Гарбуз — це не лише яскрава прикраса осіннього столу, але й цінне джерело вітамінів та мінералів. Щоб насолоджуватися його смаком протягом всієї зими, важливо знати, як правильно зберігати цей овоч.
Чому важливо правильно зберігати гарбуз
Правильне зберігання гарбуза — запорука збереження його смаку, аромату та поживних речовин. Дотримання певних умов допоможе уникнути псування овоча та раціонально організувати простір на кухні. А щоб придбати гарбуз за найкращою ціною, скористайтесь сервісом GoToShop — порівняйте ціни на гарбуз у різних магазинах та обирайте вигідну для себе.
Ідеальні умови для зберігання гарбуза
Гарбузи не люблять яскраве світло. Тому найкраще місце для їх зберігання — темне і прохолодне. Оптимальна температура для зберігання гарбуза — від 4°C до 9°C. Занадто низька температура може призвести до замерзання, а занадто висока — до швидкого псування.
Оптимальна вологість повітря — 60-70%. Занадто сухе повітря може призвести до висихання гарбуза, а занадто вологе — до появи цвілі.
Вас також зацікавить:
Вітамінний заряд: гарбузовий крем-суп для здоров’я і краси
Ціни на гарбуз: скільки коштує в різних супермаркетах
Де зберігати гарбуз в домашніх умовах
Ідеальним місцем для зберігання гарбуза є льох, де зазвичай підтримується оптимальна температура та вологість. Якщо ж у вас немає льоху, підійде прохолодна і темна комора. А якщо у вас є засклений балкон, то гарбузи можна зберігати і там, але за умови, що температура не опускатиметься нижче нуля. Холодильник, хоч і не підходить для тривалого зберігання цілого гарбуза, може стати в нагоді для зберігання вже розрізаних шматочків у герметичному контейнері.
Як підготувати гарбуз до зберігання
Вибір гарбуза: для зберігання вибирайте гарбузи середніх або великих розмірів без пошкоджень. Шкірка повинна бути твердою і гладкою.
Сушіння: перед зберіганням гарбузи потрібно добре просушити. Для цього їх можна залишити на кілька днів у теплому сухому місці.
Обробка: якщо на шкірці гарбуза є невеликі подряпини, їх можна обробити йодом або харчовою содою.
Ви також можете законсервувати гарбуз на зиму за допомогою кількох цікавих і простих способів.
Як правильно зберігати гарбуз
Щоб забезпечити оптимальні умови зберігання, гарбузи варто розміщувати на піддонах або стелажах, що дозволить повітрю вільно циркулювати навколо них. При цьому, кожен плід слід класти плодоніжкою вгору. Для захисту від світла, який може сприяти псуванню, гарбузи рекомендується обернути папером або тканиною. І, звичайно, не забувайте регулярно оглядати свої запаси, щоб вчасно видалити будь-які плоди, що почали псуватися.
Скільки можна зберігати гарбуз
При дотриманні всіх правил зберігання гарбуз може пролежати до весни. А це означає, що ви зможете насолоджуватися його корисними властивостями протягом всієї зими. Раніше ми розповідали про корисні властивості гарбузової олії та можливі протипоказання її вживання, щоб ви могли безпечно включити цей еліксир здоров’я в свій раціон.