Багато хто з нас кидає яйця в каструлю з холодною водою, ставить на плиту і чекає, поки вони зваряться. Це здається простим і логічним, адже саме так робили наші мами та бабусі. Проте, насправді, існує кращий спосіб, який допоможе уникнути тріщин на шкаралупі, розбитого білка та інших проблем.
Різниця температур
Основна причина, чому не слід варити холодні яйця, полягає в різниці температур. Різкий перепад від холодної шкаралупи до гарячої води може призвести до термічного шоку, що робить шкаралупу більш крихкою і схильною до тріщин. Це не лише псує естетичний вигляд варених яєць, але й може ускладнити їх очищення. Адже, щоб яйця чистились легко і ви могли насолодитися їх смаком сповна, необхідно правильно її зварити.
Вас також зацікавить:
Зварені круто яйця: як довго їх можна зберігати
Небезпечні яйця: 5 ознак, яких слід остерігатися
Вплив на смак та текстуру
Окрім тріщин, варіння холодних яєць може негативно вплинути на їх смак та текстуру. Жовток може стати жорстким і гумовим, а білок — сухим і розсипчастим. Це пов’язано з тим, що різниця температур порушує природний процес згортання білка.
Як правильно варити яйця
Щоб отримати ідеально зварені яйця без тріщин і з ніжним смаком, рекомендується дістати їх з холодильника за 10-30 хвилин до варіння. Це дасть їм час трохи зігрітися до кімнатної температури. Існує думка, що коричневі яйця корисніші за білі. Для варіння можете обрати той колір яєць, який вам до вподоби.
Використовуйте каструлю з товстим дном, щоб рівномірно розподілити тепло і запобігти пригоранню. Залийте яйця холодною водою, вона повинна повністю покривати яйця. Додайте трохи солі, — це допоможе запобігти розтріскуванню шкаралупи. Доведіть воду до кипіння, а потім зменшіть вогонь і варіть яйця 6-10 хвилин. Також радимо ознайомитися з актуальними акціями на яйця, щоб знайти найкращу пропозицію.
Час варіння залежить від того, який ступінь готовності ви хочете отримати. Після варіння відразу ж поставте яйця в холодну воду. Це допоможе зупинити процес варіння і зробити їх легше чистити.
Дотримуючись цих простих порад, ви завжди будете отримувати ідеально зварені яйця без тріщин, з ніжним смаком і приємною текстурою. Раніше ми розповідали, чим корисні яйця для схуднення. Дізнайтеся, у який час доби краще вживати яйця, щоб схуднути.