Келихи для вина без ніжки стали трендом останніх десятиліть. Їхня популярність пояснюється доступністю та універсальністю. Завдяки низькому центру ваги вони стійкіші та рідше б’ються. З ними складніше жестикулювати, але вони роблять вживання вина більш демократичним, адже їх можна використовувати в неформальних умовах: на вечірках біля басейну, пікніках, пляжі.
Форма чаші келиха, з ніжкою чи без, майже однакова, і це, мабуть, найважливіша характеристика посудини для вина. Пари етанолу переносять ароматичні сполуки з вина до носа, формуючи загальний смак. Їхня щільність та розташування залежать від форми келиха.
Келихи з ніжкою окрім елегантного вигляду, виконують практичну функцію. Вони забезпечують аерацію вина, розкриваючи його аромат. Також важливо підтримувати оптимальну температуру вина, адже вона впливає на його смак.
Температура вина
Важливим фактором, що впливає на смак вина, є його температура. Різні типи вина рекомендується подавати при певній температурі:
біле та рожеве вино: 7-12°C
помаранчеве та легке червоне вино: 12-15°C
червоне вино: 15-18°C
Келихи без ніжки мають свої переваги: вони практичні, міцні та стійкі. Однак, вони не розкривають вторинні аромати вина, адже не забезпечують аерацію так, як келихи з ніжкою.
Кілька порад для правильного вибору:
Для вишуканих вин рекомендується використовувати келихи з ніжкою, адже вони краще розкривають аромат та букет вина.
Для неформальних заходів підійдуть келихи без ніжки, адже вони практичні та безпечні.
Звертайте увагу на форму чаші келиха. Різні типи вина потребують келихів з різною формою чаші, щоб максимально розкрити свої характеристики.
Не існує універсального правила, який би келих був кращим: з ніжкою чи без. Орієнтуйтесь на свої уподобання, якість вина та атмосферу заходу. А щоб заощадити на покупках, радимо переглянути акції на вино в магазинах вашого міста.