Хто з нас не любить смачні, золотисті деруни? Але часто буває так, що під час смаження вони прилипають до сковороди і рум’яної скоринки не виходить. Ця проблема знайома багатьом кулінарам. Але не хвилюйтеся, редактори GoToShop зібрали кілька хитрощів, які допоможуть уникнути цієї неприємності та насолодитися смачними дерунами.
Чому деруни пригоряють
Пригорання дерунів — поширена проблема, яка виникає через кілька факторів. Занадто багато крохмалю, що виділяється при терті картоплі, спричиняє прилипання до сковороди. Недостатня кількість олії на сковороді також призводить до підгоряння, а надто висока температура сприяє швидкому пригоранню знизу, тоді як середина залишається сирою.
Як запобігти пригоранню дерунів
Для дерунів краще використовувати картоплю твердих сортів. Вона містить більше крохмалю, що забезпечить дерунам пишність, Тому намагайтеся правильно обрати картоплю. Після того, як ви її натерли, добре відіжміть картоплю руками, щоб позбутися зайвого крохмалю і зменшить ризик пригорання.
Додавання невеликої кількості борошна або манної крупи допоможе зв’язати зайвий крохмаль і зробить тісто для дерунів більш щільним. Сковорода у свою чергу повинна бути добре розігріта, але не перегріта. Оптимальна температура — середній вогонь. Змастіть її олією так, щоб була покрита вся поверхня. Для смаження дерунів можна використовувати як рослинну олію, так і вершкове масло.
Щоб поповнити запаси улюбленого овоча за вигідною ціною, радимо переглянути акції на картоплю в українських торгових мережах.
Перевертати деруни потрібно обережно, щоб не пошкодити. Для цього можна скористатися лопаткою з широким лезом. Пам’ятайте, що яйце допоможе скріпити всі інгредієнти і зробить деруни більш ніжними.
Вас також зацікавить:
Молода картопля: скарбниця вітамінів чи прихована небезпека
Таємниця свіжої картоплі: де насправді її потрібно зберігати
Додаткові поради
Не солимо картоплю відразу: сіль сприяє виділенню соку з картоплі. Тому солити тісто для дерунів краще безпосередньо перед смаженням.
Експериментуємо з начинкою: додавання в деруни сиру, грибів, м’яса або інших інгредієнтів допоможе зробити деруни смачнішими.
Подаємо зі сметаною або соусом: сметану або соус можна подавати до дерунів як окремий соус або додавати його безпосередньо в процесі приготування.
Дотримуючись цих простих порад, ви зможете приготувати смачні, золотисті деруни, які не пригорять і порадують вас і ваших рідних. Раніше ми розповідали, що робити з пророслою картоплею, чи можна вживати в їжу такі бульби, і чим це може бути небезпечно.