Користь цвітної капусти складно переоцінити — вона багата антиоксидантами, вітамінами і мінералами (вітаміни В і С, фолієва кислота, кальцій і калій), а також допомагає зменшувати запальні процеси. Саме тому важливо шукати способи довше зберегти її корисні властивості. Один із таких варіантів — заморозка. Як правильно заморожувати цвітну капусту і які фактори слід враховувати, розбирались редактори GotoShop.
Як заморозити цвітну капусту: покрокова інструкція
Вибір капусти
Слідкуйте за актуальними акціями на цвітну капусту, щоб обрати овоч для заготівлі за вигідною ціною. Обирайте свіжі головки маленького чи середнього розміру — вони мають кращий смак. Також радимо перед покупкою обов’язково звертати увагу на вигляд головки — капуста має бути чистою, без жодних ознак цвілі.
Помийте капусту
Промийте головку під проточною водою, потім розріжте її на суцвіття. Дізнайтеся, як розібрати цвітну капусту на суцвіття легко та швидко, щоб зекономити час. Качан і листя вам для заморозки не знадобляться.
Бланшування
Доведіть воду до кипіння у великій каструлі. Поруч підготуйте миску з льодом та холодною водою. Далі помістіть суцвіття капусти у киплячу воду та проваріть 2-3 хвилини, а потім негайно покладіть їх у холодну воду. Процес бланшування допомагає зберегти текстуру та смак капусти.
Сушіння
Дайте капусті добре стекти, або висушіть її на паперових рушниках.
Пакування
Складіть капусту в герметичні контейнери для заморожування чи в зіп-пакети в один шар. При цьому слідкуйте, щоб у контейнерах не залишалось повітря — це допоможе запобігти утворенню кристалів льоду.
Вас також може зацікавити:
Як зберегти цвітну капусту свіжою: секрети та поради
Секрети приготування: чи потрібно мити цвітну капусту
Маркування
Напишіть на пакеті чи контейнері дату заморожування, щоб потім знати, скільки часу капуста вже лежить у морозилці.
Заморожування
Складіть пакети з капустою у морозильну камеру. Переконайтесь, що температура у морозилці –18°C або нижче. Так капуста може зберігатись до року. Розморозивши цвітну капусту, ви можете приготувати з неї не лише салати, а й різноманітні супи, рагу та запіканки. Радимо таку капусту варити, запікати чи тушкувати, а не їсти сирою, оскільки під час процесу заморозки/розморожування текстура може змінитись.
Проте це не єдиний спосіб зберегти овоч на зиму. Раніше ми розповідали, як зберегти цвітну капусту на зиму різними способами, кожен з яких має свої переваги та неповторність смаку.