    - 30% 81.28 грн
  • Кращої ціни не знайдеш!
    31 жовтня - 30 листопада 2024

    Тушонка яловича 520 г

    99.9грн
  • Читати статті на тему

    2024.11.22 15:43
    Рекомендації

    5 помилок, які псують вашу випічку

    Мрієте про домашню випічку, яка тане в роті? Ділимося простими порадами та перевіреними рецептами, які зроблять вашу випічку ще смачнішою
    2024.11.22 13:37
    Рекомендації

    Корисна кіноа: як зварити, щоб не втратити вітаміни

    Кіноа — справжнє джерело енергії та здоров’я. Але як зберегти всі її корисні властивості під час приготування? Команда GoToShop розкриває секрети правильного варіння кіноа
    2024.11.22 10:41
    Рекомендації

    Збалансоване харчування: яка користь мʼяса, кисломолочних продуктів, овочів та фруктів

    Збалансоване харчування, яке включає різноманітні продукти, є ключем до довголіття та добробуту. Але яку саме користь несуть м’ясо, кисломолочні продукти, овочі та фрукти? Команда GoToSHop розповість детальніше
    2024.11.21 17:24
    Рекомендації

    Що додати до тушкованої капусти: секрет смачної та соковитої страви

    Щоб тушкована капуста не виходила сухою, розкриваємо секрет соковитої і смачної страви. Дізнайтесь, як за допомогою простого інгредієнта перетворити звичайний продукт на кулінарний шедевр
    2024.11.21 16:35
    Рекомендації

    Чи може розвинутися залежність від цукру і як вона проявляється

    Розповідаємо, яким чином звичайний цукор може викликати залежність, подібну до наркотичної, та як ця залежність впливає на наше здоров’я. Дізнайтесь про ознаки такої залежності та як від неї позбутися