Риба тилапія здобула репутацію «найбруднішої» риби у світі, але чи дійсно вона так шкідлива? Давайте розберемося.
Переваги
Тилапія — доступна та нежирна риба, багата на білок (23 г на 100 г), кальцій (12 мг), магній (30 мг), фосфор (177 мг), калій (331 мг) та холін (45 мг). Її калорійність становить лише 120 ккал на 100 г.
Тилапія входить до категорії «найкращий вибір» за рекомендаціями ЕРА та FDA, тобто вона безпечна для вагітних, жінок на грудному вигодовуванні та дітей.
Тилапія не містить багато ртуті, що робить її безпечнішою за інші види риб.
Недоліки
Тилапія — вибаглива риба, їй потрібна чиста вода та оптимальна температура (20 градусів вдень) для росту. В Азії, Китаї та Бангладеші тилапію вирощують у копанках, де умови не завжди сприятливі. Через антисанітарію та щільність риби в копанках, їй дають антибіотики, щоб запобігти хворобам. Залишки антибіотиків можуть залишатися в м’ясі риби, навіть після 40-60 днів без їх введення.
Що ж робити
Вибирайте свіжу або охолоджену тилапію, адже в ній менше шансів на залишки антибіотиків.
Віддавайте перевагу рибі з перевірених ферм, де дотримуються санітарних норм.
Не вживайте тилапію щодня, аби мінімізувати ризики.
Тилапія може бути безпечною та корисною рибою, якщо її вирощувати в екологічних умовах. Звертайте увагу на походження риби та обирайте свіжі продукти, щоб отримати максимум користі та мінімізувати ризики. А щоб придбати улюблений продукт за вигідною ціною, радимо заздалегідь переглянути акції на рибу в магазинах свого міста.