Огірки — не просто хрусткий овоч, який чудово освіжає в спекотний день. Це справжня скарбниця вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, які роблять їх цінним продуктом для нашого здоров’я. Саме тому так хочеться насолодитися ними ще й взимку. Овочева консервація зберігає деяку користь свіжих огірків, тому господині так люблять готувати огірки на зиму.
Однією з найулюбленіших страв української кухні взимку, безсумнівно, є мариновані та квашені огірки. Сьогодні ж ми не будемо говорити про класичні рецепти, а поділимося унікальним приготуванням солодких огірків. Ця закуска стане справжньою родзинкою на вашому столі, адже поєднує в собі хрусткість огірків, солодкуватий маринад з пікантними нотками та вишуканий аромат спецій.
Вас також зацікавить:
Як засолити огірки на зиму: готуємо ароматні заготовки
Малосольні огірки за три години: експрес-рецепт
Солодкі огірки на зиму: рецепт
Інгредієнти:
1 кг огірків (невеликих, однакового розміру)
1 літр води
200 г цукру
100 г 9% оцту
1 столова ложка солі (з гіркою)
5-7 зубчиків часнику
1 корінь хрону (за бажанням)
1 парасолька кропу
1 гілка естрагону
3-4 горошини чорного перцю
2-3 лаврових листки
Як готувати солодкі огірки
Ретельно вимийте огірки та замочіть у холодній воді на 2-3 години. Часник очистіть і наріжте тонкими скибочками. Корінь хрону очистіть і дрібно натріть. Зелень кропу та естрагону вимийте.
Банки та кришки простерилізуйте зручним для вас способом: на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі. На дно кожної простерилізованої банки викладіть часник, хрін, лавровий лист, горошини чорного перцю, парасольку кропу та гілочку естрагону. Щільно укладіть огірки вертикально.
В каструлю влийте воду, додайте цукор, сіль та доведіть до кипіння. Зніміть з вогню, влийте оцет і добре перемішайте. Залийте гарячим маринадом огірки в банках доверху.
Накрийте банки простерилізованими кришками, але не закручуйте. Поставте банки в каструлю з гарячою водою (вода повинна досягати плічок банок) та доведіть до кипіння. Стерилізуйте банки з огірками 10-15 хвилин. А щоб закупи для овочевих заготовок не вдарили по гаманцю, перегляньте акції на банки для консервації в супермаркетах вашого міста.
Після стерилізації обережно дістаньте банки з каструлі, закрутіть кришки та поставте догори дном на рушник, щоб вони охололи. Додатково укутайте банки теплою ковдрою.
Якщо ви хочете зробити огірки більш пікантними, додайте до маринаду 1-2 чилі перцю. Зберігайте готові солодкі огірки в прохолодному, темному місці. Після відкриття банки рекомендується зберігати огірки в холодильнику.
Не забудьте продегустувати готові огірки вже через кілька днів після приготування, а решту залиште на зиму, щоб насолодитися ними в холодну пору року. Раніше ми розповідали, як правильно зберігати огірки та оживити їх, коли вони стали мʼякі. Ділимось порадами щодо оптимальних умов зберігання, вибору огірків та реанімації м’яких плодів.