Як пережити спеку: їжа та напої, які допоможуть зберегти здоров’я

Розповідаємо, які продукти та напої допоможуть зберегти здоров’я та бадьорість у спекотні дні, а також даємо поради щодо правильного харчування та питного режиму

Як пережити спеку: їжа та напої, які допоможуть зберегти здоров’я
Тетяна Рудковська

Тетяна Рудковська

редакторка GoToShop

Літо радує нас сонцем та теплом, але водночас несе й виклики, адже спека може негативно впливати на наше самопочуття. Щоб зберегти здоров’я та бадьорість у спекотні дні, важливо не лише пити багато води, але й правильно харчуватися.

Які продукти та напої рекомендується вживати у спеку

  • Вода

Це основа основ. Необхідно пити протягом дня невеликими порціями, не чекаючи спраги. Щоб визначити ідеальну кількість води для кожної людини окремо, орієнтуйтеся, що мінімальна рекомендована кількість води становить 30 мл на кілограм ваги тіла на день.

Вас також може зацікавити:

Освіжаюча прохолода з ароматом кави: як вибирати кавові напої влітку

Що пити в спеку: несподівані лідери та класичні фаворити

  • Фрукти та овочі

Їх вживання допоможе вам отримати необхідні вітаміни, мінерали та клітковину, а також заповнити запаси рідини в організмі. Особливо корисними в спеку є кавуни, дині, огірки, кабачки, зелені листові овочі, ягоди.

  • Кисломолочні продукти

Кефір, ряжанка, йогурт — джерела білка, кальцію та пробіотиків, які покращують травлення та зміцнюють імунітет. Однак, у спекотні літні дні будьте обережні з молочними продуктами, адже потрібно дотримуватись певних правил, щоб зберегти свіжість молочки без холодильника.

  • Легкі супи

Окрошка, гаспачо, холодний борщ — чудова альтернатива важким стравам. Ці супи не лише наситять вас, але й допоможуть охолодитися.

  • Зелені та трав’яні чаї

Зелений чай багатий на антиоксиданти, які допомагають організму боротися з негативним впливом довкілля. М’ята, ромашка, липа — ці трави мають освіжаючі та заспокійливі властивості. У спекотні літні дні спробуйте приготувати прохолодний домашній чай з лікувальних трав, адже це чудовий спосіб втамувати спрагу і насолодитися ароматним і корисним напоєм.

Як правильно вживати продукти та напої у спеку

Їжте невеликими порціями: 5-6 разів на день. Віддавайте перевагу легкій їжі, уникайте жирної, смаженої, гострої їжі, а також продуктів з високим вмістом цукру. Пийте прохолодні, але не крижані напої — надто холодна вода може призвести до спазмів шлунку. Щоб пити воду правильної температури, пам’ятайте, як швидко охолодити напої влітку. Також рекомендуємо не вживати алкоголь у спекотні дні — він зневоднює організм, та обмежте вживання кави та міцного чаю, адже ці напої мають сечогінний ефект.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете легко пережити навіть найспекотніший день та зберегти своє здоров’я та бадьорість. Раніше ми розповідали, як приготувати лимонад в домашніх умовах, щоб отримати таку бажану прохолоду.

  • Суміш фруктово-ягідна Belin «Мультифрукт», 20*2г

    21.99грн
    - 19% 26.99 грн
  • Акційні пропозиції
    13 - 20 вересень 2024

    Вода Franklin&Sons LTD Natural Light Tonic Water 150мл

    49.9грн
    - 17% 59.7 грн
  • Чай 100г De Luxe Foods&Goods Selected чорний цейлонський середній лист з ароматом бергамоту

    49.9грн
    - 29% 69.9 грн
  • Різномаїжжя щодня
    28 серпня - 30 вересня 2024

    Чай Dolce Natura чорний з ароматом бергамоту Граф Грей 250г

    179.9грн
    - 40% 299 грн
  • Корисні продукти та напої
    26 серпня - 22 вересня 2024

    Корисні продукти та напої

  • Читати статті на тему

    2024.09.18 16:31
    Рекомендації

    Скільки хвилин насправді потрібно варити каву в турці

    Дізнайтесь, як такі фактори, як помел кави, температура води та час варіння, впливають на смак вашого напою, і як досягти ідеального результату
    2024.09.18 13:27
    Рекомендації

    Кавун для краси: сонячна ягода для вашої шкіри та волосся

    Шукаєте природні засоби для догляду за шкірою та волоссям? Кавун — справжній скарб краси, який глибоко зволожує шкіру, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища та зміцнює волосся
    2024.09.18 12:31
    Рекомендації

    Як швидко приготувати квасолю: лайфхаки без замочування

    Розповідаємо про лайфхаки досвідчених господинь, які допоможуть швидко і легко зварити квасолю без попереднього замочування, заощадити час і насолодитися смачною та корисною стравою
    2024.09.17 17:36
    Рекомендації

    Вибух смаку: домашня засолка червоної риби

    Забудьте про магазинні консерванти та невідомий склад. Цей покроковий рецепт навчить вас, як засолити червону рибу в домашніх умовах і отримати корисний продукт, використовуючи лише натуральні інгредієнти
    2024.09.17 10:28
    Рекомендації

    Не викидайте: як можна використати гарбузове насіння

    Дізнайтеся про багатий склад гарбузового насіння, різноманітні способи його приготування та використання в кулінарії, а також про позитивний вплив на організм