Незалежно від того, чи ви тішите сімʼю недільною пухкою випічкою чи інколи робите домашню піцу або вареники, у вас вдома, швидше за все, зберігається борошно, щоб завжди було під рукою, коли захочеться втілити свої кулінарні таланти. Різні види борошна мають різні терміни придатності та свої особливості зберігання. Якщо зберігати його неправильно, воно може набути неприємних смаків і ароматів або захистити борошно від комах буде важко. Тож редактори GoToShop дізналися правила зберігання різного виду борошна, щоб воно було свіжим, коли стане в пригоді.
Як зберігати борошно
Для багатьох господинь не виникає жодних сумнівів, де зберігати борошно: за замовчуванням — це комора або кухонна шафа. Але виявляється, що зручна шафа може не бути ідеальним місцем для всіх видів борошна.
Зберігати в коморі
Біле борошно: Біле борошно та пророщені зерна, такі як кукурудзяне борошно, добре зберігати в коморі.
Зберігати в холодильнику
Цільнозернове борошно: Цільнозернове борошно краще зберігати в холодильнику, щоб захистити летючі олії, які містяться в зародках.
Горіхове та безглютенове борошно: Холодильник оптимально підходить для горіхового борошна, борошна гарбанзо та інших видів безглютенового борошна.
Якщо ви сумніваєтеся, покладіть мішок з борошном у холодильник і там воно буде зберігатися протягом тривалого часу. Холодильник також варто використовувати, якщо у вашій кухні влітку буває спекотно.
Відмовтеся від холодильника
Водночас холодильник не повинен ставати основним місцем для зберігання борошна. Адже там зазвичай занадто висока вологість, а можливість потрапляння ще більшої кількості вологи через конденсат під час відмірювання робить це місце не ідеальним для зберігання.
У чому зберігати борошно
Оригінальне упакування. Борошно можна зберігати в оригінальній упаковці, але важливо, щоб вона герметично закривалась. Також можна використовувати пакети із застібками. В обох випадках перед закриттям пакета витискайте з нього надлишок повітря.
Вас також може зацікавити:
Як зробити млинці ще смачнішими: вибір правильного борошна
Силіконові форми для випічки: переваги, недоліки та правила використання
Міцні контейнери. Якщо ви часто дістаєте борошно, зберігайте його в контейнері, який витримає постійне використання. Безпечні для харчових продуктів пластикові або скляні контейнери з кришками, що щільно закриваються, не пропускають вологу та шкідників.
Паперові пакети призначені для транспортування, а не для тривалого зберігання борошна. Після того, як паперовий пакет відкрито, борошно слід пересипати в герметичний контейнер.
Як довго зберігається борошно
Як і багато основних продуктів у вашому списку покупок, борошно має термін придатності, якого слід дотримуватися для досягнення максимальної продуктивності. Борошно — це натуральний продукт, який містить певну кількість вологи та олії, що робить його схильним до псування.
Тож оптимальним рішенням буде купувати меншу кількість борошна, особливо це стосується альтернативних видів, які ви використовуєте рідко. А щоб ваша покупка була вигідною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на борошно.
Біле борошно
Як правило, ви можете розраховувати, що універсальне борошно зберігатиметься до одного року після покупки. Проте іноді воно може мати навіть більший термін придатності. За умови правильного зберігання біле борошно та крохмаль мають майже необмежений термін придатності. Однак за неправильного зберігання воно може бути заражене або іншим чином забруднене (ароматизаторами, смаковими добавками тощо).
Цільнозернове борошно
Цільнозернове борошно набагато більше схильне до псування через летючі олії, що містяться в зародку зерна.
Термін його зберігання становить від шести до 12 місяців. Навіть з урахуванням терміну придатності, неправильне зберігання в домашніх умовах може значно скоротити його.
Раніше зібрали причини, чому випічка не пропікається за час, зазначений у рецепті, та що з цим робити. Адже окрім добору інгредієнтів потрібно врахувати ще деякі моменти.