Буряк — не лише смачний і поживний овоч, але й справжня скарбничка вітамінів та мікроелементів. Він багатий на калій, магній, залізо, фолієву кислоту та вітамін C. Його вживання сприятливо впливає на роботу серця, судин, травної системи та імунітету. Однак, щоб овоч зберіг усі свої корисні властивості та мав приємний смак, важливо правильно вибрати буряк та приготувати. Найпоширенішим способом приготування буряка є варіння.
Скільки варити буряк
Час варіння буряка залежить від його розміру:
маленькі буряки (до 5 см): 40-60 хвилин
буряки середнього розміру (5-10 см): 50 хвилин — 1,5 години
великі буряки (більше 10 см): 1,5-2 години
Вас також зацікавить:
Червоний борщ: чому він стає коричневим і як цього уникнути
Секрет наваристого та ароматного українського борщу: як зберегти колір та смак
Як варити буряк
Підготовка
Ретельно вимийте буряк під проточною водою, не зрізуючи бадилля та коріння. Це допоможе зберегти корисні речовини. Щоб заощадити на покупках, скористайтеся сервісом GoToShop, за допомогою якого можна швидко та легко порівняти ціни на буряк у мережах супермаркетів України. Покладіть буряк у каструлю і залийте холодною водою. Вода повинна повністю покривати овочі. Додайте до води 1 столову ложку солі, щоб зберегти колір буряка та зробити його більш м’яким.
Варіння
Доведіть воду до кипіння на сильному вогні. Зменшіть вогонь до середнього і варіть буряк до готовності. Час варіння, як зазначено вище, може трохи відрізнятися залежно від сорту буряка та вашої плити. Перевірити готовність буряка можна проколовши його виделкою. Якщо буряк м’який, він готовий.
Охолодження
Зніміть каструлю з вогню і залиште буряк у гарячій воді на 15-20 хвилин. Після цього злийте гарячу воду і залийте буряк холодною водою. Це допоможе зупинити процес варіння і зберегти колір буряка. Коли буряк повністю охолоне, очистіть його від шкірки. Додати цей овоч до свого раціону — найкраще рішення, щоб отримати всю користь буряка: знизити тиск, покращити травлення, роботу мозку, збалансувати енергію та багато іншого!
Варіації:
Запікання: загорніть буряк у фольгу і запікайте в духовці при 180°C протягом 1-2 годин.
Варіння на пару: покладіть буряк у пароварку і готуйте протягом 40-60 хвилин.
Варіння в мікрохвильовій печі: покладіть буряк у пакет для мікрохвильової печі з невеликою кількістю води і готуйте на максимальній потужності протягом 10-15 хвилин.
Скільки б ви не варили буряк, головне — робити це правильно, щоб зберегти всі його корисні властивості та насолодитися чудовим смаком! Раніше ми розповідали, чому в Україні дешевшає буряк та яка ціна на нього в супермаркетах.