Чорний хліб улюблений багатьма за свій смак і корисні властивості. Він багатий на клітковину, вітаміни, мінерали, антиоксиданти та містить складні вуглеводи, які засвоюються організмом повільніше, що допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові та правильний обмін речовин, а тому чорний хліб чудово підходить тим, хто на дієті.
Однак саме через свій склад і спосіб приготування чорний хліб, на відміну від білого, має менший термін зберігання і псується швидше. Щоб зберегти продукт свіжим на більш тривалий період, рекомендується дотримуватися кількох порад.
Де зберігати чорний хліб
Чорний хліб найкраще зберігати в прохолодному і сухому місці. Ідеальним рішенням буде хлібниця, в якій він буде перебувати за кімнатної температури та з достатньою вентиляцією, що запобігатиме його зволоженню або пересиханню.
Уникайте зберігання хліба поруч із джерелами тепла, такими як плита або духовка. Також чорний хліб можна зберігати в холодильнику. Це не ідеальне рішення, оскільки низькі температури та підвищена вологість можуть спричинити висихання, запліснявіння і зміну текстури хліба. Однак пару днів у холодильнику чорний хліб переживе. Тільки пам’ятайте, що варто тримати його подалі від овочів і фруктів, і в загорнутому сухому пакеті.
Використовуйте паперові пакети та рушники
Якщо в хлібниці хліб можна зберігати просто так, то зберігання в холодильнику або на відкритому повітрі вимагає пакування продукту. Найкращим рішенням для зберігання хліба будуть паперові пакети, які допомагають йому «дихати», на довше зберігаючи його свіжість і корисні властивості. Якщо паперових пакетів під рукою немає, то в цьому разі можна щільно загорнути хліб у паперові рушники або серветки.
Уникайте пластикових пакетів
Не рекомендується зберігати чорний хліб у пластикових пакетах, оскільки вони можуть створити умови для скупчення вологи і сприяти швидкому пліснявінню продукту.
Скоринкою вниз
Якщо чорний хліб має скоринку, то можна перевернути його розрізаним м'якушем донизу, щоб запобігти висиханню всієї буханки і на довше зберегти свіжість хліба.
Заморожування чорного хліба
Якщо ви не плануєте з'їсти весь хліб протягом кількох днів, то можете заморозити решту. Перед заморожуванням щільно оберніть хліб у пластикову плівку або поліетиленовий пакет і помістіть його в морозильник. Перед вживанням хліб розморозьте при кімнатній температурі, в духовці або мікрохвильовці. Але пам’ятайте, що після розморожування хліб доведеться з'їсти одразу, повторному заморожуванню або подальшому зберіганню продукт уже не підлягає.
Розігрівання підсохлого хліба
Якщо чорний хліб трохи підсох або втратив свою свіжість, ви можете відновити його, підігрівши в духовці. Попередньо розігрійте її до 175 градусів, загорніть хліб у фольгу і помістіть у духовку на 10-15 хвилин. Це допоможе відновити його м’якість.
Купуйте невеликі порції та не нарізайте все одразу
Купуйте таку порцію хліба, яку зможете з'їсти протягом найближчих кількох днів — так ви насолоджуватиметеся по-справжньому смачним і корисним продуктом. Також не нарізайте весь буханець одразу, а відрізайте скибочки за потреби, таким чином, ви збережете свіжість частини, що залишилася, не піддаючи весь буханець впливу повітря.
Дивіться на термін придатності
Звучить цілком логічно, але далеко не всі під час купівлі хліба дивляться на його термін придатності. Купуючи буханець із терміном, що спливає, пам’ятайте, що довго зберігати ви його не зможете.
Обов’язково під час купівлі хліба дивіться на упаковку — чорний хліб зазвичай має коротший термін придатності, ніж білий, однак, загальний термін придатності та спосіб зберігання можуть варіюватися залежно від виробника та інгредієнтів. Перед відвідуванням магазину, ознайомтеся також з актуальними акціями на хлібобулочні вироби, щоб ваші покупки були вигідними.