На ринках та в супермаркетах України вже можна побачити перші ягоди полуниці. Однак, перш ніж купувати її, куштувати та давати дітям, варто пам’ятати, що ранні урожаї часто можуть бути оброблені хімічними речовинами.
Редактори GoToShop розкажуть, на що необхідно звертати увагу, щоб обрати смачну та екологічно чисту полуницю.
Обирайте полуницю у найяскравіших відтінках червоного
Під час вибору полуниці звертайте увагу, щоб ягоди були однорідного яскравого червоно-рожевого кольору. Оскільки саме такі мають найбільшу кількість вітамінів.
Також важливо уникати ягід з вм'ятинами чи нерівностями. Занадто червоні або темно-червоні ягоди свідчать про їх пік стиглості або те, що ягода перезріла. Якщо полуниця ціла й не пошкоджена, її можна вживати відразу. Проте, якщо ви плануєте потримати її в холодильнику, таку перестиглу полуницю купувати не варто.
Варто уникати і ягід надмірно яскравого кольору, це свідчить про ймовірність використання «хімії». Також проходьте повз полуницю з неприродним восковим блиском, який зазвичай характерний для ягід, що вирощені на штучних добривах.
Зелені плями, білий кінчик чи блідий колір свідчать про незрілість ягід та їх недостатню солодкість.
Звертайте увагу на будь-які плями на ягодах, оскільки вони можуть вказувати на зниження терміну придатності полуниці.
Аромат важливий показник у визначенні якості полуниці
Запах полуниці є важливим показником її якості. Натуральні ягоди мають стійкий та приємний аромат, що свідчить про їхню дозрілість і свіжість. Відсутність запаху або його слабкість може означати, що полуниця ще не дозріла, або її зріст прискорили хімічними добавками та добривами.
Якщо полуниця має сторонні або неприємні запахи, це може бути також наслідком обробки плодів хімічними речовинами, неправильного зберігання, або початок процесу гниття.
Форма та колір листя ягід вказують на якість
Залежно від сорту полуниця має округлу чи подовжену форму. Правильна форма полуниці та наявність зелених листочків є важливими ознаками якості.
Відсутність листя на ягоді свідчить про те, що вона не зберігатиметься довго і швидко зіпсується. Також через місце від листя в полуницю можуть потрапити мікроби.
Колір листя також вказує на стан полуниці. Воно має бути тільки зеленим. Сухі чи жовті листочки свідчать, що полуниця була зірвана вже давно. А вживати її можна максимум три дні після збору.
Якщо між м’якоттю та листям є відстань — полуниця точно солодка. Якщо листя прилягає щільно — ягоди з кислинкою.
Плодоніжка, насіння та текстура полуниці не менш важливі
Якщо плодоніжка полуниці свіжа і зелена без білої смужки, це означає, що і ягода щойно зібрана з грядки. Однак, якщо на ній присутня біла смужка, це свідчить про те, що полуницю обробляли пестицидами.
Також варто звернути увагу на відстань між ягодою і листочками: якщо її немає, полуниця буде солодкою, але якщо листочки щільно прилягають — ягода з кислинкою.
Якщо насіння на ягодах випукле, це означає, що полуниця ще не повністю дозріла. А ось заглиблене насіння свідчить про стиглість ягід.
Під час вибору полуниці слід звернути увагу на текстуру: вона має бути пружною, без ознак почавленості.
Обирайте ягоди в упаковці
Найкращий варіант — порційні упаковки. Це можуть бути картонні, дерев’яні чи пластикові бокси. У такій тарі ягоди не мнуться і не пускають багато соку.
Як правильно зберігати полуницю вдома
Переберіть полуницю відразу після покупки. Одна зіпсована ягода може зробити, що до вечора половина коробки стане непридатною для вживання.
Розділіть окремо пом’яті і цілі ягоди, розкладаючи їх на суху поверхню в один шар.
М'які фрукти промийте теплою водою, їх можна споживати відразу. Якщо ви плануєте їх заморожувати, також промийте, зачекайте, доки вони підсохнуть, а потім розкладіть на обробну дошку по одній. Після цього відправте їх у морозильну камеру та пересипте готові ягоди у пакети для подальшого зберігання.
Щоб скуштувати першу полуницю вигідно, радимо переглянути актуальні акції на ягоди у супермаркетах вашого міста.