Літо — час свіжих овочів та фруктів, а також пора їх консервації на зиму. Найчастіше ми консервуємо дари літа у банках, але перед цим банки потрібно правильно стерилізувати. Як це зробити — GoToShop підготував 4 прості інструкції.
Як стерилізувати банки: загальні правила
1. Пам’ятайте, що чисті та стерильні банки і кришки — одна з ключових запорук того, що консервація буде якісною та стоятиме щонайменше рік. Також радимо купувати банки для консервації за акційною ціною, щоб зберегти ваш бюджет.
2. Під час стерилізації банок важливо прибрати з них залишки бактерій чи грибків, їх також можуть забруднити і ті продукти, які ви до них покладете. Якщо через 2-3 дні кришки надуються — значить, один із елементів процесу консервування проходив із порушеннями. Звісно, такі банки використовувати не варто.
3. Проводьте стерилізацію банок і кришок прямо перед тим, коли готові до їх наповнення. Також не заливайте гарячу рідину в холодну банку і навпаки — так банка може тріснути.
Можна також стерилізувати більше банок, ніж потім вистачить. Це на випадок, коли раптом виявиться, що все готове для консервації, а банок недостатньо.
Види стерилізації
Стерилізація в духовці
Розмістіть банки на решітці духовки, нагрійте до потрібної температури (зазвичай це 120-150°C), і тримайте їх за такої температури протягом 20-30 хвилин. Це знищить більшість мікроорганізмів.
Перевага такого способу — у тому, що він підходить як для газових, так і для електричних духовок. Разом із банками можна розкласти і кришки.
Вас також може зацікавити:
Ідеальний літній компот: як обрати ягоди
Полуниця у власному соку: рецепт зимової насолоди
Водночас не радимо розігрівати духовку вище вказаної нами температури — так банки тріснуть. Після стерилізації діставайте банки у товстих рукавичках, щоб не обпектися. Розставляйте їх на кухонні дерев’яні дощечки чи термостійкі килимки.
Стерилізація за допомогою чайника
Це ще один дуже простий та популярний в народі варіант.
Спочатку покладіть у чайник кришки. Воду доведіть її до кипіння. Потім в отвір чайника треба поставити суху банку шийкою донизу. Тримайте банки над парою залежно від її об’єму. Потім викладіть банки сохнути на рушники.
Стерилізація у мікрохвильовці
Такий спосіб підійде для невеликих банок.
Помийте банки, не витираючи їх. Поставте банки у мікрохвильовку по одній, налийте 2 см води, далі увімкніть підігрів на 2-3 хвилин, залежно від розміру банки.
Пам’ятайте, що для стерилізації кришок цей спосіб не підходить, адже вони повинні добре прокипіти.
Стерилізація у пароварці чи мультиварці
Налийте до чаші мультиварки воду, покладіть туди кришки.
Далі зафіксуйте насадку для приготування їжі на пару і ставте сухі банки. Оберіть режим «варіння на пару» та вмикайте мультиварку.
Далі варто почекати, поки вода закипить, і стерилізувати до 8 хвилин маленькі банки і до 30 хвилин — трилітрові. Потім висушіть банки на рушниках.
Раніше ми розповідали, як зробити консервований горошок вдома, щоб він не відрізнявся від магазинного. Таким чином зелений горошок можна зберегти і взимку використовувати для улюблених салатів.