Абрикоси — смачні та соковиті фрукти, джерело вітамінів та мікроелементів. Їх сезон, на жаль, короткий, тому хочеться насолоджуватися абрикосами якомога довше. На щастя, існує багато способів зберегти ці фрукти на зиму, щоб радувати себе та своїх близьких смачними заготовками протягом холодних місяців.
Сушіння
Один з найпростіших та найдавніших способів зберегти абрикоси — засушити їх. Сушені абрикоси, або курага, стають чудовою альтернативою свіжим фруктам, а також використовуються для приготування компотів, десертів та мюслі.
Як сушити абрикоси
Виберіть стиглі, але не перестиглі абрикоси. Ретельно вимийте та обсушіть, розріжте на половинки та видаліть кісточки. Розкладіть половинки абрикосів на деко, застелене пергаментним папером, та сушіть абрикоси на сонці протягом декількох днів, перевертаючи їх час від часу. Також можна сушити абрикоси в духовці при температурі 50-60°C протягом декількох годин.
Вас також зацікавить:
Ідеальна абрикосова наливка: як приготувати ароматний напій вдома
Як зберегти абрикоси свіжими: прості поради та хитрощі
Варення
Абрикосове варення — це класика зимових заготовок. Воно не лише смачне, але й корисне, адже зберігає багато вітамінів з свіжих фруктів.
Як зварити абрикосове варення
Виберіть стиглі абрикоси та ретельно вимийте їх. Розріжте абрикоси на половинки та видаліть кісточки. Засипте абрикоси цукром у співвідношенні 1:1, доведіть до кипіння на повільному вогні, знімаючи піну. Варіть варення протягом 15-20 хвилин, періодично помішуючи. Розлийте гаряче варення по стерилізованих банках і закрийте кришками.
Компот
Абрикосовий компот — це освіжаючий та вітамінний напій, який чудово втамовує спрагу взимку.
Як зварити абрикосовий компот
Виберіть стиглі, але не перестиглі абрикоси. Ретельно вимийте та обсушіть фрукти та розкладіть по стерилізованих банках. Залийте абрикоси окропом та додайте цукор за смаком. Стерилізуйте банки протягом 10-15 хвилин, закрийте банки кришками.
А щоб придбати смачні сонячні фрукти для зимових заготовок за найвигіднішою ціною, радимо переглянути актуальні акції на абрикоси в магазинах вашого міста.
Заморожування
Заморожування — один з найпростіших та найзручніших способів зберегти абрикоси на зиму. Заморожені фрукти зберігають практично всі свої вітаміни та смакові якості.
Як заморозити абрикоси
Ретельно вимийте та обсушіть фрукти. Розріжте абрикоси на половинки та видаліть кісточки. За бажанням, можна заморозити абрикоси цілими. Розкладіть абрикоси одним шаром на деко, застелене пергаментним папером. Заморозьте абрикоси в морозильній камері протягом декількох годин. Після того, як абрикоси замерзнуть, розфасуйте їх по пакетах або контейнерах.
Абрикосове пюре
Абрикосове пюре — це універсальний продукт, який можна використовувати для приготування компотів, киселів, мусів, соусів, начинок для пирогів та інших страв.
Як зробити абрикосове пюре
Виберіть стиглі абрикоси та ретельно вимийте та обсушіть їх. Розріжте абрикоси на половинки та видаліть кісточки. Варіть абрикоси на повільному вогні до м’якості. Протріть варені абрикоси через сито та додайте цукор за смаком. Доведіть пюре до кипіння і варіть протягом 5 хвилин. Розлийте гаряче пюре по стерилізованих банках і закрийте кришками.
Це лише декілька з багатьох способів зберегти абрикоси на зиму. Вибирайте ті рецепти, які вам найбільше подобаються, і насолоджуйтеся смаком цих чудових фруктів протягом холодних місяців!
Раніше ми розповідали, як зберегти літній смак абрикосів: від простих методів зберігання в холодильнику та морозилці до рецептів варення, джему, повидла та сушених абрикосів.