Розчинна кава — невід'ємна частина ранку для багатьох з нас. Швидко, зручно, бадьорить. Але чи так вже безпечний цей напій? Давайте розберемося детальніше, чи справді розчинна кава така шкідлива, як про неї говорять, і чи є в ній хоч якась користь.
Користь розчинної кави
Незважаючи на те, що розчинна кава зазнає значної обробки, деякі корисні речовини все ж таки зберігаються:
Кофеїн: його кількість у розчинній каві може трохи відрізнятися від натуральної, але бадьорості він додасть не менше. Кофеїн стимулює мозкову діяльність, покращує концентрацію та підвищує фізичну витривалість. А щоб заощадити на покупках, радимо ознайомитись з поточними акціями на каву в магазинах свого міста.
Антиоксиданти: хоча їх кількість і менша, ніж у натуральній каві, антиоксиданти все ж таки присутні. Вони допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами, захищаючи клітини організму від пошкоджень.
Зниження ризику деяких захворювань: деякі дослідження пов’язують регулярне вживання кави (включаючи розчинну) зі зниженням ризику розвитку таких захворювань, як хвороба Паркінсона, діабет 2 типу та цироз печінки.
Вас також зацікавить:
Як кава допоможе позбутися темних кіл під очима
Кава чи цикорій: що корисніше пити
Шкода розчинної кави
Незважаючи на деякі позитивні властивості, розчинна кава має свої недоліки. Процес виробництва розчинної кави, хоч і спрощує приготування напою, призводить до значних втрат корисних речовин, таких як вітаміни та мінерали. Крім того, підвищена кислотність розчинної кави може негативно впливати на шлунок і зубну емаль. Особливо це стосується регулярного вживання кави з цукром.
Акриламід, що утворюється під час обсмажування зерен, є потенційно канцерогенною речовиною, а додавання ароматизаторів та барвників може спричинити алергічні реакції. Нарешті, високий вміст кофеїну в розчинній каві може призвести до розвитку психологічної залежності.
Щоб зробити улюблений напій ще смачнішим, спробуйте такі незвичні поєднання, як кава з сіллю. Це може здатися дивним на перший погляд, проте, додавання дрібки солі до кавового напою суттєво покращить його смак.
Кому варто обмежити споживання розчинної кави
Людям з підвищеним артеріальним тиском: кофеїн може підвищувати тиск.
Вагітним і годуючим жінкам: вплив кофеїну на розвиток плоду і лактацію до кінця не вивчений.
Людям з проблемами зі шлунком: висока кислотність розчинної кави може погіршити стан шлунка.
Особам, які страждають безсонням: кофеїн збуджує нервову систему і може ускладнити засинання.
Розчинна кава — це швидкий і зручний спосіб отримати заряд бадьорості. Однак, перед тим як включити її в свій раціон, варто зважити всі «за» і «проти». Якщо ви маєте якісь захворювання або просто хочете вести здоровий спосіб життя, краще проконсультуватися з лікарем. Раніше ми розповідали про каву без кофеїну, досліджуючи її плюси та мінуси, користь та шкоду, а також рекомендації щодо її вживання.