Чому неможливо влітку «запастися» вітамінами на зиму: поради дієтолога

Розповідаємо, чому неможливо наїстися ягодами, фруктами та овочами влітку, розвінчуємо міфи про вітамінні запаси та даємо поради щодо збалансованого харчування протягом року

Чому неможливо влітку «запастися» вітамінами на зиму: поради дієтолога
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Літо щедро обдаровує нас різноманіттям свіжих овочів, фруктів та ягід. Багато хто з нас прагне наїстися вітамінів про запас, аби зміцнити організм на довгі зимові місяці. Та чи справді це можливо?

Чи можна запастися вітамінами на зиму

На жаль, вітамінні запаси, створені лише за рахунок літнього раціону, не вирішують проблему дефіциту поживних речовин протягом року. Хоча овочі та фрукти й справді багаті на вітаміни, зокрема C, K, B6, B9 та бета-каротин (попередник вітаміну A), вони не є джерелом повного спектру необхідних нам нутрієнтів. «Відерце черешні, з'їдене влітку, не замінить повноцінного обіду», — зазначає дієтолог.

Вас також зацікавить:

Безпечне харчування при відключенні світла: що не можна їсти без холодильника

Які вітаміни необхідні жінкам після 40 років та що їсти, щоб їх отримати

Чому неможливо запастися вітамінами на зиму

Вітаміни бувають розчинні та жиророзчинні. Розчинні у воді вітаміни (C, B) не акумулюються в організмі, а виводяться з сечею. Їх надлишок — це марні витрати, адже тіло не може їх засвоїти. Жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K) можуть накопичуватися в організмі, але з певними нюансами. Запаси вітаміну A (з каротиноїдів) вистачить на 3-5 місяців, але лише за умови наявності цинку, селену, B12, жовчних кислот, антиоксидантів та інших речовин, необхідних для його засвоєння. Тому дуже часто навесні виникає необхідність побороти сезонний авітаміноз, адже ослаблений після зими організм може призвести до проблем зі здоров’ям.

Вітамін D влітку синтезується в організмі під дією сонячного світла, його запасів на зиму не вистачає. Деякі вітаміни (наприклад, групи B) практично не містяться в овочах та фруктах. Їх джерелом слугують продукти тваринного походження.

Що ж робити?

Найкраще обрати для себе різноманітне та збалансоване харчування протягом року. Це найкращий спосіб забезпечити організм усіма необхідними вітамінами та мікроелементами.

Вживати сезонні овочі та фрукти. Вони не лише насичують вітамінами, але й містять багато інших корисних речовин — клітковину, фітонутрієнти, антиоксиданти. Перед покупкою радимо ознайомитися з актуальними акціями на фрукти та овочі в супермаркетах вашого міста. Так ви зможете придбати їх за найкращою пропозицією.

За потреби розглянути можливість прийому вітамінних комплексів. Їх доцільно приймати в осінньо-зимовий період, коли раціон бідніший на свіжі овочі та фрукти, а також людям з певними групами ризику (наприклад, вегетаріанцям, вагітним, людям похилого віку).

Здорове харчування — це не лише «запаси» вітамінів, це повноцінне та збалансоване забезпечення організму всіма необхідними поживними речовинами, що гарантує його міцність та працездатність протягом року. Раніше ми розповідали про лікувальні властивості персиків та вітаміни, які роблять цей сонячний фрукт справжньою знахідкою для здоров’я.

  • До -60% на БАДи
    22 серпня - 3 жовтня 2024

    До -60% на БАДи

  • Знижка до 15% на лінійку вітамінів для дітей ТМ Супрадин

  • Для здоров'я та активного життя! Знижки до 35% на БАДи, вітаміни та мінерали!

  • Знижка 10% на вітаміни D3

  • Йогурт Яготинський полуниця 1,5% 750г

    47.9грн
    - 17% 57.7 грн
  • Читати статті на тему

    2024.09.18 16:31
    Рекомендації

    Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

    Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
    2024.09.18 13:27
    Рекомендації

    Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

    Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся
    2024.09.18 12:31
    Рекомендації

    Як швидко приготувати квасолю: лайфхаки без замочування

    Розповідаємо про лайфхаки досвідчених господинь, які допоможуть швидко і легко зварити квасолю без попереднього замочування, заощадити час і насолодитися смачною та корисною стравою
    2024.09.17 17:36
    Рекомендації

    Вибух смаку: домашня засолка червоної риби

    Забудьте про магазинні консерванти та невідомий склад. Цей покроковий рецепт навчить вас, як засолити червону рибу в домашніх умовах і отримати корисний продукт, використовуючи лише натуральні інгредієнти
    2024.09.17 10:28
    Рекомендації

    Не викидайте: як можна використати гарбузове насіння

    Дізнайтеся про багатий склад гарбузового насіння, різноманітні способи його приготування та використання в кулінарії, а також про позитивний вплив на організм