Соління огірків — це традиційний український спосіб заготівлі на зиму, який дає можливість зберегти овочі без використання оцту. Засолені огірки мають приємний солоний смак, зберігають хрусткість та чудово підходять для приготування салатів, вінегретів, окрошки та інших страв.
Як вибрати огірки
Для того, щоб отримати смачний результат зимових заготовок, важливо правильно обрати огірки. Для засолення підходять ті ж огірки, що й для маринування: дрібні, щільні, «горохового» або «засолочного» сортів. Свіжість та відсутність пошкоджень на огірках — запорука якісних заготовок. Не рекомендується використовувати перерослих огірків, адже вони втрачають хрусткість.
Вас також зацікавить:
Як правильно зберігати огірки та оживити їх, коли вони стали мʼякі
Овочевий двобій: огірки проти помідорів — хто ж кращий
Як підготувати інгредієнти
Ретельно вимийте огірки та замочіть їх у холодній воді на декілька годин. Використовуйте чисту джерельну воду або очищену воду з магазину. Для засолення використовується кам’яна сіль. Додайте до розсолу часник, кріп, хрін, листя смородини та вишні, перець горошком, лавровий лист — ці спеції надають огірочкам аромату та пікантності.
Як засолити огірки на зиму
Сухе засолення: натріть огірки сіллю, перекладіть їх шарами у тару, пересипаючи спеціями. Дайте огірочкам пустити сік під гнітом протягом декількох днів. Радимо також ознайомитися з актуальними акціями на огірки, щоб купити ці овочі за найкращою пропозицією.
Засолення в розсолі: приготуйте розсіл з води та солі, залийте ним огірки, додайте спеції. Залиште під гнітом на декілька днів. Щоб огірки під час засолення не пліснявіли, можна додати до розсолу трохи гірчиці або тертого хрону. Для кращого хрусткості огірків можна додати до розсолу дубове листя або гілочки хрону.
Перед тим, як спробувати новий рецепт, рекомендується засолити невелику порцію огірків, щоб переконатися, що вам подобається смак. Раніше ми розповідали рецепт малосольних огірків від Євгена Клопотенка, який дозволяє насолодитися хрусткими ласощами вже за три години завдяки використанню газованої води та мінімальному набору інгредієнтів.