Інжир — одна з найстаріших рослин, які нас супроводжують: історики з’ясували, що його розводили ще за 5 тисяч років до нашої ери в Урарту та за 2700 років до н. е. у Стародавньому Єгипті.
Інжир відомий насамперед своїм насиченим солодким смаком. Ви можете їсти інжир сирим, сушити чи додавати у салати або десерти. Також цей фрукт може допомогти у профілактиці різних хвороб. Чим корисний інжир і які страви з ним можна приготувати, дослідили редактори GoToShop.
Чим корисний інжир
Високий вміст антиоксидантів
Вітаміни А, С та Е, якими багатий інжир, підтримують здоров’я шкіри та імунної системи. А вітамін B6 допомагає розщепити білок та створити нові білки, також він сприяє здоров’ю мозку. Для того, щоб придбати цей продукт за найкращою ціною у вашому місті, рекомендуємо регулярно перевіряти акції на інжир в магазинах.
Джерело мінералів
Інжир містить калій, кальцій, магній та залізо, котрі сприяють зміцненню кісток, підтримці здоров’я серця та збереженню нормального рівня гемоглобіну. Також інжир багатий на мідь, яка бере важливу участь у ключових процесах в організмі — метаболізмі, утворенню клітин крові та виробництві енергії.
Вас також зацікавить:
Які фрукти та овочі потрібно їсти зі шкіркою, а які обовʼязково почистити
Як приготувати свіжий фруктовий джем без консервантів
Низька калорійність інжиру
Свіжий інжир часто є елементом дієти завдяки своїй низькій калорійності — 40 г свіжого фрукта містить 30 кілокалорій. Для порівняння, калорійність вареної кукурудзи складає 123 кілокалорій на 100 г. А наявність природних цукрів робить інжир чудовим перекусом, який швидко насичує організм енергією.
Натомість сушений інжир більш калорійний, цукор там уже концентрований. Проте більшість вітамінів там все ж зберігаються, а флавоноїди та поліфеноли корисні протизапальними властивостями.
Має вплив на фертильність у чоловіків
Науково доведено, що інжир багатий на цинк, який важливий для синтезу тестостерону у чоловіків. Тож дієта із вживанням інжиру може допомогти підвищити рівень цього гормону природним шляхом.
Заспокійливий ефект та боротьба з раком
Дослідження користі інжиру свідчать про доволі багатообіцяючі результати протидії раковим клітинам. Також в інжирі містяться речовини, які можуть сприяти розслабленню та зменшенню стресу.
Кому можна їсти інжир
Завдяки високому вмісту калію інжир може бути корисними для серцево-судинної та нервової систем. Цей фрукт додають у дієти для зниження тиску та покращення роботи серця. А наявність такого фермента, як фіцин, допомагає запобігти утворенню тромбів. А завдяки високому вмісту заліза, який навіть перевищує вміст у яблуках, інжир радять вагітним та хворим на анемію.
Також варто пам’ятати, що сушений інжир має високий вміст клітковини та пребіотиків, тому може мати ефект проносного та сприятливо впливає на роботу кишківника.
Кому не можна їсти інжир
Лікарі та дієтологи не рекомендують зловживати інжиром людям, хворим на діабет та панкреатит, а також при гострих запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Раніше ми розповідали про пʼять найкорисніших фруктів, які обов’язково потрібно їсти щодня. Адже завдяки багатству вітамінів, мінералів та клітковини вони можуть значно покращити ваше самопочуття та здоров’я.