Аґрус — одна з найпопулярніших в Україні ягід з кислувато-солодким смаком. Його їдять у сирому вигляді, а також роблять із нього джеми, варення, соки та десерти. Славиться він не тільки своїми смаковими якостями, а й має аґрус корисні властивості: він багатий на вітаміни С і К, клітковину, антиоксиданти і мінерали, такі як калій і магній.
На жаль, сезон аґрусу дуже недовгий, але хороша новина полягає в тому, що цю ягоду можна заморожувати для довгострокового використання. Редактори GoToShop підготували інструкцію, яка допоможе вам правильно заморозити аґрус і насолоджуватися його смаком упродовж кількох місяців.
Як заморозити аґрус: покрокова інструкція
Якщо у вас немає власного куща аґрусу, відправляйтеся за ним у супермаркет. Проте щоб ваша покупка була вигідною, радимо ознайомитися з актуальними акціями на ягоди.
Підготовка
Найперше, що потрібно зробити, готуючи аґрус до заморожування, — видалити гілочки і листя, і добре промити його в холодній воді. Заморожувати вологі ягоди не слід, оскільки на них з’явиться іній, що, своєю чергою, вплине на його смакові якості після розморожування. А тому обережно обсушіть аґрус, використовуючи паперовий рушник або м’яку тканину, або дайте йому висохнути природним шляхом.
Упаковка
Аґрус — ягода делікатна, а тому заморожувати його краще одним шаром. Можете рівномірно розкласти аґрус в один шар на деку або на аркуші паперу для випікання, а потім помістити його в такому вигляді в пластикові пакети для заморозки.
До речі, якщо ви використовуватимете спеціальний контейнер із твердого пластику, то можете акуратно викласти ягоди в кілька шарів одна на одну — головне, щоб вони не подавилися. Важливо правильно обирати контейнери для їжі, адже від неякісного пластику ви можете отримати проблеми зі здоровʼям.
Уважно стежте і за тим, щоб в упаковці не було зайвого повітря, яке також може бути причиною утворення інею. Промаркуйте упаковки: напишіть на них дату заморозки та назву ягоди. Так вам буде легше орієнтуватися у своїх запасах і використовувати ягоди до закінчення терміну їхньої придатності.
Вас також зацікавити:
Як правильно заморозити абрикоси
Як зберегти свіжі ягоди без цвілі: прості кроки
Заморожування
Помістіть упакований аґрус у морозильник на рівну поверхню, щоб інші продукти його не пошкодили. Переконайтеся, що температура морозильної камери встановлена на -18°C або нижче. Зазвичай за такої температури ягоди замерзають протягом 4-6 годин.
Зберігання
Після повного замерзання ягід, за необхідності, можете об'єднати ягоди з декількох пакетів в один. Уважно стежте за тим, щоб упаковка з ягодами була добре закрита. Не допускайте потрапляння всередину повітря або вологи. Пам’ятайте, що заморожений аґрус можна зберігати в морозильнику протягом 6 — 12 місяців. Намагайтеся використовувати ягоди до закінчення цього терміну. І памʼятайте й про інші способи зберегти аґрус на зиму, завдяки яким вдається особливо розкрити смак ягоди.
Готово! Тепер ви зможете насолоджуватися смачним і корисним аґрусом навіть узимку. Порада: намагайтеся упаковувати ягоди в такому обсязі, щоб повністю використати розморожений аґрус за один раз. Пам’ятайте, що повторному заморожуванню він уже не підлягає.
Раніше ми розповідали, як правильно заморозити ягоди та фрукти, яких загальних правил потрібно дотримуватися, щоб ваше заморожування було вдалим.