Риба універсальна, смачна і багата на протизапальні жири. Зберігати рибу також відносно просто: тримайте її в холодильнику до тих пір, поки не будете готові використати її пізніше того ж дня. Однак інколи немає бажання готувати рибу сьогодні або ж зроблені покупки про запас спонукають нас зберігати її в холодильнику або навіть в морозилці. Редактори GoToShop зібрали поради, які допоможуть правильно зберегти рибу для подальшого приготування
Як зберігати рибу в холодильнику
Найкраща практика зберігання риби починається ще до того, як ви вийдете з магазину. Якщо ви знаєте, що плануєте купити рибу, візьміть з собою холодильник або ізольовану сумку для продуктів або ж попросіть упакувати рибу в лід. Таким чином, ви зможете зберігати рибу за низької температури поки принесете її додому. А щоб ваша покупка була вигідною, радимо переглянути актуальні акції на рибу в супермаркетах вашого міста.
Після повернення додому покладіть свіжу рибу в холодильник під лід, який збереже її в максимально холодному стані, не заморожуючи. Це можна зробити, поклавши рибу на плоску тарілку, зверху покласти пакет з льодом (або пластиковий пакет, що закривається, наповнений льодом) і міняти лід у міру його танення.
Якщо є можливість, покладіть рибу на сковороду з отворами, а потім перекладіть її в іншу сковороду, щоб ввібрати вологу. Ви також можете використовувати друшляк з більшою чашею під ним, щоб зібрати воду.
Як запобігти появі рибного запаху
Свіжа риба спочатку має мінімальний запах. Її можна загорнути в папір для м’яса або зберігати в герметичному пластиковому контейнері, щоб запобігти поширенню запаху на інші продукти в холодильнику.
Важливо зберігати сиру рибу окремо від інших продуктів, особливо готових до вживання, оскільки вона може містити хвороботворні мікроорганізми, які можуть потрапити на ці продукти. За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), сиру рибу за умови належного охолодження слід використати протягом одного-двох днів.
Вам також може бути цікаво:
Морська чи річкова: яку рибу краще обрати
5 риб, які допоможуть вам прожити довше та здоровіше
Чи можна зберігати свіжу рибу в морозильній камері
Свіжу рибу не рекомендують заморожувати у домашніх умовах. Це стосується і риби, придбаної на прилавку з морепродуктами або в холодильній секції. Це може негативно вплинути на смак і текстуру готового продукту, хоча технічно він буде безпечним для вживання.
Якщо вам потрібно заморозити свіжу рибу, використовуйте вакуумну герметизацію. У домашніх умовах це може бути використання поліетиленової плівки, яка щільно обгортає рибу, або зберігання її в морозильній камері в пакетах на блискавці. Якщо ви вирішите використовувати перший спосіб, переконайтеся, що загорнули рибу в подвійну плівку; у другому випадку обов’язково видаліть якомога більше повітря. Крім того, у морозильній камері має бути встановлений найнижчий температурний режим.
Термін зберігання риби, яку ви купуєте і заморожуєте, залежить від багатьох факторів, включаючи температуру зберігання, температурні коливання, спосіб пакування, пакувальні матеріали, вміст вологи і жиру в рибі, а також стан риби на момент заморожування. Проте її слід споживати протягом трьох-восьми місяців після придбання та заморожування.
Як зберігати заморожену рибу
Зазвичай риба, яку продають у замороженому вигляді, вже запакована у вакуум, тому краще залишити її в упаковці. Щоб не купити зіпсований або неякісний продукт, потрібно знати, як обрати заморожену рибу.
Як тільки ви повернулися додому, покладіть її в морозильну камеру, яка повинна бути достатньо холодною. Також дуже важливо тримати рибу спинкою донизу і переконатися, що дверцята морозильної камери повністю зачинені. Це забезпечить стабільність температури і подовжить термін зберігання риби.
Як розморозити заморожену рибу в холодильнику
Коли ви будете готові розморозити заморожену рибу, важливо подбати про її зберігання. Це допоможе зменшити ризик перехресного забруднення та зберегти якість риби. Заморожену рибу слід повільно розморожувати протягом ночі в холодильнику. Це найкращий спосіб обмежити кількість соку, що витікає, і, зрештою, зберегти вологість риби.
Помістіть загорнуту заморожену рибу в пластиковий контейнер, щоб запобігти потраплянню соку на інші продукти під час розморожування. Сиру рибу також слід зберігати на дні холодильника і подалі від будь-яких готових до вживання продуктів.
Як визначити, що риба зіпсувалася
Якщо риба зберігалася неправильно, є кілька ознак того, що її слід викинути. Під час охолодження сирої риби найбільшим індикатором буде запах. Будь-які ферментовані, гнилісні, аміачні або різкі «рибні» запахи вказують на те, що риба вже не свіжа.
Філе більшості видів риби має бути пружним і злегка пружинистим на дотик, а м’якоть не повинна мати порізів або відокремлених м’язових волокон. У цілої риби очі повинні бути ясними, а шкіра або луска — яскравими і гладенькими. Якщо риба почищена, перевірте, чи не змінився колір черевця.
У замороженої риби філе має бути жорстким і не гнутися. Уникайте риби з розірваною упаковкою або видимими кристалами льоду, щоб отримати найкращу якість.
Раніше ми розповідали, як обрати свіжу рибу. Зібрали основні критерії, звернувши увагу на які, ви зможете обрати справді свіжий та якісний продукт.