Як квасити огірки: основні нюанси

Розповідаємо про секрети приготування хрустких та ароматних квашених огірків — від вибору сортів та спецій до нюансів бродіння та зберігання, щоб ви могли насолодитися справжнім українським смаком

Як квасити огірки: основні нюанси
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Квашені огірки — не просто хрумкий овоч до їжі, а й джерело вітамінів та пробіотиків. Адже квашені овочі зберігають користь огірків, що так необхідно для нашого здоров’я. Окрім того, це ще й частинка української кулінарної традиції, яка передається з покоління в покоління. Хоча процес квашення огірків здається простим, насправді він має свої нюанси, від яких залежить смак, аромат та хрусткість готового продукту.

Як приготувати унікальні квашені огірки: основні нюанси

Вибір огірків

Для того, щоб отримати смачний результат, важливо правильно обрати огірки. Для квашення найкраще підходять спеціальні сорти огірків, які мають щільну шкірку та не схильні до пустот. До таких сортів належать «Муромерець», «Ніжинський», «Корнішон», «Вязівський». Огірки для квашення мають бути невеликими, до 10 см в довжину. Обирайте свіжі, щільні огірки без пошкоджень.

Вас також зацікавить:

Як засолити огірки на зиму: готуємо ароматні заготовки

Як правильно зберігати огірки та оживити їх, коли вони стали мʼякі

Підготовка

Ретельно вимийте огірки прохолодною проточною водою. Замочіть овочі на 2-3 години в холодній воді. Це допоможе їм стати більш хрусткими. Зріжте кінчики огірків.

Ємність

Огірки квасять в дерев’яних бочках, які надають їм особливий аромат. Також можна використовувати скляні банки, емальовані каструлі або харчові пластикові контейнери. Перед використанням ретельно вимийте та простерилізуйте ємність. А щоб закупи для овочевих заготовок не вдарили по гаманцю, перегляньте акції на банки для консервації в супермаркетах вашого міста.

Спеції

Класичний набір: кріп, хрін, часник, перець горошком, лавровий лист. Для більш пікантного смаку можна додати гірчичне насіння, естрагон, гвоздику, духмяний перець. Використовуйте свіжі трави та спеції, щоб отримати найкращий аромат.

Розсіл та бродіння

На 1 літр води використовуйте 60-70 г солі. Краще використовувати нейодовану сіль грубого помелу. Залийте огірки холодним розсолом, щоб вони були повністю ним покриті. Поставте ємність з огірками в тепле місце (18-22°C) на 3-5 днів. Щодня перевіряйте огірки на наявність цвілі. Якщо ви помітите цвіль, видаліть її та промийте овочі. Огірки готові, коли вони змінять колір на зелено-оливковий і стануть хрусткими. Після того, як огірки проквасились, перенесіть їх в прохолодне місце (4-10°C). Тримайте ємність з огірками в чистоті, щоб запобігти псуванню.

Раніше ми розповідали рецепт малосольних огірків від Євгена Клопотенка, який дозволяє насолодитися хрусткими ласощами вже за три години завдяки використанню газованої води та мінімальному набору інгредієнтів.

  • Уловний фреш
    2 - 7 липень 2024

    Огірок екстра, кг

    69.99грн
    - 12% 78.99 грн
  • Лайк Ціна
    4 - 17 липень 2024

    Огірки «Ніжин» «По-ніжинськи» мариновані 920г

    139грн
    - 27% 189 грн
  • Огірок короткоплідний фасований 450г

    49.99грн
    - 28% 68.99 грн
  • 26.9грн
    - 33% 39.9 грн
  • Читати статті на тему

    2024.07.06 10:17
    Рекомендації

    Чи потрібно мити малину перед споживанням: відповідь вас здивує

    Малина стає все доступнішою на ринку і в супермаркеті, але після покупки може виникнути питання щодо очищення цієї ніжної ягоди. Дізнавалися, чи обовʼязково мити малину перед споживанням або зберіганням, щоб не зменшити користь від ягоди
    2024.07.05 16:42
    Рекомендації

    Чорниця чи лохина: що корисніше

    Розповідаємо про чорницю та лохину — дві ягоди, подібні за зовнішнім виглядом, але з різними ботанічними характеристиками, харчовою цінністю та корисними властивостями, які роблять їх цінними для здоров’я
    2024.07.05 12:28
    Рекомендації

    7 прихованих корисних властивостей кави, які вас здивують

    Розповідаємо про 7 невідомих більшості людей переваг кави для організму, а також про те, скільки її можна вживати протягом дня, щоб отримати максимум користі без шкоди для здоров’я
    2024.07.05 11:32
    Рекомендації

    Скільки варити куряче філе і як зробити його соковитим

    Розповідаємо, як зварити куряче філе, щоб воно залишалося соковитим, ароматним і ніжним, використовуючи прості поради та хитрощі
    2024.07.05 09:00
    Рекомендації

    Найкращі коктейлі для літнього відпочинку: рецепти та поради

    Літо — найкраща пора для літніх вечірок та зустрічей, які здебільшого супроводжуються легкими освіжаючими напоями. Розповімо, як приготувати літні коктейлі, що ваш відпочинок був вдалим