Різні фрукти й овочі зберігаються по-різному: одним потрібне герметичне пакування й холодильник, а іншим достатньо прохолодного, сухого й темного місця. Від правильного зберігання залежить не тільки термін придатності продукту, але і його смакові якості. Редактори GoToShop зібрали для вас деякі загальні рекомендації щодо зберігання різних видів фруктів і овочів, які можуть бути вам корисними.
Як правильно зберігати фрукти
Яблука. Яблука люблять прохолодні та сухі місця. Ідеальним рішенням для зберігання стануть плодова камера холодильника або окремий ящик. Не зберігайте яблука поруч з іншими фруктами або овочами, оскільки вони виділяють природний газ етилен, що прискорює дозрівання і швидке псування інших плодів.
Банани. Зберігати банани краще за кімнатної температури, проте якщо вони вже дозріли й почали темніти, то варто перемістити їх у холодильник. Банани, як і яблука, теж виділяють етилен, тому не зайвим буде загорнути їх в окремий пакет і прибрати якомога далі від інших овочів і фруктів. До речі, щоб уповільнити процес дозрівання ще зелених бананів, можна розділити кластер на окремі плоди.
Цитрусові (апельсини, лимони, мандарини). Цілісні цитруси однаково добре зберігаються і за кімнатної температури, і в холодильнику. А якщо ви хочете зберегти вже розрізаний плід, то тоді помістіть його в герметичну упаковку і покладіть у холодильник.
Ківі, персики, нектарини. Недозрілі плоди потрібно зберігати за кімнатної температури до моменту їхнього дозрівання, а після того, як вони дозріли та стали м’якими, — перекласти в холодильник.
Як правильно зберігати овочі
Картопля. Картопля любить темні й прохолодні місця, наприклад, льох або овочеву шафу. Причому зберігати її потрібно так, щоб був вільний доступ повітря — у полотняних мішках, дерев’яних ящиках або просто на піддоні. А ось пластикових пакетів, як і холодильника, в цьому разі варто уникати: картопля сильно схильна до впливу вологи і низьких температур, а тому швидко зіпсується.
Цибуля. Цибуля може бути чудовим сусідом картоплі, тому що віддає перевагу прохолодним і сухим місцям. Однак якщо ви вже розрізали цибулю, то тоді без холодильника не обійтися — щільно обгорніть її харчовою плівкою або фольгою (це допоможе зберегти достатньо вологи й утримати запах всередині) і покладіть у плодовий ящик. Пам’ятайте, що розрізану цибулю потрібно з'їсти протягом найближчої доби-двох.
Помідори. Ще зелені помідори потрібно зберігати за кімнатної температури до дозрівання, а після — перекласти в холодильник. Не рекомендується зберігати помідори в закритих пакетах, щоб уникнути скупчення вологи.
Огірки. А ось огірки зберігати в пакеті можна і навіть потрібно, але обов’язково в холодильнику.
Морква. Найкращий спосіб зберегти моркву — це видалити верхівки з бадиллям і зберігати в холодильнику в пакеті або контейнері з вологим папером, щоб уникнути висихання моркви.
Зелень (петрушка, кріп, базилік). Поставте зелень у склянку з водою, зверху закрийте пластиковим пакетом і зберігайте в холодильнику.
Брокколі та цвітна капуста. Капуста чудово зберігається свіжою в пакеті в холодильнику.
Загальні поради щодо зберігання овочів і фруктів удома
Зберігайте фрукти та овочі в окремих контейнерах або пакетах. Це допоможе уникнути змішування запахів і швидкого псування плодів.
Не зберігайте овочі та фрукти поруч із джерелами тепла, наприклад, плитою або мікрохвильовою піччю, оскільки це може прискорити їхнє дозрівання і, як наслідок, швидке псування.
Регулярно перевіряйте плоди та прибирайте ті, що почали псуватися — це допоможе запобігти поширенню гнилі.
Пам’ятайте, що різні фрукти та овочі мають свої особливості зберігання, тому краще орієнтуватися на індивідуальні рекомендації для кожного з них. Так ви зможете на довше зберегти їхню свіжість і насолоджуватися смачними та корисними продуктами без шкоди для здоров’я. А придбати фрукти та овочі за вигідною ціною вам допоможе сервіс порівняння цін від GoToShop.