Для багатьох шанувальників морепродуктів питання, як правильно їсти мідії, є простим: як і у випадку з іншими двостулковими молюсками, мета полягає в тому, щоб виловити м’ясо, заховане всередині черепашки. Але не всім це вдається. Деякі люди пропускають такі страви, тому, що вони ніколи не відчували повною мірою радості від них. Редактори GoToShop дізналися, як насолоджуватися цим делікатесом, і насправді це мистецтво особливих навичок не потребує.
Що таке мідії
Мідії, як і молюски та устриці, належать до типу двостулкових молюсків, які мають дві стулки, або стулки, що з'єднуються шарнірно. Тверді, вигнуті стулки оточують м’яку їстівну частину тіла (відому як м’ясо). Як і в інших молюсків, у мідій відсутні хребці, ноги і виразна голова. Мідії можуть вирощуватися в прісноводних або морських середовищах, і вони повинні бути живими до моменту приготування. Коли мідії готуються, мушлі відкриваються.
Мідії доступні за ціною, екологічно чисті та поживні. Щоб насолоджуватися ними вигідно, радимо переглянути акції на морепродукти.
Мідії — це молюски з високим вмістом омега-3 жирних кислот, повні вітамінів і мінералів, а також чудове джерело білка без великої кількості калорій.
Чому мідії здаються страшними
Не всі відвідувачі ресторанів і домашні кухарі стискаються від перспективи гори мідій, але декого вони лякають. Часто це відбувається тому, що вони не знають, що робити з молюсками. Чи можна їх їсти? Як їх чистити? Як їх готувати? З чим їх їсти? Чи вони ситні? Чи можуть вони бути повноцінною їжею? Коли всі ці питання крутяться в голові, легко вдатися до звичного і просто відкинути їх. Але трохи навчання та експериментів можуть легко змінити ситуацію.
Як правильно їсти мідії
Мідії можуть бути брудними, але це частина задоволення. І є більше, ніж один спосіб впоратися з великою мискою цих морепродуктів, що стоїть перед вами.
Використовуємо руки: Багато поціновувачів надають перевагу споживанню мідій руками, щоб відчути додатковий соус на пальцях. Для початку візьміть кожну мушлю не домінуючою рукою. Візьміть їх руками і насолоджуйтеся відчуттями разом зі смаком.
Виделкою або пальцями: Витягніть м’ясо з мушлі. Маленька виделка — найефективніший спосіб споживання мідій, особливо якщо ви в хорошому ресторан. Крім того, ви можете використовувати пальці або діставати м’ясо ротом і язиком.
Занурюємо м’ясо: Далі занурюємо м’ясо в бульйон, і тримаємо під рукою шматок хліба (підсмаженого чи ні). Все, що вам потрібно — це хороший багет, а шкарлупу можна використовувати як ложку, щоб зачерпнути бульйон, який ви не можете ввібрати разом з хлібом. Кухарі підкреслюють, що занурення є обов’язковим, і саме тому мідії супроводжуються бульйоном або соусом.
Викиньте мушлі: Після того, як витягнете м’ясо, викиньте порожні мушлі в окрему миску — але не раніше, ніж всмокчете кожну краплю бульйону.
Вас також може зацікавити:
Морепродукти: чому їх обов’язково слід включити до раціону
Як зварити креветки: шість простих кроків
Підготовка мідій
Як і будь-які інші молюски, мідії потрібно правильно зберігати та чистити.
Після покупки, охолодіть мідії вдома, накривши пакет вологою тканиною (пам’ятайте, що вони все ще живі).
Якщо мушля відкрита, постукайте по ній, а якщо не закривається — викиньте.
Потім промийте їх у холодній воді, а перед самим приготуванням видаліть бисальну нитку, за допомогою якої мідії прикріплюються до фіксованої точки у воді. Цю в’язку бороду треба відщипувати і відчищати. Вона нешкідлива, але неїстівна.
Способи приготування мідій
Хоча мідії можна коптити, смажити на барбекю або варити, найпопулярнішим способом приготування є, мабуть, приготування на пару в ароматному бульйоні або соусі. Мідії від природи не мають рибного, солоного, жирного або мінерального смаку, як інші морепродукти та молюски. Ця нейтральна основа дозволяє молюскам адаптуватися до безлічі смакових комбінацій.
Традиційні способи приготування. Класичний базовий рецепт передбачає приготування мідій на пару в бульйоні з білого вина, часнику, червоної цибулі або цибулі-шалот, петрушки, оливкової олії та вершкового масла.
Покращення смаку. Вино є основним інгредієнтом рідини для приготування; його кислотність підкреслює багатство мідій. Коли вино трохи вариться з олією та/або вершковим маслом, соус, який утворюється, просто божественний.
Швидке приготування мідій
Варіння мідій у киплячій каструлі з бульйоном займає лише кілька хвилин, тож слідкуйте за цим і не відривайтеся від готування. Головне не переварити їх! Як тільки вони відкрилися, вони готові. І відразу ж подавайте їх на стіл.
Якщо мушлі мідій відмовляються відкриватися, викиньте їх. Немає нічого гіршого, ніж отримати «маддер» або мертву мідію, адже порожні мушлі мідій заповнюються брудом.
Раніше ми розповідали, як обрати найсвіжіші морепродукти у супермаркеті. Адже щоб приготувати ваші улюблені страви, морепродукти мають бути свіжими та якісними.