Стерилізація банок – важливий етап підготовки до консервації. Вона дозволяє знищити всі мікроорганізми, які можуть спровокувати псування продуктів. Один з найпоширеніших і найнадійніших методів стерилізації – обробка парою. Давайте розберемося, як це зробити правильно.
Чому стерилізація парою – найкращий вибір
Пар проникає у всі важкодоступні місця банки, гарантуючи повну дезінфекцію. На відміну від кип'ятіння у воді, стерилізація парою знижує ризик пошкодження скла. Для цього методу не потрібно спеціального обладнання, достатньо буде звичайної каструлі.
Вас також зацікавить:
Як стерилізувати банки в духовці: інструкція для ідеальної консервації
Оцет для консервації: як не помилитися з вибором
Як підготувати банки до стерилізації
Перед стерилізацією банки необхідно ретельно вимити з харчовою содою або миючим засобом для посуду. Особливу увагу приділіть шийці та дну банки, оскільки там можуть залишитися залишки їжі. Після миття банки потрібно добре прополоскати чистою водою і висушити. Також радимо переглянути акції на банки для консервації, щоб придбати їх за найвигіднішою ціною.
Покрокова інструкція стерилізації парою
На дно каструлі покладіть тканинну серветку або дерев'яну решітку, щоб банки не стикалися з дном і не тріснули. Поставте сухі банки шийкою донизу на решітку в каструлю.
Налийте в каструлю воду так, щоб вона не доходила до дна банок на 2-3 сантиметри. Поставте на вогонь і доведіть воду до кипіння.
Час стерилізації залежить від об'єму банок: банки до 1 літра – 5-7 хвилин, банки об'ємом 1-2 літри – 10-12 хвилин, банки об'ємом 2-3 літри – 15-20 хвилин.
Після закінчення стерилізації акуратно вийміть банки з каструлі за допомогою кухонних рушників і поставте їх на чистий рушник шийкою вниз для просушування. Цей процес дозволить правильно консервувати овочі та фрукти на зиму, знищуючи всі шкідливі мікроорганізми, та забезпечуючи тривале зберігання продуктів.
Корисні поради:
Кришки також потрібно стерилізувати разом з банками або окремо, прокип'ятивши їх у невеликій каструлі з водою протягом 5-7 хвилин.
Після стерилізації перевірте, чи щільно закручуються кришки. Якщо виникають труднощі, можна додатково обробити гумки на кришках окропом.
Не залишайте банки довго на відкритому повітрі. Після стерилізації банки потрібно відразу заповнити продуктами і закатати.
Пам'ятайте, що стерилізація – це лише один з етапів консервації. Для того, щоб не псувалася консервація та ваші заготовки зберігалися довго, необхідно дотримуватися всіх правил консервування.
Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете правильно стерилізувати банки на пару. Раніше ми розповідали про метод перевірки якості води для консервації за допомогою заварювання міцного чаю, який допоможе упевнитися, що ваші заготовки збережуться на тривалий час.