Горох — це не тільки смачна, але й корисна страва. Однак, багато хто уникає його приготування через тривалий процес варіння. Але є кілька хитрощів, які допоможуть зварити горох швидко та легко.
Як прискорити процес варіння гороху
Горох має щільну оболонку, яка ускладнює проникнення води та тепла. Саме тому він вариться довше за інші бобові.
Замочування:
Найефективніший спосіб скоротити час варіння — замочити горох на кілька годин (або на ніч). За цей час горох вбере в себе воду і стане м’якшим. Для кращого результату можна додати до води трохи соди. Вона допоможе розм’якшити оболонку гороху.
Термічна обробка перед варінням:
Промитий горох обсмажте на сухому сковороді до золотистого кольору. Це допоможе розкрити аромат гороху і трохи скоротить час варіння.
Використання гарячої води:
Заливайте горох окропом, а не холодною водою. Це допоможе йому швидше закипіти.
Додавання жиру:
Шматочок вершкового масла або рослинна олія, додані в каструлю з горохом, утворюють плівку на поверхні, яка не дає воді випаровуватися і прискорює процес варіння.
Сода:
Як вже згадувалося, сода допомагає розм’якшити оболонку гороху. Додайте її в воду перед варінням. Однак, не перестарайтеся, оскільки надмірна кількість соди може зіпсувати смак страви.
Тиск:
Якщо у вас є скороварка, то з її допомогою ви зможете зварити горох ще швидше. Тиск всередині скороварки прискорює процес приготування.
Вас також зацікавить:
Консервований зелений горошок: як приготувати вдома, щоб не відрізнявся від магазинного
Бобові замість м’яса: 10 ідей для смачного та корисного раціону
Скільки варити горох
Час варіння гороху залежить від сорту, розміру горошин і способу приготування. В середньому, замочений горох вариться 40-60 хвилин, а не замочений — близько 1,5-2 годин.
Щоб горох зварився швидше і мав насичений смак, не соліть його на початку варіння. Додайте сіль лише за 10 хвилин до готовності. Для більш виразного аромату можна додати лавровий лист, чорний перець або інші спеції за смаком. А якщо у вас залишиться відварений горох, не поспішайте його викидати — він стане чудовою основою для інших страв або його можна заморозити на майбутнє. А знайти горох можна у будь-якому магазині, попередньо переглянувши акції на бобові, щоб заощадити на покупках.
Як перевірити готовність гороху
Горох готовий, коли він став м’яким і легко розварюється. Можна проколоти горошину виделкою — якщо вона легко розминається, то горох готовий.
Завдяки цим простим порадам ви зможете швидко і легко зварити смачний горох, який стане чудовим доповненням до вашого обіду або вечері. Раніше ми розповідали, як обрати свіжий зелений горошок, насолодитися його смаком та зберегти на зиму.